Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Gus G: «Ο νέος μας δίσκος είναι η αναγέννηση των Firewind»

Ο γνωστός κιθαρίστας και μουσικός μίλησε μαζί μας με αφορμή το νέο δίσκο των Firewind

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

Μετρούν παραπάνω από είκοσι χρόνια πορείας στον χώρο της μέταλ μουσικής σκηνής και φέτος έκαναν ένα δίσκο που σηματοδοτεί την αναγέννηση του σχήματος.

Οι Firewind πριν ενάμιση μήνα κυκλοφόρησαν τον δίσκο Firewind. «Αν και είναι ο 9ος μας δίσκος είναι ο πρώτος που έχει το όνομα του γκρουπ», εξήγησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Gus G (κατά κόσμον Κώστας Καραμητρούδης).

Συμπλήρωσε πως «στο τέλος του 2019 υπήρξε μια αλλαγή στο line up της μπάντας μετά την αποχώρηση του Μπάμπη Κατσιώνη από τα πλήκτρα».

«Από 5 μέλη πλέον είμαστε 4. Πλήκτρα σε αυτό τον δίσκο έπαιξα εγώ. Δεν είναι φυσικά το ίδιο, όμως υπάρχουν. Θα έλεγα πως αυτός ο δίσκος είναι πιο “heavy”. Έχει στοιχεία από όλους τους προηγούμενους των Firewind, ενώ η φωνή του τραγουδιστή μας έχει στοιχεία από την φωνή του πρώτου μας τραγουδιστή. Είναι ένα άλμπουμ αναγέννησης και επαναπροσδιορισμού σχετικά με το τι θέλουμε και ποια είναι η φιλοσοφία μας», σημείωσε ο Gus G.

Στην εποχή του ίντερνετ και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης η διάδραση με το κοινό είναι άμεση. Το δικό τους κοινό είναι αυστηρό και απαιτητικό. Όπως εξήγησε ο δημιουργός: «στο μεγαλύτερο ποσοστό τους άρεσε ο νέος δίσκος. Και είναι καλό που έχουμε απαιτητικό κοινό γιατί πάντα βάζουμε το 100% των δυνάμεών μας. Μάλιστα ήδη το νέο άλμπουμ πουλάει πιο γρήγορα».

Στάθηκαν τυχεροί στο ότι κατάφεραν να ετοιμάσουν το δίσκο πριν την καραντίνα. «Τον Γενάρη είχε τελειώσει η ηχογράφηση και η μίξη έγινε στις αρχές Φλεβάρη. Μάλιστα ενώ συνήθως τα βίντεο κλιπ και τις φωτογραφήσεις τις κάνουμε μεταγενέστερα, σε αυτό το δίσκο τα είχαμε κάνει ήδη από τον Γενάρη», ανέφερε.

 

«Η μουσική μπορεί να μιλήσει από μόνη της»

firewind.jpg

Δυστυχώς δεν στάθηκαν το ίδιο τυχεροί με την περιοδεία για την προώθηση του δίσκου. Όπως και η πληθώρα των πολιτιστικών γεγονότων παγκοσμίως, ακυρώθηκε κι αυτή. «Παραμένουμε στα σπίτια μας και είμαστε σε επικοινωνία για την επόμενη μέρα, την επόμενη κίνηση, χωρίς να πανικοβαλλόμαστε. Η καμπάνια μας μπορεί να κόπηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο αντιλαμβανόμαστε πως η μουσική μπορεί να μιλήσει από μόνη της. Ο κόσμος θα ακούσει, και ίσως πλέον με πιο καθαρά αφτιά. Χωρίς άγχος», σημείωσε.

 

«Μεγάλο κεφάλαιο η γνωριμία με τον Ozzy»

 

gus_g_1.jpg

Από την κουβέντα μας δεν μπορούσε να λείπει η αναφορά στην συνεργασία του με τον Ozzy Osbourne. Ο μουσικός που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, έπαιξε κιθάρα στο πλευρό του Ozzy. «Αυτή η συνεργασία ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής μου. Ήμουν ένα “hired gun”, έπρεπε να παίζω κιθάρα, όμως σκεφτείτε σε ένα άλλο επίπεδο παραγωγής που λίγοι έχουν βιώσει. Ήταν μια μεγάλη εμπειρία, πλάι του έμαθα πολλά και σίγουρα μου άνοιξαν πόρτες», δήλωσε.

Ποιο είναι άραγε το μυστικό για την μακροζωία μιας μπάντας, ρωτήσαμε τον ιδρυτή των Firewind. «Συνήθως η διάρκεια ζωής μιας μπάντας είναι το πολύ 10 χρόνια. Σκεφτείτε πχ Beatles, Led Zeppelin. Στα 20 περίπου χρόνια ζωής των Firewind υπήρξαν πολλές αλλαγές στο line up. Όταν ξεκίνησε η μπάντα ήμασταν στα 20 μας και τώρα εγώ έφτασα τα 40 και είμαι ο μικρότερος ηλικιακά. Αντιλαμβάνομαι πως μεγαλώνοντας κανείς θέλει διαφορετικά πράγματα και είναι φυσιολογικό να μην είμαστε στην ίδια σελίδα πάντα. Παλιότερα αυτό με στεναχωρούσε. Τώρα το βλέπω πιο ώριμα. Φυσικά και στεναχωριέμαι όταν φεύγει ένα μέλος της μπάντας, όμως δεν μπορώ κρατήσω κάποιον που θέλει να κάνει κάτι άλλο στη ζωή του. Υπήρξε στιγμή που σκέφτηκα να διαλύσω την μπάντα, όμως έχω βάλει αρκετή δουλειά σε αυτήν τα 20 χρόνια που πέρασαν και θα ήταν κρίμα να τα παρατήσω».

Παράλληλα με την μπάντα, ο Gus σχεδιάζει και κιθάρες. Παλαιότερα με την ESP και τα τελευταία τέσσερα χρόνια με την Jackson, θυγατρική της Fender. «Κάνω signature models. Διαλέγω το ξύλο της, τους μαγνήτες, το χρώμα, το σχήμα και το hardware της, ακούω φυσικά και γνώμες από την εταιρεία και αφού σχεδιαστούν βγαίνουν στο εμπόριο με την δική μου υπογραφή», σημείωσε.

 

«Να είσαι υπηρέτης της μουσικής»

 

firewind_2.jpg

Τον ρωτήσαμε στο τέλος της συζήτησής μας τι θα πρότεινε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσική. «Θα τους έλεγα να μελετούν και να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Στα δικά μου τα χρόνια ήταν πιο κλειστός ο χώρος. Σήμερα ζούμε σε μια εποχή πιο είναι πιο παγκόσμια. Δεν έχει σημασία από πού είσαι. Μπορεί η μουσική σου να ακουστεί παντού μέσα από τις πλατφόρμες που υπάρχουν. Όμως φυσικά και υπάρχουν και δυσκολίες. Σε κάθε περίπτωση σημαντικό είναι να πιστεύεις στο όνειρό σου και να το πραγματοποιείς για τους σωστούς λόγους. Να είσαι υπηρέτης της μουσικής και να αγαπάς τη μουσική. Αυτό είναι το σωστό. Και δεν είναι ένας χώρος για να βγάλεις χρήματα», τόνισε ο μουσικός.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ