Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης φέρνει μουσική στο σπίτι μας

Προχώρησε σε νέες παραγωγές εκδηλώσεων με αφορμή την Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ θα συνεχίσει και με άλλες προτάσεις

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Αυτό το Πάσχα είναι διαφορετικό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Κι αν οι αίθουσες είναι κλειστές για το κοινό, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης έφερε στις οθόνες των υπολογιστών, κινητών και τάμπλετ νέες παραγωγές μουσικών εκδηλώσεων. Κάλεσε σημαντικούς καλλιτέχνες στη σκηνή «Αιμίλιος Ριάδης» για να παρουσιάσουν έργα απόλυτα εναρμονισμένα με το κατανυκτικό πνεύμα των ημερών.

Συναυλίες μουσικής δωματίου με τη Μαρία Ανισέγκου (τσέλο) και τον Νίκο Κυριόσογλου (πιάνο), και με τον David Bogorad (βιολί) και τον Βασίλη Βαρβαρέσο (πιάνο), Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας με τους πρωτοψάλτες-μουσικοδιδασκάλους Πάρη Γκούνα και Γιώργο Φανάρα και αφηγητή τον καθηγητή Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ Χρυσόστομο Σταμούλη, προβολή της βωβής ταινίας La Vie et la passion de Jesus Christ (1903), με υπόκρουση ζωντανής μουσικής με τον Θανάση Μπιλιλή (σύνθεση, πιάνο) αλλά και ένα μικρό αφιέρωμα στους συνθέτες του λαϊκού μας τραγουδιού, Μίκη Θεοδωράκη και Σταύρο Κουγιουμτζή, πάνω στην προσέγγισή τους στον Επιτάφιο και την Ανάσταση, με την συμμετοχή του Ανδρέα Καρακότα (φωνή) και του Θανάση Μπιλιλή (πιάνο) απαρτίζουν το πρόγραμμα.

Κάθε μέρα στις 19:00 μεταδίδεται από το κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece), αλλά και από τη σελίδα του στο facebook, και μία διαφορετική, πρωτότυπη παραγωγή, η οποία παραμένει διαθέσιμη για 48 ώρες. Οι μεταδόσεις διαρκούν περίπου 40 λεπτά.

gakis.jpg

Ο Βασίλης Γάκης

«Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε με παρότρυνση της κυρίας Μενδώνη και είναι προϊόν δύο τηλεδιασκέψεων με άλλους πολιτιστικούς φορείς που είναι εποπτευόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού. Κάθε φορέας θα κάνει και δικές του πρωτοβουλίες, αλλά και συνέργειες. Έτσι κι εμείς έχουμε μια δράση σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (σημ. το πρότζεκτ «Πάθη – Πλανήτης – Άγγιγμα»), στις δύο πρώτες συναυλίες της Μεγάλης Εβδομάδας συνεργαστήκαμε με την Κρατική Ορχήστρα (συναυλίες μουσικής δωματίου), ενώ έχουμε προγραμματίσει και άλλες δράσεις για αργότερα», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος του δ.σ. του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης. Υπογράμμισε πως: «Κατά την υλοποίηση των δράσεων τηρήθηκαν αυστηρά όλα τα ενδεδειγμένα από τον ΕΟΔΥ μέτρα ασφαλείας και αποστάσεων, τόσο για τους καλλιτέχνες όσο και για το προσωπικό που εργάστηκε. Για τον ίδιο λόγο τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν με χρήση ειδικής τεχνολογίας. Θέλουμε να μεταδώσουμε το μήνυμα: Μένουμε ενεργοί, μένουμε σπίτι».

Εστιάζοντας για τις προτάσεις για την Μεγάλη Εβδομάδα τόνισε: «Πρόκειται για παραγωγές που ανήκουν σε διαφορετικά είδη μουσικής. Μπαρόκ, βυζαντινή, έντεχνη, αλλά και με υλικό από εκπροσώπους του λαϊκού τραγουδιού όπως οι συνθέτες Μίκης Θεοδωράκης και Σταύρος Κουγιουμτζής στην παραγωγή “Λαϊκοί Επιτάφιοι” που θα μεταδοθεί την Μεγάλη Παρασκευή».

16f1b.jpg

Και stand up comedy

 

Εξάλλου αποκάλυψε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» πως αυτό το διάστημα 17 διαφορετικοί καλλιτέχνες που κάνουν stand up comedy ετοιμάζουν κείμενα για ένα φεστιβάλ stand up comedy. Τα σχετικά βίντεο θα ανεβούν σύντομα στο κανάλι του Μεγάρου Μουσικής στο youtube.

«Φυσικά έπονται και άλλες εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα το Μέγαρο Μουσικής θα αξιοποιήσει και το υλικό που έχει από δικές του παραγωγές και κυρίως από εμφανίσεις που έχει κάνει η MOYSA», σημείωσε ο κ. Γάκης.

Υπογράμμισε πως σε όλες τις δράσεις που γίνονται ήταν σημαντική η στήριξη από το Υπουργείο Πολιτισμού. «Από την πρώτη στιγμή στήριξε τον πολιτισμό. Για τον καλύτερο συντονισμό γίνονται οι τηλεδιασκέψεις ενώ φυσικά στο τελικό αποτέλεσμα έχει βοηθήσει το γεγονός πως υπάρχει καλή συνεργασία με τους άλλους φορείς πολιτισμού για τις συμπαραγωγές», συμπλήρωσε.

 

Πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες και φορείς πολιτισμού

16f1c.jpg

Όσον αφορά στην επόμενη μέρα μετά την άρση των μέτρων ο κ. Γάκης δήλωσε: «Ελπίζουμε να έρθει το συντομότερο και με δεδομένη την ασφάλεια όλων μας. Θα είναι δύσκολη η επόμενη μέρα για την χρήση κλειστών χώρων και για ψυχολογικούς λόγους. Όμως πλησιάζει το καλοκαίρι, οπότε το τμήμα παραγωγών μας θα αξιοποιήσει την πλατεία που βρίσκεται ανάμεσα στα δύο κτήρια του Μεγάρου Μουσικής και την οροφή του Μ2. Το πιο πιθανό είναι να φιλοξενηθούν μουσικές συναυλίες και να λειτουργήσει ο θερινός κινηματογράφος.

Η επόμενη μέρα θα είναι ιδιαίτερη και ξεχωριστή. Σε κάθε περίπτωση αυτό που ζούμε τώρα με τον κορωνοϊό θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για τους καλλιτέχνες και για τους φορείς πολιτισμού της πόλης για την συμμετοχή και ενεργή παρουσία τους».

 

Σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή

«Λαϊκοί Επιτάφιοι» - ένα μικρό αφιέρωμα σε δύο από τους σημαντικότερες συνθέτες του λαϊκού μας τραγουδιού, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Σταύρο Κουγιουμτζή, οι οποίοι σε συνεργασία με εμβληματικούς ποιητές εξέφρασαν τη δική τους βιωματική και υπαρξιακή προσέγγιση για τον Επιτάφιο και την Ανάσταση. Με τον Ανδρέα Καρακότα (φωνή) και τον Θανάση Μπιλιλή (πιάνο).

 

Μίκης Θεοδωράκης - Γιάννης Ρίτσος

- από τον «Επιτάφιο»

Βασίλεψες αστέρι μου/ Πού πέταξε τ’ αγόρι μου/ Μέρα Μαγιού/ Χείλι μου μοσχομυριστό/ Στο παραθύρι/ Ήσουν καλός/ Να ’χα τ’ αθάνατο νερό

Σταύρος Κουγιουμτζής

- από το έργο «Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων» (βασισμένο σε κείμενα του Ευαγγελίου)

Κύριε εκέκραξα/ Θεός Κύριος/ Ιδού ο νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός

- από το έργο «Ηλιοσκόπιο» σε ποίηση Γιώργου Θέμελη

Πρώτο περιστέρι/ Πώς να σε πάρω/ «Χασάπικο»/ Η πρώτη Ανάσταση/ Πάσχα των Ελλήνων

- από το έργο «Μικρές πολιτείες»

Τα πρώτα λόγια του Χριστού (εβραϊκό τραγούδι σε πρώτη διασκευή Σταύρου Κουγιουμτζή, ποίηση Μάνος Ελευθερίου)

Τώρα που θα φύγεις (ποίηση Μάνος Ελευθερίου)

- Όταν ανθίζουν πασχαλιές (στίχοι Σταύρος Κουγιουμτζής)

Παραγωγή: ΟΜΜΘ.

Το προσεχές διάστημα θα μεταδοθούν οι εξής παραγωγές: 

 

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ 18-4-2020, ώρα 12:00

«Όμορφη πόλη»

Βιντεοκλίπ με τους Διογένη Δασκάλου (σαξόφωνο) και Λεωνίδα Βλάχο (τρομπέτα), οι οποίοι παίζουν το υπέροχο τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη σε δύο εμβληματικά σημεία της Θεσσαλονίκης: τον Λευκό Πύργο και το Μέγαρο Μουσικής. (Ο ΟΜΜΘ ευχαριστεί θερμά την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού για την παραχώρηση του Λευκού Πύργου για τα γυρίσματα)

Νέα παραγωγή του ΟΜΜΘ. Θα παραμείνει μόνιμα στο κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube

 

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ 18-4-2020, ώρα 19:00

«Η μουσική του Αντόνιο Βιβάλντι – Λάμψη, δεξιοτεχνία και εξτραβαγκάντσα»

Συναυλία με έργα ενός από τους πιο εμβληματικούς συνθέτες του μπαρόκ, από το μουσικό σύνολο La Stravaganza Greca, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής - Παλαιά και νέα όνειρα (καλλιτεχνική επιμέλεια Δήμος Γκουνταρούλης). Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια, με διθυραμβικές κριτικές και τεράστια ανταπόκριση στο κοινό της πόλης.

Μουσικοί: Σίμος Παπάνας (μπαρόκ βιολί), Δήμος Γκουνταρούλης (μπαρόκ τσέλο, βιολοντσέλο πίκολο), Γιώργος Σαμοΐλης (μπαρόκ βιολί), Άντζυ Κασδά (μπαρόκ βιολί), David Bogorad (μπαρόκ βιόλα), Ιάσων Ιωάννου (μπαρόκ τσέλο), Δημήτρης Τίγκας (βιολόνε), Θοδωρής Κίτσος (θεόρβη, μπαρόκ κιθάρα, μαντολίνο), Ιάσων Μαρμαράς (τσέμπαλο, εκκλησιαστικό όργανο δωματίου).

Από το αρχείο του ΟΜΜΘ (30.11.2019). Θα παραμείνει στο κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube για 48 ώρες.

petroloukas.jpg

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 19-4-2020 &

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 20-4-2020

«Η ψυχή της Ηπείρου – The soul of Epirus»

Διάλογοι μεταξύ κλαρίνου και λαούτου

Μια μοναδική συναυλία από τον ζωντανό θρύλο του κλαρίνου Πετρολούκα Χαλκιά και τον νέο δεξιοτέχνη του λαούτου Βασίλη Κώστα. Η σημαντική αυτή συνάντηση φέρνει όλο το άρωμα της παράδοσης αλλά ταυτόχρονα εγκαινιάζει μια δημιουργική προσέγγιση και έναν καινούργιο διάλογο μεταξύ των δύο οργάνων.

Σολίστ: Πετρολούκας Χαλκιάς (κλαρίνο), Βασίλης Κώστας (λαούτο). Μουσικοί: Θανάσης Βόλλας (λαούτο), Ανδρέας Παπάς (κρουστά). Έκτακτη συμμετοχή: Κώστας Τζίμας (τραγούδι).

Παραγωγή: ΟΜΜΘ – Τεχνότροπον / Artway.

 

Από το αρχείο του ΟΜΜΘ (8.2.2020). Θα παραμείνει στο κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube για 48 ώρες.

 

 

 

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 20-4-2020, ώρα 12:00

«Σίμος Παπάνας - Αντώνης Σουσάμογλου στο Μέγαρο»

Βιντεοκλίπ με τους εξαιρετικούς Σίμο Παπάνα (βιολί) και Αντώνη Σουσάμογλου (βιολί), που παίζουν σε χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης έργα Μπάρτοκ και Παπάνα.

Νέα παραγωγή του ΟΜΜΘ.

Θα παραμείνει μόνιμα στο κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube .

 

 

ΤΡΙΤΗ 21-4-2020, ώρα 19:00

 «Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι»

Μια παράσταση σύγχρονου χορού από την ομάδα «Χορευτές του Βορρά» της Τατιάνας Παπαδοπούλου, που έκανε αίσθηση. Πρόκειται για σκηνική μεταφορά του πολύκροτου μυθιστορήματος του Όσκαρ Ουάιλντ, που μεταφέρεται στη σύγχρονη εποχή των selfies και της τεράστιας αυτοέκθεσης. Η παράσταση ήταν για άτομα άνω των 15 ετών.

Χορογραφία: Τατιάνα Παπαδοπούλου, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, σε συνεργασία με τους χορευτές. Μουσική: Αντώνης Σουσάμογλου, video artist Mario Ermitikos, σκηνογραφία-ενδυματολογία Αθανάσιος Κολαλάς. Χορεύουν: Δήμητρα Βλάχου, Γαλήνη Γυρτάτου, Μιχάλης Κριεμπάρδης, Δημήτριος Μαργαρίτης, Ηλίας Μπαγεώργος, Δέσποινα Λαγουδάκη, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος.

Από το αρχείο του ΟΜΜΘ (2.2.2018). Θα παραμείνει στο κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube για 48 ώρες.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 22-4-2020, ώρα 19:00

«Οι βιρτουόζοι φίλοι του Χέντελ»

Συναυλία των Jed Wentz & Musica ad Rhenum, ενός από τα πιο σημαντικά σχήματα μπαρόκ μουσικής από την Ολλανδία, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής - Παλαιά και Νέα Όνειρα (σε καλλιτεχνική επιμέλεια Δήμου Γκουνταρούλη).

Μέσα από τη συναυλία παίρνουμε μια γεύση από την ατμόσφαιρα του κοσμοπολίτικου Λονδίνου της εποχής του μπαρόκ, όπου κυριαρχούσε η μορφή του σπουδαίου Χέντελ. Εκεί ωστόσο είχαν συγκεντρωθεί και πολλοί άλλοι σημαντικοί συνθέτες και μουσικοί από όλη την Ευρώπη.

Μουσικοί: Jed Wentz (μπαρόκ φλάουτο τραβέρσο), Job ter Haar (μπαρόκ τσέλο), Michael Borgstede (τσέμπαλο)

Από το αρχείο του ΟΜΜΘ (29.11.2019). Θα παραμείνει στο κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube για 48 ώρες.

 

 

ΠΕΜΠΤΗ 23-4-2020, ώρα 19:00

«Μουσική και ζωγραφική στην μπαρόκ Ισπανία – Από τον Marin και τον Velazquez στον Boccherini και τον Goya»

Μία συναυλία σε δύο μέρη, η οποία «φιλοτεχνεί» ένα μοναδικό μουσικό και ζωγραφικό πορτρέτο της Ισπανίας της εποχής. Στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής - Παλαιά και Νέα Όνειρα (καλλιτεχνική επιμέλεια Δήμος Γκουνταρούλης).

Α’ μέρος: «Las Meninas – Η μουσική πίσω από τον πίνακα»

Θεοδώρα Μπάκα (μέτζο σοπράνο), Αλέξανδρος Ιωάννου (κρουστά), Θεόδωρος Κίτσος (μπαρόκ κιθάρες, θεόρβη, καλλιτεχνική επιμέλεια).

Β’ μέρος: «Fandango – Η Ισπανία του Boccherini και του Goya»

Maya Kadish (μπαρόκ βιολί), Γιώργος Σαμοΐλης (μπαρόκ βιολί), David Bogorad (μπαρόκ βιόλα), Δήμος Γκουνταρούλης (μπαρόκ τσέλο), Ιάσων Ιωάννου (μπαρόκ τσέλο), Θεόδωρος Κίτσος (θεόρβη).

Από το αρχείο του ΟΜΜΘ (23.11.2019). Θα παραμείνει στο κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube για 48 ώρες.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24-4-2020, ώρα 19:00

«Συναυλία νικητών του διαγωνισμού μαθητών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ)»

Η συναυλία που επρόκειτο να δώσουν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης οι νικητές του καθιερωμένου διαγωνισμού μαθητών του ΚΩΘ προσαρμόζεται στις συνθήκες των ημερών, αλλά «βγαίνει στον αέρα» και πάλι από το Μέγαρο και μας συστήνει τα νέα ταλέντα της κλασικής μουσικής από τη Θεσσαλονίκη.

Σολίστ: Στέφανος Αμαξόπουλος (πιάνο), Χριστόφορος Πετρίδης (βιολί), Αθανάσιος Κυπάρος (βιολί), Δωρίνα Παπανικολάου (βιολί), Μαρία Έλλη Πετρίδου (τσέλο), Ευριπίδης Σαμαράς (τσέλο).

Νέα παραγωγή του ΟΜΜΘ σε συνεργασία με το ΚΩΘ. Θα παραμείνει στο κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube για 48 ώρες.

ΣΑΒΒΑΤΟ 25-4-2020, ώρα 19:00

«Μια βραδιά με τον Θοδωρή Βουτσικάκη»

Ο αγαπημένος ανερχόμενος ερμηνευτής θα τραγουδήσει κομμάτια από το προσεγμένο ρεπερτόριό του, αλλά και μια επιλογή από άλλα ελληνικά τραγούδια. Στο πιάνο ο Γρηγόρης Σημαδόπουλος.

Νέα παραγωγή του ΟΜΜΘ. Θα παραμείνει στο κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube για 48 ώρες.

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Σεμινάριο επιχειρηματικότητας για Ουκρανούς πολίτες διοργάνωσε ο ΔΟΜ
Συνολικά 32 Ουκρανοί συμμετέχοντες στο τριήμερο σεμινάριο, επωφελήθηκαν από τις γνώσεις έμπειρων νομικών και συμβούλων επιχειρήσεων
Θεσσαλονίκη: Σεμινάριο επιχειρηματικότητας για Ουκρανούς πολίτες διοργάνωσε ο ΔΟΜ