Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φιλί ζωής στις τέχνες το διαδίκτυο εν μέσω κορωνοϊού

Εκστρατείες ανάδειξης των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αλλά και οικονομική ενίσχυσή τους από φορείς

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Με κλειστούς τους συναυλιακούς χώρους, τα θέατρα, τους κινηματογράφους, τις βιβλιοθήκες, και σε παύση όλες τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, ο πολιτισμός μετρά κι αυτός τις απώλειες του. Ωστόσο αν κάτι προέκυψε από τα νέα δεδομένα των τελευταίων ημερών στον δυτικό κόσμο, είναι η ολοένα και μεγαλύτερη χρήση του διαδικτύου ως μέσου πέρα από ενημέρωσης, και ψυχαγωγίας.

Φορείς όπως το υπουργείο Πολιτισμού, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσαν να στηρίξουν με διαγωνισμούς, εκστρατείες και αναθέσεις προτάσεις που αναδεικνύουν πολιτιστικές δραστηριότητες στο διαδίκτυο.

 

Εκστρατεία #CreativeEuropeAtHome

 

Να κάνει πιο γνωστές στο ευρύ κοινό τις δράσεις που συμβαίνουν στη διαδικτυακή κοινότητα του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζοντας την εκστρατεία #CreativeEuropeAtHome, η οποία θα τρέξει στους λογαριασμούς του προγράμματος στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Πώς θα το καταφέρει; Καθιστώντας αυτές τις δραστηριότητες διαθέσιμες στους λάτρεις του πολιτισμού που αυτό τον καιρό είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τους δικαιούχους που προσφέρουν πολιτιστικές δραστηριότητες στο διαδίκτυο να κάνουν σχετικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι αναρτήσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν το ειδικό hashtag #CreativeEuropeAtHome και το handle/όνομα χρήστη της Δημιουργικής Ευρώπης στην εκάστοτε πλατφόρμα. «Μέσω της εκστρατείας #CreativeEuropeAtHome,  προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανή την τέχνη και τον πολιτισμό στην εποχή του κορωνοϊού», σημείωσε ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας.

 

ΦΚΘ: 11 ταινίες με σχόλιο την ζωή στο σπίτι

 

Από 11 Έλληνες σκηνοθέτες ζήτησε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να γυρίσουν μια ταινία με μέγιστη διάρκεια 3 λεπτών μέσα στο σπίτι τους καταθέτοντας το δικό τους επίκαιρο κινηματογραφικό σχόλιο.

Όπως εξηγεί σε σχετική του ανακοίνωση: «Η ιδέα είναι να δημιουργήσουν μια ταινία μέσα στο σπίτι τους, αξιοποιώντας το περιβάλλον, τους ανθρώπους ή και τα ζώα μέσα στο σπίτι. Οι μόνοι εξωτερικοί χώροι που μπορούν να αξιοποιηθούν είναι οι εξωτερικοί χώροι του σπιτιού όπως η ταράτσα, ο κήπος, το μπαλκόνι και το κλιμακοστάσιο. Το project θα έχει τίτλο «Χορείες χώρων» από το ομώνυμο βιβλίο του Ζωρζ Περέκ, το οποίο προτείνουμε ως επιπλέον πηγή έμπνευσης».

Όσο για τους σκηνοθέτες που θα κάνουν τις ταινίες είναι οι : Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy),  Γιώργος Γεωργόπουλος, Ρηνιώ Δραγασάκη, Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Ζαχαρίας Μαυροειδής, Μίνως Νικολακάκης, Μαριάννα Οικονόμου, Σταύρος Παμπαλλής, Σύλλας Τζουμέρκας, Άγγελος Φραντζής και Σταύρος Ψυλλάκης.

Το αποτέλεσμα θα το δούμε σύντομα στο youtube κανάλι του Φεστιβάλ.

 

Κίνητρα για ανάπτυξη πολιτιστικού υλικού

 

Πρόσκληση για την ανάπτυξη πολιτιστικού υλικού, το οποίο θα είναι προσβάσιμο διαδικτυακά με ή χωρίς χρέωση απηύθυνε πριν λίγες μέρες το υπουργείο Πολιτισμού.

Στόχος; Η υποστήριξη έργων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και προώθηση υψηλής ποιότητας σύγχρονου ελληνικού ψηφιακού πολιτισμού. Ο ψηφιακός πολιτισμός περιλαμβάνει πολιτιστικές και καλλιτεχνικές παραγωγές ή εκφράσεις που σχετίζονται με την ψηφιακή τεχνολογία, τα νέα μέσα, και τομείς της δημιουργικής οικονομίας (design, gaming κ.ο.κ.). Οι λεπτομέρειες και προϋποθέσεις είναι στην ιστοσελίδα του υπουργείου (www.culture.gr).

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη