Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ρεμπέτικα της φυλακής και της παρανομίας στο Γεντί Κουλέ

Από το μουσικό σχήμα «Πριγκηπέσσα» και στο πλαίσιο επανεκκίνησης της έκθεσης «Τίμιοι Παράνομοι – Πρόσωπο. Ελευθερία. Σιωπή» που φιλοξενείται στο MOMus Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Ρεμπέτικα της φυλακής και της παρανομίας θα παίξει στο Γεντί Κουλέ απόψε στις 7.30 μ.μ. το μουσικό σχήμα «Πριγκηπέσσα» στο πλαίσιο επανεκκίνησης της έκθεσης «Τίμιοι Παράνομοι – Πρόσωπο. Ελευθερία. Σιωπή» που φιλοξενείται μέχρι και τις 28 Ιουνίου στο MOMus Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης).

Η εκδήλωση αποτελεί μια πρωτοβουλία του 3ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλονίκης που λειτουργεί εδώ και 14 χρονιά στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Διαβατών με ενήλικες κρατούμενους.

Τόπος διεξαγωγής της δράσης θα είναι ο υπαίθριος χώρος ανατολικά του παρεκκλησίου του Αγίου Ελευθερίου στον εσωτερικό αύλειο χώρο του φρουρίου.

Υπενθυμίζουμε πως οι «Τίμιοι παράνομοι» πραγματεύονται τη συνάντηση και τη συνδημιουργία μεταξύ καλλιτεχνών και εκπαιδευόμενων του 3ου ΣΔΕ Θεσσαλονίκης του Γενικού Kαταστήματος Kράτησης Διαβατών.

prigkipessa_sto_genti_koyle_2.jpg

«Η φυλακή αποτελεί μία από τις “ετεροτοπίες” του Michel Foucaul, τους χώρους που δρουν δηλαδή ως χώροι ετερότητας παράλληλα με υπάρχοντες τόπους αντανακλώντας την κοινωνία στην οποία βρίσκονται. Εμείς προσπαθήσαμε η τέχνη να λειτουργήσει ως καθρέφτης και ό,τι γίνεται στο 3ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας να μεταφερθεί στην κοινωνία», δήλωσε η επιμελήτρια της έκθεσης κυρία Σοφία Ελίζα Μπουράτση σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί της. Συμπλήρωσε πως το “όχημα” για αυτή την μεταφορά είναι το Μουσείο. Η αρχική εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο, όμως λόγω κορωνοϊού και καραντίνας, πραγματοποιείται τώρα και σε νέο πλαίσιο.

sholeio_3is_eykairias.jpg

Όσο για την επιλογή των απαγορευμένων τραγουδιών η κυρία Μπουράτση εξήγησε: «Πέρυσι το μουσικό σχήμα Πριγκηπέσσα είχε έρθει για να παίξει μουσική στο 3ο Σχολείο. Όμως τους απαγορεύτηκε από την διοίκηση να παίξουν τα απαγορευμένα ρεμπέτικα. Έτσι σκέφτηκα να τα παρουσιάσουμε σε αυτή την μουσική βραδιά. Το καλό με την καραντίνα ήταν ότι η έκθεση συνεχίζεται. Επειδή όμως οι εκδηλώσεις στο εσωτερικό των Μουσείων δεν επιτρέπονται, έπρεπε να σκεφτούμε κάτι άλλο. Η πρώτη μου σκέψη ήταν το Γεντί Κουλέ, το Επταπύργιο, για την Ιστορικότητά του. Όσοι έρθουν στην εκδήλωση θα μπουν στον χώρο αυτό με άλλο σκεπτικό. Θα είναι μια εμπειρία για τις αντίξοες συνθήκες που βιώνει κανείς σε μια φυλακή, και θα νιώσουν πως παρά το ότι είναι ένας όμορφος χώρος, φέρνει ταυτόχρονα και μια θλίψη, λόγω της ιστορίας που συνδέεται με αυτόν».

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς το μουσικό σχήμα θα κάνει μία αναδρομή στα ρεμπέτικα τραγούδια της φυλακής και της παρανομίας, ενώ θα διαβαστούν κείμενα των εκπαιδευόμενων του σχολείου που παρουσιάζονται στην έκθεση και έχουν θεματικές το πρόσωπο, την ελευθερία και τη σιωπή. "Θα παίξουμε κατά βάση ρεμπέτικα της δεκαετίας του '30 που έχουν αναφορές στην φυλακή του Γεντί Κουλέ", δήλωσε στον "Τύπο Θεσσαλονίκης" ο Δημήτρης Σφίγγος εκ μέρους του σχήματος "Πριγκηπέσσα". Συμπλήρωσε πως με τη δική τους συμμετοχή στηρίζουν με πολλή αγάπη την προσπάθεια που κάνουν τα παιδιά στο 3ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.

prigipessa1.jpg

«Πριγκηπέσσα»: Μαρία Φραγκούλη (φωνή), Δημήτρης Σφίγγος (κιθάρα – φωνή), Χρήστος Μαστέλλος (φωνή), Τριαντάφυλλος Χαλκιάς(μπουζούκι, φωνή), Ηρακλής Βαβάτσικας (ακορντεόν, φωνή). Τα κείμενα θα διαβάσει η Μαρία Στύλου.

Σημειώστε πως θα τηρηθεί το ισχύον πρωτόκολλο ασφαλείας στο πλαίσιο περιορισμού διάδοσης του κορωνοϊού (Covid-19) και η εκδήλωση σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας. Ο μέγιστος αριθμός θεατών δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 80 άτομα και γι’ αυτό θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

 

Μέρες & ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 - 18:00, Πέμπτη:10:00 - 22:00.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Σωφρονιστικοί έδιναν κινητά σε κρατούμενους - «Ταρίφα» 1.000 ευρώ
Δεκτή η αίτηση που είχαν υποβάλει για αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους μέχρι να κριθούν από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο
Θεσσαλονίκη: Σωφρονιστικοί έδιναν κινητά σε κρατούμενους - «Ταρίφα» 1.000 ευρώ