Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ έρχεται και στη δυτική Θεσσαλονίκη

Από τη Δευτέρα 9 Μαρτίου οι προβολές στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών - Δείτε το πρόγραμμα

Μοναδικές παραγωγές από την διεθνή και εγχώρια αγορά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φίλοι της 7ης Τέχνης, στο πλαίσιο του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η καρδιά του οποίου θα χτυπά και φέτος επί επταήμερο και στο δήμο Νεάπολης-Συκεών.

Πρόκειται για μια ακόμη συμμετοχή του δήμου Νεάπολης-Συκεών στη μεγάλη διεθνή διοργάνωση της Θεσσαλονίκης, με την οποία συνεχίζεται η συνεργασία με τον Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Με τον τρόπο αυτόν επιδιώκεται σταθερά η ενίσχυση της αποκέντρωσης του θεσμού και η προώθηση της αναπαραστατικής Τέχνης σε όλο και μεγαλύτερο κοινό, με ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά και στους μαθητές.

Στο πνεύμα αυτό πραγματοποιείται και μια ειδική προβολή για μαθητές Γυμνασίου, ενώ τα θέματα των ταινιών αποτελούν από μόνα τους κριτήριο έλξης καθώς διαπραγματεύονται σύγχρονα και κρίσιμα ζητήματα της πραγματικότητας που μας περιβάλλει.

Συνολικά στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, και συγκεκριμένα στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρ. Φεραίου & Μεγάρων, Τηλ: 2310 638.058) θα προβληθούν οκτώ ντοκιμαντέρ, από τα οποία το ένα αποκλειστικά για μαθητές. Οι προβολές θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 9 Μαρτίου και θα διαρκέσουν έως και την Κυριακή 15 Μαρτίου 2020.

Το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, που αρχίζει την Πέμπτη 5 Μαρτίου στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» με την τελετή έναρξης, περιλαμβάνει αφιέρωμα στο animated ντοκιμαντέρ, ένα υβριδικό υπο-είδος που αναπτύσσεται ραγδαία, επίσης αφιέρωμα στην Ανθρωπόκαινο Εποχή που αποτελεί ένα σύγχρονο ζήτημα με γεωλογικές, περιβαλλοντολογικές, κοινωνικές, φιλοσοφικές, πολιτικές και πολιτισμικές προεκτάσεις, και στον κόσμο των memes με συναρπαστικά, εύστοχα, αιχμηρά, πολιτικά ή ακόμη και χιουμοριστικά ντοκιμαντέρ.

 

Το πρόγραμμα προβολών

ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

♦ «Τρέχει στο αίμα μου/ΙnmyBlooditruns», της Μάγια Νιούελ

-ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αυστραλία, 2019

-ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90΄

-ΠΡΟΒΟΛΗ: 9 π.μ.-1 μ.μ.

-Ντοκιμαντέρ για μαθητές Γυμνασίου (είσοδος μόνο για σχολεία)

-ΤΟ ΕΡΓΟ: Ο δεκάχρονος Ντουτζουάν, παιδί-θεραπευτής και ικανός κυνηγός, μιλά τρεις γλώσσες και φανερώνει ψήγματααπό τη σοφία του, καθώς ρητορεύει για την ιστορία και την πολυπλοκότητα του κόσμου μας. Εντούτοις, «κόβεται» συνεχώς στο σχολείο, ενώ ο κλοιός της κοινωνικής πρόνοιας και της αστυνομίας σφίγγει γύρω του. Την ίδια στιγμή, η οικογένειά του κάνει το παν ώστε ο ίδιος να λάβει την παιδεία του λαού του -των ΑβορίγινωνΑρέρντε- παράλληλα με τη δυτικού τύπου εκπαίδευση, με την ελπίδα να μην καταλήξει ένα ακόμη απρόσωπο στατιστικό στοιχείο στα κιτάπια του αυστραλιανού κράτους. Παρακολουθούμε τον Ντουτζουάν να παλεύει ενάντια σε ό,τι τον καταπιέζει, να μοιράζεται τη δική του αλήθεια, αλλά και να βρίσκει τον χώρο και τον χρόνο για να ονειρευτεί.

 

♦ «NUTS», της Πένι Λέιν

-ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΗΠΑ, 2016

-ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 79΄

-ΠΡΟΒΟΛΗ: 7 μ.μ.

-ΤΟ ΕΡΓΟ: Ένα εξαιρετικά διασκεδαστικό animation που διηγείται την ιστορία του Τζον Μπρίνκλεϊ, ενός γιατρού από το Κάνσας που το 1917 «ανακάλυψε» ότι μπορούσε να θεραπεύσει την ανδρική ανικανότητα μεταμοσχεύοντας όρχεις τράγων στους πάσχοντες. Μέσα από αναπαραστάσεις ζωγραφισμένες στο χέρι, συνεντεύξεις, αρχειακό υλικό και έναν εξαιρετικά αναξιόπιστο αφηγητή, το Nuts ακολουθεί την άνοδο του Μπρίνκλεϊ από τη φτώχεια και την αφάνεια στα ύψη της διασημότητας, του πλούτου και της κοινωνικής επιρροής. Ο τίτλος της ταινίας είναι λογοπαίγνιο με τις έννοιες «τρελός» και «όρχεις», προσφέρει μια απολαυστικά ανορθόδοξη ματιά σε ένα εξωφρενικό -και σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητο- κεφάλαιο της αμερικανικής ιστορίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΡΙΤΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020 

♦ «Ανθροπόκαινος: Η εποχή του ανθρώπου/Anthropocene: TheHumanEpoch»

-των Τζένιφερ Μπάιχβαλ, Έντουαρντ Μπουρτίνσκι, Νικολά ντε Πενσιέ

-ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Καναδάς, 2018

-ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 87΄

-ΠΡΟΒΟΛΗ: 7 μ.μ.

-ΤΟ ΕΡΓΟ: Οι σκηνοθέτες καταγράφουν τη σοκαριστική εποχή που διανύει η Γη και η Ανθρωπότητα. Μια πολυδιάστατη δουλειά που συνδυάζει φωτογραφία, κινηματογράφο, εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα (VR&AR), καθώς και επιστημονική έρευνα με σκοπό να διερευνήσει την ανθρώπινη επιρροή στην κατάσταση, τη δυναμική και το μέλλον της γης. ΑνθρωπόκαινοΕποχήονομάζουμε την τρέχουσα γεωλογική περίοδο, κατά την οποία η ανθρώπινη δραστηριότητα αποτελεί την κύρια αιτία της αμετάβλητης πλανητικής αλλαγής.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ  11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

♦ «Φύλαξ Άγγελος», του Δημήτρη Τρικαλίτη

-ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ελλάδα, 2020

-ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60'

-ΠΡΟΒΟΛΗ: 7 μ.μ.

-ΤΟ ΕΡΓΟ: Η καθημερινότητα του Παναγιώτη Μπανούζα, φύλακα στο χωριό Παχτούρι Τρικάλων, αποδεικνύεται δύσκολη τον χειμώνα, αλλά γίνεται ακόμα πιο δύσκολη με την κάμερα απέναντι. Στο πανηγύρι του Αυγούστου ένας από τους πρεσβύτερους του χωριού τον αποκάλεσε «φύλακα άγγελο», σιγά σιγά ο Παναγιώτης αποκτά τη συμπάθεια και εμπιστοσύνη της κάμερας και τον φέρνει ακόμα πιο κοντά. 

 

ΠΕΜΠΤΗ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

♦ «Ο πύργος/Tower», του ΚιθΜέιτλαντ

-ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΗΠΑ, 2016 

-ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 82'

-ΠΡΟΒΟΛΗ: 7 μ.μ.

-ΤΟ ΕΡΓΟ: Το ντοκιμαντέρ ασχολείται με ένα γεγονός που συνέβη τον Αύγουστο του 1966, όταν  ο Charles Whitman ανέβηκε στον πύργο του ρολογιού του Πανεπιστημίου του Τέξας σκοτώνοντας στο διάβα του όποιον συναντούσε. Από κει, κατοπτεύοντας σχεδόν όλο το πανεπιστημιακό campus, για μιάμιση ώρα, ωσάν  ελεύθερος σκοπευτής, πυροβολούσε και σκότωνε αδιακρίτως. Τα -σε animation- κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης αφηγούνται  την ιστορία που έζησαν, ενώ η χρήση animation συμπληρώνεται από την παρουσία υλικού αρχείου, φιλμ και ηχογραφήσεις του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού έτσι ώστε η όλη  δραματοποίηση να πλησιάζει αυτή του κλασικού αφηγηματικού κινηματογράφου.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

♦ «Η γενιά του πλούτου/Generation Wealth»

της Λόρεν Γκρίνφιλντ

-ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΗΠΑ, 2018

-ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 106´

-ΠΡΟΒΟΛΗ: 7 μ.μ.

-ΤΟ ΕΡΓΟ: Η σκηνοθέτιδα φτιάχνει ένα πορτρέτο μιας κοινωνίας υλιστικής και εξαρτημένης από την εικόνα. Ταξιδεύει ανά τον κόσμο καταγράφοντας τον αχαλίνωτο υλισμό και τις συνέπειες της φούσκας της οικονομίας. Ο φακός της Γκρίνφιλντ δεν εστιάζει μόνο στην υπερβολή, την απληστία και τον πλούτο, αλλά περισσότερο στην έντονη, σχεδόν εμμονική, επιθυμία κάποιου να αποκτήσει πολλά χρήματα. Το φωτογραφικό λεύκωμα «Generation Wealth» (Γενιά του πλούτου) περιέχει 625 τραγικές και άλλοτε κωμικές και κιτς φωτογραφίες της Γκρίνφιλντ, οι οποίες αποτυπώνουν την εφιαλτική μετάλλαξη του αμερικανικού ονείρου σε όλο της το μεγαλείο. Το ντοκιμαντέρ μιλά για το ψευδεπίγραφο αμερικανικό όνειρο, το κόστος του άκρατου καπιταλισμού και τις παθολογίες της κοινωνίας των ΗΠΑ.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

♦ Ελληνικά μικρού μήκους animation

Μια κλεφτή ματιά στους πρόσφατους πειραματισμούς Ελλήνων δημιουργών στο ντοκιμαντέρ animation.

● «Διολκός», του Θεοδόση Τάσιου (ΠΑΡΑΓΩΓΗ: 2009 – ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 22΄)

● «The Greek Crisis Explained»,-των Μαριλένας Βατσέρη, Μάνου Γερογιάννη, Χρήστου Λεφάκη, Γιάννη Κωνσταντινίδη (ΠΑΡΑΓΩΓΗ: 2011 – ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 3')

● «Tokei Maru», του Ζάχου Σαμολαδά (ΠΑΡΑΓΩΓΗ: 2018 – ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 20')

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

♦ «Η βασίλισσα των Βερσαλιών/The Queen of Versalies», της   Λόρεν Γκρίνφιλντ

-ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΗΠΑ, 2012

-ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100´

-ΠΡΟΒΟΛΗ: 7 μ.μ.

-ΤΟ ΕΡΓΟ:Ένα από τα μεγαλύτερα σπίτια της Αμερικής, φτιαγμένο κατ’ εικόνα του παλατιού των Βερσαλλιών, φιλοξενεί μία μόνο οικογένεια, την Τζάκι, πρώην Μις Φλόριντα, τον δισεκατομμυριούχο σύζυγό της Ντέιβιντ και τα οκτώ παιδιά τους. Η κάμερα της Γκρίνφιλντ καταγράφει τη χλιδή και την υπερβολή του αμερικάνικου ονείρου στην πιο χρυσαφένια εκδοχή της, μέχρι που το 2008 η οικονομική κρίση χτυπάει την πόρτα των Σίγκελ. Τότε, η τραγική πτώση μιας αυτοκρατορίας ξεκινά και το ντοκιμαντέρ απογειώνεται μέσω ενός αληθινού τουίστ, που θα έβρισκε ζωή μόνο στο γόνιμο έδαφος ενός σεναρίου μυθοπλασίας. Η Γκρίνφιλντ, που βρίσκεται την κατάλληλη ώρα στο κατάλληλο σημείο, υπογράφει μια εκπληκτική κοινωνική σπουδή για ένα ζευγάρι, τα παιδιά, το υπηρετικό προσωπικό, ακόμη και τα κατοικίδιά του, καθώς η πλεονεκτική ζωή τους φτάνει προς το τέλος της.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαρώνει εφαρμογή που «καρφώνει» που έχει κάμερες ταχύτητας στους δρόμους
Σε εκατομμύρια ανέρχονται οι οδηγοί που έχουν «κατεβάσει» την εφαρμογή που προδίδει τη θέση των καμερών ταχύτητας στο οδικό δίκτυο
Σαρώνει εφαρμογή που «καρφώνει» που έχει κάμερες ταχύτητας στους δρόμους
Μοναξιά και κοινωνική απομόνωση αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά είναι σημαντικοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου
Μοναξιά και κοινωνική απομόνωση αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
ΚΚΕ για «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη: Περιέχει επικίνδυνες γενικεύσεις
Με την νεοεισερχόμενη έννοια της “πραγματικής ηγεσίας” και με άλλες διατάξεις, δίνεται η δυνατότητα ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου του αστικού κράτους στο...
ΚΚΕ για «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη: Περιέχει επικίνδυνες γενικεύσεις