Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πρόβες με μέτρα για τις καλοκαιρινές θεατρικές παραγωγές του ΚΘΒΕ

Νέες παραστάσεις ετοιμάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Επιμέλεια: Λεμονιά Βασβάνη

 

Ο κορωνοϊός έβαλε το θέατρο στον πάγο, όμως πλέον, με την μείωση των κρουσμάτων και την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, έχουν αρχίσει δειλά δειλά οι πρόβες για καλοκαιρινές θεατρικές παραστάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα ετοιμάσει για αυτό το ιδιαίτερο για όλους μας καλοκαίρι την διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη «Όρνιθες», σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη και σκηνοθεσία του Γιάννη Ρήγα, με την οποία συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2020, αλλά και το έργο «Γκόλφω» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη, σε σκηνοθεσία  - δραματουργική επεξεργασία Χρήστου Παπαδημητρίου που θα παρουσιαστεί σε επιλεγμένους χώρους της Θεσσαλονίκης. Επίσης, το ΚΘΒΕ, σε συμπαραγωγή με το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΒΕΡΟΙΑΣ, θα  παρουσιάσει την παραγωγή «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου.

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι τρεις παραγωγές άρχισαν πρόβες με την τήρηση φυσικά όλων των υγειονομικών κανονισμών

Όπως εξάλλου φαίνεται και στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το θέατρο οι ηθοποιοί φορούν προστατευτικές μάσκες προσώπου και υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ τους.

ornithes.jpg

Να σημειώσουμε πως οι «Όρνιθες»» του Αριστοφάνη θα κάνουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη στις 22 Ιουλίου  (Θέατρο Δάσους ), ενώ θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 7, 8 & 9 Αυγούστου. Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Ταξιάρχης Χάνος και ο Χρήστος Στέργιογλου, πλαισιωμένοι από πολυπληθή θίασο ηθοποιών.

Ο Αριστοφάνης έγραψε τους «Όρνιθες» το 414 π.Χ., στα χρόνια του πελοποννησιακού πολέμου και μέσα από το έργο του ασκεί οξύτατη κριτική στην Αθηναϊκή δημοκρατία και στον τρόπο που λειτουργούν οι θεσμοί της. Αν και η σάτιρα συνδέεται άμεσα με τον τόπο και τον χρόνο γραφής, η ευρηματική μετάφραση του Κ.Χ. Μύρη, κατορθώνει να μεταφέρει το κείμενο στο σήμερα και να το αποδώσει μέσα από έναν λόγο τολμηρό και επίκαιρο.

Η  «Γκόλφω», θα ξεκινήσει την θεατρική της πορεία στις  17 Ιουλίου 2020, στον αύλειο χώρο της Μονής Λαζαριστών, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστεί σε επιλεγμένους χώρους.

Πρόκειται για μια παράσταση που αφηγείται την ιστορία της Γκόλφως με σύγχρονο τρόπο στο θεατή, με την ελπίδα ότι κι αυτός με τη σειρά του θα την κρατήσει για καιρό μέσα του ως αναμνηστικό «εγκόλπιο». Αυτό άλλωστε σημαίνει η Γκόλφω, φυλαχτό στο μέρος της καρδιάς!

Ο Σπυρίδων Περεσιάδης έγραψε το έργο το 1893. Το έργο έκανε μεγάλη επιτυχία και βρισκόταν σταθερά «στις αποσκευές» των περιοδευόντων θιάσων στην ελληνική επαρχία. Το κείμενο αποτελεί σταθμό στη νεοελληνική δραματουργία και «συναντά» τις εποχές μέσα από τα ανθρώπινα πάθη των ηρώων του. Παίζουν οι ηθοποιοί:  Δάφνη  Λαμπρόγιαννη, Δημήτρης Μορφακίδης, Χρήστος Παπαδημητρίου, Χρύσα Τουμανίδου, Θάνος Φερετζέλης.

troades.jpg

Τέλος στις «Τρωάδες» του Ευριπίδη θα δούμε την Γιώτα Φέστα να ερμηνεύει το ρόλο της Εκάβης. 

Οι Τρωάδες, το μόνο διασωθέν έργο της Ευριπίδειας τριλογίας, που παρουσιάστηκε το 415 π.Χ. στα Μεγάλα Διονύσια, αποτελούν ένα θρήνο για όσους βρίσκονται στο έλεος των κατακτητών και μια κραυγή ανθρωπισμού απέναντι στα θύματα του κάθε πολέμου. Στο έργο αυτό ο άνθρωπος, ανάμεσα σε ανθρώπους αλλά και πολύ μακριά από αυτούς, στέκεται ολομόναχος απέναντι στο τραγικό, προσπαθώντας να βρει καινούργιο τρόπο να επιβιώσει μέσα στην αδυσώπητη μοίρα του. 

Παίζουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Διαμαντούδης (Ποσειδών), Ελένη Θυμιοπούλου (Αθηνά), Μαρία Καραμήτρη (Κασσάνδρα), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Μενέλαος), Νίκος Μήλιας (Στρατιώτης), Γιολάντα Μπαλαούρα (Ελένη), Ιωάννα Παγιατάκη (Ανδρομάχη), Χρίστος Στυλιανού (Ταλθύβιος), Βασίλης Τρυφουλτσάνης (Στρατιώτης),  Γιώτα Φέστα (Εκάβη)

Γυναίκες της Τροίας: Μαριάννα Αβραμάκη, Νεφέλη Ανθοπούλου, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Μομώ Βλάχου, Χρύσα Ζαφειριάδου, Ελένη Θυμιοπούλου, Μαρία Καραμήτρη, Άννα Κυριακίδου, Ιωάννα Παγιατάκη, Εύη Σαρμή, Ελευθερία Τέτουλα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί