Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Στην πρώτη γραμμή» με φόντο την Ελλάδα του 1897

Παρουσίαση του μυθιστορήματος του Stephen Crane

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Ένας Αμερικανός δημοσιογράφος, ο Ρούφους Κόλμαν, έχει βαρεθεί την αρχισυνταξία στην εφημερίδα που εργάζεται στην Νέα Υόρκη, και αποφασίζει να ταξιδέψει στην Ελλάδα για να στείλει ανταποκρίσεις για τον Πόλεμο της χώρας με την Τουρκία το 1897.

Το κίνητρό του είναι συναισθηματικής φύσης. Αγαπάει μια νέα κοπέλα, την Μάρτζορι, η οποία έχει μεταβεί εκεί μαζί με τον αρχαιολόγο πατέρα της που ήταν και πρώην καθηγητής του Ρούφους στο πανεπιστήμιο. Μαζί τους είναι και μερικοί φοιτητές του καθηγητή. Και μια μυστήρια και γοητευτική ηθοποιός που βρίσκεται εκεί για λογαριασμό μιας άλλης εφημερίδας, και που έχει ένα παρελθόν με τον Ρούφους.

Ο Κόλμαν, αλλά και οι συντοπίτες του που θα συναντηθούν τυχαία κάπου στα βουνά της Ηπείρου και θα προσπαθήσουν να γλυτώσουν από τα πυρά του πολέμου, θα γνωρίσουν μέσα από την περιπέτειά τους αυτή έναν νέο τόπο, μα και τους ανθρώπους του. Έναν τόπο που θυμίζει επαρχία, έχει φτώχεια, και οι συγκοινωνίες είναι ακόμη σε άθλιο επίπεδο. Καφενεία που είναι βρώμικα, όπου οι θαμώνες τους καπνίζουν αρειμανίως, που είναι ευέξαπτοι και θα πιαστούν εύκολα στα χέρια. Μεταφραστές που θα κάνουν απρόθυμα την δουλειά τους σκεπτόμενοι μόνο το κέρδος. Μα και ανθρώπους που όταν έρθουν τα δύσκολα θα σε βοηθήσουν. Σε έναν τόπο που έχει φυσικό κάλλος και ένδοξο αρχαίο παρελθόν.

Αυτά συμβαίνουν στο μυθιστόρημα «Στην πρώτη γραμμή» (εκδ. Μεταίχμιο) που έγραψε ο Stephen Crane, αντλώντας έμπνευση από την ζωή του. Και ο ίδιος, αφού επέζησε ενός ναυαγίου ανοικτά της Κούβας, ζήτησε και βρέθηκε στην ταραγμένη Ελλάδα του 1897 για να καλύψει τον πόλεμο με την Τουρκία ως ανταποκριτής της περιώνυμης τότε New York Journal. Οι ήρωες του βιβλίου του εν πολλοίς έχουν στοιχεία από βιώματα δικά του. Και έχει γραφτεί σε μια περίοδο οικονομικής δυσμένειας του συγγραφέα. Μπορεί να μην φτάνει σε λογοτεχνική αξία το μυθιστόρημά του «Κόκκινο σήμα του θάρρους», ωστόσο στο βιβλίο του αυτό ο Crane θαρρώ πως κερδίζει το ενδιαφέρον των αναγνωστών της χώρας μας γιατί έχει και το τοπικό στοιχείο. Σημειώστε πως το μυθιστόρημα είναι περισσότερο ρομάντζο, εστιάζοντας στην ιστορία των δύο νέων που αγαπιούνται μα κοντράρουν τους εγωισμούς τους, και όχι τόσο ένα ιστορικό κείμενο για τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ