Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Θεσσαλονίκη με άρωμα από το παρελθόν σε 3d (ΦΩΤΟ)

Με τις τρισδιάστατες απεικονίσεις που κάνει ένας Θεσσαλονικιός που ζει στο Εδιμβούργο

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Πώς ήταν η Θεσσαλονίκη του παρελθόντος, την εποχή που υπήρχαν τα τείχη, που υπήρχε το κτήριο του Κήπου του Λευκού Πύργου, που στην παραλιακή περνούσε το τραμ, και πώς θα ήταν αν είχαν εφαρμοστεί όλα τα σχέδια του Εμπράρ όπως αυτό πχ με τον επιβλητικό ναό που είχε προτείνει να χτιστεί μετά την πυρκαγιά του 1917;

Τις απαντήσεις δίνει ο 24χρονος Γιώτης Ντόρτογλου μέσα από τις 3D απεικονίσεις που δημιουργεί. Όλα ξεκίνησαν από την εφηβική του ηλικία. Στα 14 του χρόνια αποφάσισε να κάνει απεικονίσεις κτηρίων συμμετέχοντας στο 3d google earth project. «Έβλεπες την Γη και μπορούσες να δεις μοντέλα από μνημεία/ κτήρια πχ όπως ο Πύργος του Άιφελ, τα οποία τα έφτιαχναν οι χρήστες. Κατέβασα απλά ένα πρόγραμμα και έδωσα το μοντέλο στο site. Ήταν εμπνευσμένο από μια παλιά φωτογραφία του Λευκού Πύργου», δήλωσε ο ίδιος στον «Τύπο Θεσσαλονίκης».

3dlimani4.jpg

Η επαφή του με την google και την άψογη συνεργασία που είχε, του έβαλε τον σπόρο της επιθυμίας να θελήσει να φύγει στο εξωτερικό. Πλέον εδώ και τρία χρόνια ζει και εργάζεται στο Εδιμβούργο. «Στην Ελλάδα δεν θα είχα την ανταπόκριση που ήθελα, ίσως και λόγω της νοοτροπίας που υπάρχει. Οι Έλληνες πολλές φορές απαξιώνουμε τα πράγματα και κωλυσιεργούμε, αλλά πιστεύω πως θα μπορούσε να γίνει μια αλλαγή», σχολίασε. Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου, της κινητοποίησης, του να μας επιστήσει την προσοχή πως αν υπάρχει θέληση, μπορεί να βελτιωθεί η εικόνα της πόλης μας, έφτιαξε τις τρισδιάστατες απεικονίσεις κτηρίων της Θεσσαλονίκης.

 

Με έμπνευση και βοήθεια από το διαδίκτυο

3dpalia_paralia2.jpg

«Στις εικόνες μου μπορεί κανείς να δει πως θα ήταν η πόλη αν μετά την πυρκαγιά του ’17 είχαμε κρατήσει το ίδιο ύφος κτηρίων, πώς θα ήταν αν είχαμε άλλη συνείδηση στα καμένα, αν είχαμε κρατήσει διατηρητέα κτήρια. Το αποτέλεσμα θα ήταν εντελώς διαφορετικό», δήλωσε. Διευκρίνισε πως οι εικόνες που φτιάχνει δεν αποτελούν ένα επιστημονικό έργο, ούτε και είναι μια πρόταση αλλαγής.

3dthessaloniki4.jpg

«Απλά συνδυάζω το παρελθόν με το σήμερα και το πώς θα μπορούσε να είναι η εξέλιξη της πόλης. Χρησιμοποιώ κυρίως πηγές από το ίντερνετ, φωτογραφίες κλπ. Πολλές φορές μάλιστα οι φωτογραφίες από το παρελθόν δεν είναι και τόσο ευδιάκριτες. Παράλληλα κάνω έρευνα για να βρω παρόμοια κτήρια της ίδιας εποχής σε άλλες πόλεις. Και κάπως έτσι φτιάχνω το τελικό αποτέλεσμα με βοηθό πάντα και την φαντασία», σημείωσε.

3dthessaloniki5.jpg

Τελευταία είχε λίγο περισσότερο ελεύθερο χρόνο (σημ. ο ίδιος εργάζεται σε αεροπορική εταιρεία στο Εδιμβούργο) και ασχολήθηκε με την ψηφιακή αναπαράσταση του Λευκού Πύργου. «Αυτό μου πήρε περί τους τρεις μήνες», σημείωσε. Και συμπλήρωσε: «Η Θεσσαλονίκη έχει μεγάλη πολιτιστική ιστορία και ιστορικό υπόβαθρο. Έχει επηρεαστεί από διαφορετικούς πολιτισμούς. Αυτό φαίνεται και στην αρχιτεκτονική της. Στόχος μου είναι μέσα από τις απεικονίσεις να τονίσω πως μπορεί να γίνει η ανάδειξη και αξιοποίηση των κτηρίων της. Πχ στα διατηρητέα μπορεί να γίνει αναπαλαίωση. Θέληση αρκεί να υπάρχει. Δεν πιστεύω πως τα χρήματα είναι το πρόβλημα. Στο εξωτερικό αξιοποιούν το παραμικρό και το αναδεικνύουν και έπειτα αυτό γίνεται πόλος τουριστικής έλξης. Σέβονται τον τόπο τους».

3daristoteloys1.jpg
3dthessaloniki1.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ