Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Ψηφιακά» θα γιορταστεί η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2020

Από το σπίτι μας γνωρίζουμε έργα τέχνης, μαθαίνουμε για το κρασί, κάνουμε κυνήγι θησαυρού και ανακαλύπτουμε άγνωστες γειτονιές

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

«Ψηφιακά», μέσω εφαρμογών και δράσεων που θα αναρτηθούν σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα γιορταστεί φέτος ελέω κορωνοϊού η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, όπως έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) η 18η Μαΐου.

Σύμφωνα με το ελληνικό τμήμα του ICOM, «εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, τα μουσεία της χώρας μας παραμένουν κλειστά έως τα μέσα Ιουνίου. Όμως, ακόμη και αυτή τη δύσκολη περίοδο, συνεχίζουν το έργο τους μέσα από ψηφιακές εφαρμογές και δράσεις. Αποδεικνύουν έτσι ότι είναι ζωντανοί οργανισμοί που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου. Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2020 θα εορταστεί "ψηφιακά"».

Με φετινό θέμα εορτασμού «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Κοινωνική Συνοχή», το ICOM δίνει έμφαση στην κοινωνική αξία των μουσείων, η οποία «συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία βιωματικών εμπειριών που έχουν ιδιαίτερη σημασία για όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες. Τα μουσεία, ως οργανισμοί με κύρος και φορείς κοινωνικών αλλαγών και ανάπτυξης, αποδεικνύουν στις μέρες μας πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους, καθώς αποτελούν σημείο σύνδεσης των διαφόρων κοινοτήτων συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή. Μέσα από τις συλλογές τους, τις εκθέσεις, τις ποικίλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που οργανώνουν, αλλά και τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν, προβάλλουν την κοινωνική και πολιτιστική ποικιλομορφία και δημιουργούν εργαλεία υποστήριξης για την αντιμετώπιση προκαταλήψεων και την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων».

Με διαδικτυακές δράσεις συμμετέχουν και μουσεία της πόλης μας. Μεταξύ άλλων προτείνουν θέαση έργων από τις συλλογές τους, συμμετοχή σε κυνήγι θησαυρού αλλά και συνομιλίες για το κρασί.

 

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2020 & MOMus

momus_meramouseiwn.jpg

Οι χώροι των Διευθύνσεων του MOMus στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα παραμένουν και αυτοί κλειστοί, και όσο ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους φίλους τους ξανά στα μέσα Ιουνίου, παράλληλα είναι ανοιχτοί με άλλον τρόπο, εξ αποστάσεως. Έφτιαξαν λοιπόν ένα πρόγραμμα που προωθεί την συμμετοχή όλων, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, εμπειρίας και χώρου κατοικίας, προς το παρόν διαδικτυακά, μέχρι να συναντηθούμε ξανά.

Μεταξύ άλλων στις προτάσεις περιλαμβάνονται:

-δεύτερος κύκλος από τις 18 Μαΐου για το πρόγραμμα διαδικτυακών ξεναγήσεων «Together We Look / Μαζί Βλέπουμε» όπου οι συμμετέχοντες θα συζητούν για έργα τέχνης από τις συλλογές και τις εκθέσεις του MOMus που θα τους σταλούν ηλεκτρονικά.

-Δυνατότητα συμμετοχής με κατάθεση έργων στο ψηφιακό λεύκωμα των τόσο ιδιαίτερων ημερών που διανύουμε ή απλά η τέχνη απέναντι στον Covid-19 στη διαδικτυακή πλατφόρμα τέχνης του MOMus με τον τίτλο «So Far So Close / Τόσο Μακρυά Τόσο Κοντά» (Πληροφορίες: res.momus.gr).

-On line εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά, εφήβους και γονείς

«Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι (Georgy Litichevsky) - Υποθετικοί χοροί. Ένα τετράδιο αυτόνομης εκπαιδευτικής δράσης για γονείς και παιδιά» (Κατεβάστε το υλικό από εδώ https://bit.ly/2KcZpsx ).

-«Αυτόνομη εκπαιδευτική δράση για γονείς και παιδιά. Η συλλογή Κωστάκη και η Ρωσική Πρωτοπορία» (Κατεβάστε το υλικό από εδώ https://bit.ly/3cd6dSH).

-«Μνήμες. Ματιές στο χρόνο. Τετράδιο αυτόνομης περιήγησης για εφήβους στη φωτογραφική συλλογή του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» (Κατεβάστε το υλικό από εδώ https://bit.ly/2zteCTU).

-«Με τη φωνή του δημιουργού τους. Τετράδιο αυτόνομης περιήγησης για νέους 12-18 ετών στα έργα της συλλογής του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης» (Κατεβάστε το υλικό από εδώ https://bit.ly/2zteCTU ).

-“FAMILY & CO [operation]” σχετικά με πρόγραμμα φωτογραφίας με θέμα την έννοια της οικογένειας (Κατεβάστε το υλικό από εδώ https://bit.ly/2Y3TM82 ).

-«Stephen Antonakos. Τετράδιο δράσης για γονείς και παιδιά» (Κατεβάστε το υλικό από εδώ https://bit.ly/3aFQOJE )

-Φιλμ για την Άλεξ Μυλωνά και το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Δείτε το φιλμ εδώ https://bit.ly/2VYIOy1 )

 

Πιο κοντά στις συλλογές του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού με 3 βίντεο

byzadino.jpg

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού έφτιαξε τρεις παρουσιάσεις με τη μορφή βίντεο, μέσα από τις οποίες φέρνει κοντά στον διαδικτυακό επισκέπτη το Μουσείο, τη μόνιμη έκθεση και τις συλλογές του, με διαφορετικό κάθε φορά τρόπο. Με θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος που αναδεικνύουν ποικίλες εκφάνσεις της πολιτιστικής κληρονομιάς του Βυζαντίου, «της πρώτης ευρωπαϊκής αυτοκρατορίας» (κατά την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ). Οι παρουσιάσεις αυτές θα βρίσκονται αναρτημένες στο https://www.facebook.com/mbp.thess από τις 18 Μαΐου. Θέματά τους; «2020 Έτος Μελίνας Μερκούρη. Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Ένα ευρωπαϊκό μουσείο προσβάσιμο, ανοικτό στην κοινωνία».

«Η γυναίκα στο Βυζάντιο» και «Η ενδυμασία στο Βυζάντιο».

 

Τρεις ψηφιακές εκθέσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο

amth.jpg

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει τρεις περιοδικές ψηφιακές εκθέσεις που δημιουργήθηκαν με τη συμμετοχή των παλιών και νέων, μικρών και μεγάλων, διαδικτυακών επισκεπτών του και περιλαμβάνουν τα δικά τους έργα-εκθέματα!

Η ψηφιακή έκθεση «Όλα στον χρόνο αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν» #amtholataidiamenoun παρουσιάζει εικόνες αρχαιοτήτων από τις συλλογές του μουσείου σε αντιπαραβολή με φωτογραφίες που τράβηξαν οι διαδικτυακοί επισκέπτες του και αποτυπώνουν σύγχρονα αντικείμενα της καθημερινής ζωής τους, τα οποία μοιάζουν (λίγο ή πολύ!) με τα αρχαία. Έτσι, μέσα από τα εκθέματα γίνεται αντιληπτό πως κάποια αντικείμενα μπορεί να άλλαξαν όνομα, υλικό, σχήμα ή χρήση στο πέρασμα των αιώνων, αλλά με κάποιον τρόπο παραμένουν ίδια και οικεία, εξυπηρετώντας σταθερές και αναλλοίωτες στον χρόνο ανάγκες!

Η ψηφιακή έκθεση «Η ποίηση στο σχήμα των πραγμάτων» #amthcalligram αποτελεί αναφορά στην τεχνική των καλλιγραμμάτων, που οι απαρχές της ανάγονται στην ελληνιστική εποχή, και προβάλλει έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των αρχαιοτήτων αποδίδοντας τη μορφή τους μέσα από τη γραφή ποιημάτων Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Η έκθεση παρουσιάζει τα εκατό και πλέον καλλιγράμματα που δημιούργησαν οι διαδικτυακοί επισκέπτες του μουσείου, μεταφέροντας ένα ποίημα ή μια ιστορία που οι ίδιοι επέλεξαν ή εμπνεύστηκαν στο σχήμα αρχαιοτήτων από τις συλλογές του μουσείου ή άλλων αντικειμένων που αγαπούν.

Η ψηφιακή έκθεση «Διασκεδάζουμε παίζοντας» #amthdiaskedazoume απευθύνεται σε παιδιά και παρουσιάζει τις χάρτινες πλαγγόνες (κούκλες) που οι μικρής ηλικίας διαδικτυακοί φίλοι και φίλες του μουσείου δημιούργησαν «μένοντας σπίτι», με έμπνευση μία αρχαία πήλινη πλαγγόνα από τη συλλογή του μουσείου.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα www.amth.gr και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Media) του μουσείου.

 

Μαθαίνοντας ιστορίες για το Ισλαχανέ

islaxane.jpg

Παρουσίαση ανέκδοτων προφορικών μαρτυριών σχετικά με το πρώτο κτήριο του Ισλαχανέ, που δεν υπάρχει πια. Μαρτυρίες για τη γειτονιά, το κτήριο, τις συνθήκες διαβίωσης και συνύπαρξης των προσφυγικών οικογενειών, θα παρουσιαστούν στην σελίδα κοινωνικής δικτύωσης του Πολυχώρου στο Facebook, τη Δευτέρα 18 Μαϊου 2020.

 

Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου: Συζήτηση για το Κρασί

krasi.jpg

Το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων με καλεσμένο τον Γιάννη Μπουτάρη, σε μία συζήτηση με τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου. Οι δύο οινοπαραγωγοί και συλλέκτες συναντιούνται διαδικτυακά και συζητούν για το κρασί, την τέχνη και τις συλλογές τους.

Δευτέρα 18 Μαΐου 2020, στις 7μμ, live Instagram και Facebook.

 

Παιχνίδι θησαυρού από το Παιδικό Μουσείο

16f1b.jpg

Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, διαμόρφωσε στην επίσημη ιστοσελίδα του ένα εκπαιδευτικό υλικό – παιχνίδι. Το υλικό απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών και στις οικογένειες τους και έχει τίτλο “Dreams without Gender – Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο”. Το εκπαιδευτικό υλικό αποτελεί ουσιαστικά ένα παιχνίδι ανακάλυψης – παιχνίδι θησαυρού, μέσα από το οποίο παρουσιάζονται στα παιδιά πληροφορίες για την ζωή και το έργο ορισμένων σπουδαίων γυναικών που από λαμπρές προσωπικότητες του χθες έγιναν λαμπρά παραδείγματα του σήμερα.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ντοκιμαντέρ στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

maked.png

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα με αφορμή τον σημερινό εορτασμό προβάλλει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη: Μεταμορφώσεις μιας πόλης, 2007», πνευματικό παιδί της αείμνηστης Περσεφόνης Καραμπάτη. Το πρόγραμμα ξετυλίγει τη νεότερη ιστορία της Θεσσαλονίκης στα μάτια των παιδιών μέσα από δραματοποίηση, παιχνίδια και προκλήσεις.

/Η εξωστρέφεια που της χάριζε η προνομιακή θέση της πόλης μας, δημιουργούσε ένα μοναδικό περιβάλλον για τη «συγκατοίκηση» διάφορων φυλετικών ομάδων. Το φυσικό τοπίο, ο σημαντικός της ρόλος στο βαλκανικό χώρο, μαζί με το συνεχή εμπλουτισμό της με πληθυσμούς από διαφορετικά μήκη και πλάτη, καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων αιώνων, έδωσαν στη ζωή της Θεσσαλονίκης τη μοναδική δυνατότητα ανάδειξης των πιο λαμπρών πολιτισμών που είχαν αναπτυχθεί μέχρι εκείνη την εποχή σε Ανατολή και Δύση. Η κοινωνική πολυμορφία, καθώς και η αντιμετώπιση προκαταλήψεων στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, προβάλλονται με διαδραστικό τρόπο στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.  Από περίκλειστη βυζαντινή πόλη, προσκολλημένη στην παράδοση, μεταμορφώθηκε σε μια εξωστρεφή πόλη-λιμάνι. Τα κρίσιμα ιστορικά γεγονότα, όπως η Απελευθέρωση, ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η κατάληψη της Θεσσαλονίκης από το στρατό της Entente, η πυρκαγιά του 1917, η Μικρασιατική Καταστροφή, η ανταλλαγή πληθυσμών ανέδειξαν ανισότητες, κοινωνικά προβλήματα, αλλά και διεκδικήσεις μιας νέας κοινωνικής κατάστασης. Στόχος του προγράμματος είναι μέσα από τη δραματοποίηση, μικροί και μεγάλοι να κατανοήσουν τις εναλλαγές και να αντιληφθούν την πορεία της πόλης, αλλά κατά προέκταση και της Ελλάδας στο δρόμο της πολυμορφίας, της  κοινωνικής συνοχής και ισότητας", αναφέρει η  Διευθύντρια Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΠΑ.ΜΑΚ κυρία Σταυρούλα Μαυρογένη. 

Εξάλλου από τις 18 Μαΐου όσοι επισκεφθούν τη σελίδα του Μουσείου στο facebook  του θα μπορούν να παρακολουθήσουν ένα σύντομο ντοκιμαντέρ παραγωγής του Μουσείου με τίτλο: «Θεσσαλονίκη: Μεταμορφώσεις μιας πόλης», που παρουσιάζει με εύληπτο τρόπο όσα ξετυλίγονται στο εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

 

Αναστέλλει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του το ΑΜΦΙΘ

mouseio_fysikis_istorias.jpg

Το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΑΜΦΙΘ), λόγω της δυσμενούς συγκυρίας, αναστέλλει τις προγραμματισμένες για την περίοδο 17-29 Μαΐου 2020 εκδηλώσεις του, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει για την επιτυχία της έκθεσης  «Ορυκτά και Άνθρωπος – Ορυκτά και Τέχνη» που στις 22 εβδομάδες λειτουργίας της  (7 Οκτωβρίου 2019 - 13 Μαρτίου 2020) την επισκέφθηκαν συνολικά 29.198 άτομα, από τα οποία 11.013 ήταν  παιδιά/μαθητές, 15.537 ενήλικες ημεδαποί και 2.648 αλλοδαποί, ενώ πραγματοποιήθηκαν 229 οργανωμένες ξεναγήσεις και 4 δημόσιες διαλέξεις. Το ΑΜΦΙΘ σύντομα θα ανακοινώσει ψηφιακές εκδηλώσεις.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ