Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Θεσσαλονίκη: Ένα… Παλιόπαιδο αλλάζει τη ζωή του μέσα από τη μουσική

Στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΚΟΘ σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ και το μουσικό πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης El Sistema Greece

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Μπορεί η μουσική να αλλάξει τη ζωή μας; Αυτό επιχειρεί το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρουσιάζει στις 7 και 8 Μάρτη για το ευρύ κοινό και στις 4,5 και 6 Μάρτη για τα σχολεία στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών  η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το μουσικό πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης El Sistema Greece.

 «Το Παλιόπαιδο» είναι ένα θεατρικό έργο της Αγγελικής Δαρλάση, βασισμένο στο ομώνυμο βραβευμένο βιβλίο της, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη. Κεντρικός του ήρωας; Ένα παιδί που όλοι το φωνάζουν «παλιόπαιδο» γιατί είναι φτωχό και θλιμμένο.

paliopaido_vivlio.jpg

Η συγγραφέας το εμπνεύστηκε από αληθινές ιστορίες μουσικών του El Sistema. «Συχνά τα έξυπνα παιδιά γοητεύονται από την παραβατικότητα. Για να το αποτρέψουμε αυτό πρέπει να αντιπαρατάξουμε κάτι άλλο. Μέσα από την ιστορία που έγραψα βλέπουμε πώς ένα παλιόπαιδο που έχει μπλέξει, μέσω της μουσικής μπορεί να αλλάξει η ζωή του. Πιστεύω πως πρέπει να επενδύσουμε στον πολιτισμό και στα νιάτα», τόνισε η κυρία Δαρλάση το μεσημέρι της Πέμπτης μιλώντας σε εκπροσώπους των ΜΜΕ. Παράλληλα σημείωσε πως στα καλλιτεχνικά σχολεία δεν υπάρχουν περιστατικά bullying, υπογραμμίζοντας την σημασία της τέχνης  ως προς τα σωστά ερεθίσματα που μπορεί να λαμβάνουν τα παιδιά. 

paliopaido_el_sistema_greece.jpg

Από την πλευρά της η υπεύθυνη της El Sistema Greece Youth Orchestra κυρία Ανδριάνα Γρηγορίου αναφέρθηκε στην ιστορία του El Sistema, που βασίστηκε σε ιδέα του Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου να βοηθήσει μέσα από τη εκμάθηση μουσικών οργάνων τα παιδιά της χώρας του της Βενεζουέλας ώστε να τα αποτρέψει από την παραβατικότητα. «Σήμερα υπάρχουν ανάλογες ορχήστρες σε περισσότερες από 60 χώρες στον κόσμο. Στην Ελλάδα πρωτολειτούργησε το 2016  σε προσφυγικά καμπ. Στην πορεία όμως είδαμε πως υπήρχε ανάγκη για μουσική εκπαίδευση. Υπάρχουν γονείς που δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους σε ένα ωδείο. H El Sistema Greece είναι ένα μουσικό πρόγραμμα το οποίο από το 2016 προσφέρει δωρεάν μαθήματα μουσικής σε παιδιά και νέους στην Ελλάδα. Όλα τα παιδιά -ανεξαρτήτως εθνικότητας, γλώσσας και θρησκείας- χάρη στη μουσική αποκτούν εφόδια για ένα καλύτερο μέλλον και αναπτύσσουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας. Και μέσα από τα μαθήματα που κάνουμε τα παιδιά μαθαίνουν από την πρώτη μέρα να παίζουν μαζί μουσική και μπορούν μετά να ενταχθούν πιο γρήγορα σε μια ορχήστρα», τόνισε η κα Γρηγορίου.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΚΟΘ θα φιλοξενηθούν για να παίξουν 20 νεαροί μουσικοί του El Sistema Greece.

«Υπάρχει ζήτημα ένταξης των παιδιών στην κοινωνία και πολλές φορές δεν έχουν πρόσβαση στη μουσική», σχολίασε ο μουσικός Αντώνης Σουσάμογλου, ενώ ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τσιλινίκος εστίασε στο έργο του ιδρυτή του El Sistema λέγοντας πως έφτιαξε 220 ορχήστρες εκ των οποίων οι 90 είναι συμφωνικές.

Στο τέλος της συνέντευξης παρουσιάστηκε και ένα μουσικό δείγμα της παράστασης.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

koth_paliopaidosite.jpg

Συναυλίες για όλη την οικογένεια: Σάββατο, 7 και 8/3/2020 ώρα 12:00.

 

Συναυλίες για σχολεία : Τετάρτη 4 Μαρτίου ώρα 11:30,  Πέμπτη 5 Μαρτίου ώρες 10:00 & 11:30, Παρασκευή 6 Μαρτίου ώρες 10:00 & 11:30.

Διεύθυνση ορχήστρας: Διονύσης Παντής / Safira Antzus Ramos, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τσιλινίκος, Με τη συμμετοχή της El Sistema Greece Youth Orchestra.

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Παναγιώτης Γκιζώτης (άντρας), Αναστασία Ιθακήσιου (γυναίκα), Μυρσίνη Καρματζόγλου (κορίτσι), Ιωάννα Κωνσταντίνου (μητέρα), Βίκτωρ Μπενουζίλιο (μαέστρος), Αλέξανδρος Πιεχόβιακ (φούρναρης), Γιώργος Σκαρλάτος (Ραούλ), Μάριος Τζόγκανος (παλιόπαιδο) – φιλική συμμετοχή.

Ακούγονται τα έργα:

-Κλωντ Ντεμπυσσύ (1862-1918): Πρελούδιο από το ‘Απομεσήμερο ενός Φαύνου’

-Τζοακίνο Ροσσίνι (1792-1868): Εισαγωγή από την όπερα ‘Η Κλέφτρα Κίσσα’

Ζαν Φιλίπ Ραμώ (1683-1764): Ροντώ από την όπερα ‘Αρχοντικές Ινδίες’ 

-Πιέτρο Μασκάνι (1863-1945): Ιντερμέτζο από την όπερα ‘Αγροτική Ιπποσύνη’’

-Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893): Β’ μέρος (Καντσονέτα) από το -Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε μείζονα, έργο  35 (σολίστ: Αντώνης Σουσάμογλου)

-Μαρκ-Αντουάν Σαρπαντιέ (1634-1704): Ροντώ από το ‘Te Deum’

-Έντβαρντ Γκρηγκ (1843-1907): ‘In The Hall Of The Mountain King’ από τη σουίτα ‘Peer Gynt, αρ1, έργο 46’

-Κάρλος Μεντράνο: Merengue del Primero.

koth.jpg

Είσοδος (για οικογενειακή παράσταση: Πλατεία 15 €, Εξώστης 10 €, Μειωμένο 5 €. Είσοδος στις σχολικές παραστάσεις: 5€. Προπώληση εισιτηρίων εκδοτήριο Κ.Ο.Θ. Λεωφόρος Νίκης 73, τηλ. 2310 236990  (Δευτέρα-Πέμπτη 09:00-16:00, Παρασκευή 09:00-13:30) και από το www.tsso.gr.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ