Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το MOMus αναδεικνύει την εικαστικότητα στην εποχή του κορωνοϊού

Με ψηφιακό λεύκωμα, εκπαιδευτικά προγράμματα και πρωτοβουλίες, «παραμένει ενεργό με ουσιαστικό τρόπο τις ημέρες αυτές», όπως τόνισε η κυρία Τσαντσάνογλου

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

Τα Μουσεία είναι κλειστά από τα μέσα του Μαρτίου στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού. Ωστόσο το MOMus δεν σταμάτησε όλο αυτό το διάστημα να δραστηριοποιείται μέσω του διαδικτύου φέρνοντας το κοινό κοντά στις συλλογές των έργων του, κάνοντας εκπαιδευτικά προγράμματα, συζητώντας με τους φιλότεχνους για έργα τέχνης, ενώ ετοιμάζει και ένα ψηφιακό λεύκωμα των τόσο ιδιαίτερων ημερών που διανύουμε.

«Το MOMus επιδιώκει να δημιουργήσει μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης με θέμα την εικαστικότητα στην εποχή του κορωνοϊού και να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων που να τεκμηριώνει όσα βιώνουμε αλλά και την επόμενη ημέρα», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η Αν. Γενική Διευθύντρια MOMus, Διευθύντρια MOMus - Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Μαρία Τσαντσάνογλου.

Όπως τόνισε το ζητούμενο «είναι να παραμείνει το MOMus ενεργό με ουσιαστικό τρόπο τις ημέρες αυτές».

 

momus.gif

 

-Τι άξονα έχουν οι δράσεις που έχουν σχεδιαστεί;

-Το MOMus ξεκίνησε αμέσως μετά τα πρώτα μέτρα που κράτησαν τα μουσεία μας κλειστά ένα διαδικτυακό πρόγραμμα με τίτλο “MOMus Resilience Project - Μαζί Ανθεκτικοί” στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης αναρτώντας καθημερινά με έργα τέχνης από τις μόνιμες συλλογές μας αλλά και από τις τρέχουσες εκθέσεις που δεν είναι επισκέψιμες με τον σχολιασμό τους. Έμφαση δόθηκε σε έργα που μεταφέρουν μηνύματα που μας απασχολούν τις ημέρες αυτές. Επίσης, έχουμε αναρτήσει ψηφιακά μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και οικογένειες με θέμα την τέχνη. Επιπλέον, ξεκινήσαμε έναν ψηφιακό τρόπο αντικατάστασης των τακτικών και αγαπητών στον κόσμο ξεναγήσεών μας μέσα από την διοργάνωση διαδικτυακών, διαδραστικών συζητήσεων με το κοινό για έργα τέχνης των συλλογών και των εκθέσεών μας μέσω ενός προγράμματος που ονομάζεται “Together We Look - Μαζί Βλέπουμε". Τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθούν οι συνεργασίες μας με άλλους φορείς σύγχρονου πολιτισμού, όπως η Κ.Ο.Θ., το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για δημιουργικές συνθέσεις της τέχνης της μουσικής με τις εικαστικές τέχνες. Στις 27 Απριλίου ξεκινούμε την μεγάλη διαδικτυακή διαδραστική δράση μας “So Far, So Close - Τόσο Μακρυά, Τόσο Κοντά" με μια ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους καλλιτέχνες που θα θελήσουν να μοιραστούν μαζί μας μια εικαστική εικόνα, στατική ή βιντεοσκοπημένη, ενδεχομένως μια φωτογραφία, ένα ζωγραφικό έργο, ή μια κατασκευή που μπορεί να περιέχει κείμενο, ήχο ή κίνηση σαν ανταπόκριση στις συνθήκες που βιώνουμε. Το MOMus επιδιώκει να δημιουργήσει μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης με θέμα την εικαστικότητα στην εποχή του κορωνοϊού και να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων που να τεκμηριώνει όσα βιώνουμε αλλά και την επόμενη ημέρα. Από τα έργα που θα αναρτηθούν μέσω αυτής της ανοικτής διαδικασίας, ενδεχομένως να προκύψουν συνεργασίες για εκθέσεις, έρευνα ακόμη και αγορά έργων τέχνης. Θέλω να επισημάνω εδώ την εντατική εργασία των στελεχών μας, που παρά τις δύσκολες απομακρυσμένες συνθήκες ανταποκρίνονται με αγάπη, ενδιαφέρον και πρωτοβουλίες στο κοινό ζητούμενο που είναι να παραμείνει το MOMus ενεργό με ουσιαστικό τρόπο τις ημέρες αυτές.

momus2.jpg

-Πώς ανταποκρίνεται το κοινό;

-Η επισκεψιμότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι διαρκώς αυξανόμενη και τα προγράμματα των πρώτων διαδικτυακών συναντήσεων/συζητήσεων με τα έργα των συλλογών και των εκθέσεών μας έχουν, μέχρι στιγμής, υπερκαλύψει τον απαιτούμενο αριθμό. Πιστεύουμε ότι έτσι θα εξελιχθούν και οι επόμενες διαδικτυακές συναντήσεις. Ο κόσμος έχει ανάγκη από επικοινωνία και διάδραση, έστω και μέσω του διαδικτύου, και αυτό προσπαθούμε να οργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τέλος, καλούμε τον κόσμο να συμμετέχει στην πλατφόρμα που θα ανοίξουμε στις 27 Απριλίου και να καταθέσει τις εικαστικές του προτάσεις για την σημερινή συνθήκη αλλά και για την αυριανή ημέρα.

momus3.jpg

 

Γκούσταβ Κλούτσις, Εξηλεκτρισμός για ολόκληρη τη χώρα, 1920, φωτομοντάζ © MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη.

-Τι προβλέπετε για την μετά την άρση των μέτρων εποχή αναφορικά με τις επισκέψεις στα μουσεία του MOMus;

-Ασφαλώς το MOMus ενδιαφέρεται πολύ για την επόμενη ημέρα. Η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων και η αξιοποίησή της με ερευνητικό τρόπο βρίσκεται πλέον στο κέντρο των ενδιαφερόντων μας καθώς γνωρίζουμε πλέον με βεβαιότητα ότι βιώνουμε μια πανανθρώπινη ιστορική στιγμή που θα πρέπει να μας ενώνει με πολλούς τρόπους και να μας καθιστά αλληλέγγυους στην περιφρούρηση πανανθρώπινων κοινωνικών αγαθών όπως η ελευθερία, η υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός. Θα ακολουθήσουμε, προφανώς, τις οδηγίες ασφαλείας αναφορικά με την σταδιακή άρση των μέτρων ως την πολυπόθητη ημέρα της επανέναρξης της λειτουργίας μας για το κοινό και τους μαθητές. Οι εκθέσεις που βρίσκονται στους χώρους μας εκ των πραγμάτων θα παραταθούν, καθώς πολλές πρόλαβαν να λειτουργήσουν μόνο λίγες ημέρες και γενικότερα επαναπροσδιορίζουμε τους χρόνους διεξαγωγής των προγραμμάτων μας μεταφέροντάς τους, όσο αυτό είναι εφικτό από 4 έως 6 μήνες αργότερα.

 

Στην κεντρική φωτογραφία: Η Αν. Γενική Διευθύντρια MOMus Διευθύντρια MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Μαρία Τσαντσάνογλου. Την φωτογραφία τράβηξε η Λία Ναλμπαντίδου, 2020.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κασσελάκης για ευρωψηφοδέλτιο: «Ήθελαν ένα μικρό ΣΥΡΙΖΑ, δεν το επιτρέψατε» (Δείτε live)
«Τσίπρα γερά να φύγει η δεξιά» φώναξαν στον πρώην πρόεδρο όταν έφτασε στον χώρο της εκδήλωσης
Κασσελάκης για ευρωψηφοδέλτιο: «Ήθελαν ένα μικρό ΣΥΡΙΖΑ, δεν το επιτρέψατε» (Δείτε live)