Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εργαστήριο-πλατφόρμα της εικαστικού Έλλης Χρυσίδου

Με θέμα τον εγκλεισμό που ζούμε λόγω κορωνοϊού

Ένα εργαστήριο-πλατφόρμα για τη δημιουργία «μιας διαδικτυακής κοινότητας, η οποία μοιράζεται την κοινή εμπειρία τού εκ των πραγμάτων επιβαλλόμενου, πολυήμερου αυτο-εγκλεισμού ως μια πολλαπλή ευκαιρία να ανακαλύψει κανείς μια ουσιαστική σχέση με τους άλλους και να προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα» είναι το "How To" της εικαστικού Έλλης Χρυσίδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια του, οι συμμετέχοντες συναντιούνται εικονικά και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με την ανταλλαγή εικόνων, κειμένων και ήχων. Η Έλλη Χρυσίδου, μαζί με την ομάδα της ArtBOX (Σωτήρη Μπαχτσετζή, Χρήστο Σαββίδη, Λυδία Χατζηιακώβου) και προσκεκλημένους ειδικούς (την ανθρωπογεωράφο Καλλιόπη Κατή, τον σκηνοθέτη Θανάση Καφετζή, τον μουσικό Γιώργο Κλουντζό-Χρυσίδη και τον ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή Σταύρο Μπουφίδη) τροφοδοτεί την συζήτηση με ερωτήματα σχετικά με το τώρα και το μετά, υλικό αναφοράς που αντλεί από την επικαιρότητα και την τέχνη, και δικές της εικαστικές παρεμβάσεις. Οι συμμετέχοντες καλούνται να ψάξουν την σχέση τους με τον προσωπικό τους χώρο εν είδει ημερολογίου, να εντοπίσουν τι είναι πιο σημαντικό σε σχέση με τον εγκλεισμό τους, και κυρίως να χρησιμοποιήσουν δημιουργικά τον χρόνο αυτό για την παραγωγή ιδεών που δυνητικά θα βελτιώσουν την καθημερινή ζωή τους και θα οδηγήσουν σε μια άλλη συνθήκη διαβίωσης και συμμετοχής στο σχεδιασμό της επόμενης νέας διαφοροποιημένης πλέον πραγματικότητας για την επόμενη μέρα.

Μακροπρόθεσμος στόχος του “How To” είναι η δημιουργία ενός εικαστικού έργου/ντοκιμαντέρ, το οποίο θα διαμορφωθεί με το υλικό από το διαδικτυακό εργαστήριο. Με τον τρόπο αυτό, όλοι οι συμμετέχοντες θα γίνουν συν-δημιουργοί μιας συλλογικής ταινίας που θα καταγράφει εικαστικά την εμπειρία τους και θα γίνει ίσως πρότυπο συμμετοχικής δημιουργικότητας και έκφραση πίστης και φορέας ελπίδας.

Στο πρακτικό κομμάτι το εργαστήριο είναι ανοιχτό σε ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών και υπόβαθρου - κοινωνικού, οικονομικού, εκπαιδευτικού.

Θα πραγματοποιηθεί πάνω από ένας κύκλος, με συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Για τη συμμετοχή δεν απαιτείται εξειδικευμένος εξοπλισμός ή ειδικές τεχνικές γνώσεις.

Ο πρώτος κύκλος του εργαστηρίου θα υλοποιηθεί μεταξύ 29/04-10/05.

Δηλώσεις συμμετοχής ως τις 26/04.

Φόρμα συμμετοχής διαθέσιμη στο: https://www.commonlab.info/how-to-open-call.html.

Σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλος αριθμός συμμετοχών, θα γίνει επιλογή με δυνατότητα συμμετοχής σε επόμενο κύκλο του εργαστηρίου.

Tο How To είναι το πρώτο project του προγράμματος Common Lab του Goethe-Institut Thessaloniki και της ArtBOX σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo.

Το Common Lab έχει ως αποστολή την δημιουργία ενός Εγχειριδίου Κοινωνικής Καινοτομίας μέσω της Τέχνης, με στόχο να βοηθηθούν κοινότητες που αντιμετωπίζουν κάποιου είδους κρίση.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή για ναρκωτικά 3 από τους συλληφθέντες
Από την ομάδα των κατηγορουμένων που βρέθηκαν σήμερα στα δικαστήρια, τρεις αντιμετωπίζουν μόνο κατηγορίες σχετικά με ναρκωτικά
Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή για ναρκωτικά 3 από τους συλληφθέντες
Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων που συνελήφθη για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών
Οι δύο μαθήτριες εξετάστηκαν από παιδοψυχολόγο ενώ καταθέσεις έδωσαν και οι γονείς τους
Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων που συνελήφθη για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών