Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ταξιάρχης Χάνος: «Ο άνθρωπος είχε ανέκαθεν το όνειρο να πετάξει»

Ο ηθοποιός υποδύεται τον Πεισθέταιρο στους «Όρνιθες» που ανεβάζει αυτό το καλοκαίρι το ΚΘΒΕ

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης απηυδισμένοι από τη διαφθορά σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, στην οποία έχει περιέλθει η πόλη, φεύγουν για να βρουν τον Τηρέα, τώρα πια Έποπα, κάποτε άνθρωπο, τώρα πια τσαλαπετεινό, για να μάθουν από αυτόν και τα άλλα πουλιά -που πετούν ψηλά και ίσως γνωρίζουν- αν υπάρχει κάποιος τόπος ειρηνικός να πάνε να ζήσουν εκεί. Εκείνος δεν γνωρίζει, και τότε ο Πεισθέταιρος του προτείνει να ιδρύσουν από κοινού μια νέα Πολιτεία -μεταξύ ουρανού και γης- που θα εξουσιάζει ταυτόχρονα θεούς και ανθρώπους και όπου τα πουλιά θα έχουν τη θέση που τους αναλογεί… Η νέα Πολιτεία θα γίνει πόλος έλξης και ο Πεισθέταιρος συνάπτει ή απορρίπτει συμμαχίες, επιβάλλει τους δικούς του κανόνες.

Κάπως έτσι ξετυλίγεται η υπόθεση στους "Όρνιθες", τη διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη, σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη και σκηνοθεσία του Γιάννη Ρήγα την οποία ανεβάζει αυτό το καλοκαίρι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και με την οποία συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών  & Επιδαύρου 2020. Η πρεμιέρα θα δοθεί στη Θεσσαλονίκη  στις 22 Ιουλίου  (Θέατρο Δάσους ), και η παράσταση αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση του 6ου Φεστιβάλ Δάσους, ενώ θα παρουσιαστεί  στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 7, 8 & 9 Αυγούστου.

«Το έργο αυτό είναι ένα υπέροχο ταξίδι. Και δείχνει πως οι περιπέτειες ενώνουν τους ανθρώπους. Και εδώ το θέμα είναι μια συμφωνία. Ο Αριστοφάνης συχνά βάζει μια συνθήκη στα έργα του, άλλοτε με τις γυναίκες, άλλοτε με τον πλούτο, άλλοτε με την προσωπική ειρήνη, για να δείξει πώς θα είσαι απέναντι σε αυτήν. Στους Όρνιθες βάζει μια επανάσταση. Και πρωταγωνιστούν δύο γέροι. Προσωπικά δεν ξέρω αν θα έφευγα από τον τόπο μου στα 60 μου. Όμως αυτή η συνθήκη που βάζει ο Αριστοφάνης είναι γοητευτική. Πώς θα πείσει ο Πεισθέταιρος; Πρέπει να έχει μια ηλικία. Οι δύο κεντρικοί ήρωες είναι άτομα που έχουν ζήσει τη ζωή τους. Και βρίσκουν τον Έποπα που τους λέει να πετάξουν. Ένα όνειρο που ανέκαθεν έχει ο άνθρωπος και που συναντάμε ακόμη και από τον μύθο του “Δαίδαλου και Ίκαρου”, ή ακόμη και στα όνειρά μας», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο ηθοποιός Ταξιάρχης Χάνος που υποδύεται τον Πεισθέταιρο στη σκηνή.

synedeuxi_xanos.jpg

«Οι άνθρωποι άνω θρώσκον, κοιτούν ψηλά. Όμως τι μπορούν να κάνουν αν πετάξουν; Σταθείτε απέναντι και δείτε το, μας λέει ο Αριστοφάνης. Και επισημαίνει να είμαστε σε εγρήγορση, να προσέχουμε ποιους βάζουμε να μας εξουσιάζουν. Ξέρετε μερικές φορές τα καλά είναι μπροστά μας, αλλά δεν μπορούμε να τα δούμε γιατί είμαστε τυφλωμένοι από κάτι άλλο. Το θέατρο έρχεται να μας βάλει να σκεφτούμε», συμπλήρωσε.

Είπε πως οι «Όρνιθες» είναι ένα έργο αριστούργημα, και πως έχουν γίνει στο παρελθόν εκπληκτικές παραστάσεις με αυτό. Στο τωρινό ανέβασμα έχει την τύχη να συνεργάζεται με γνώριμους συνεργάτες και συντελεστές. «Γνωρίζω εδώ και χρόνια τον Γιώργο Χριστιανάκη που έχει γράψει τη μουσική, αλλά και τον Χρήστο Στέργιογλου που υποδύεται τον Έποπα. Και πολλά παιδιά από τον θίασο ήταν μαθητές μου. Στο θέατρο ο κώδικας είναι το ζητούμενο, και θέλει καθημερινή άσκηση. Πόθος και αγάπη μας για τη δουλειά είναι να προσπαθήσουμε να λύσουμε ένα γρίφο και να μπούμε σε ένα έργο. Να αντλήσουμε έμπνευση, και έστω και με τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της πανδημίας, να νιώσουμε γόνιμοι και δημιουργικοί. Το θέατρο βάζει πολλές φορές συνθήκες είτε ως εργαλεία είτε για την αισθητική της παράστασης, και τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίζεις. Μάθαμε να δουλεύουμε με εμπόδια, όμως τα εμπόδια που σχετίζονται με την ανθρώπινη ζωή είναι διαφορετικά. Ελπίζουμε να ξεπεραστεί γρήγορα όλο αυτό που ζούμε με τον COVID-19», σχολίασε ο κ. Χάνος.

ornithes6.jpg

Κάλεσε το κοινό να έρθει να δει την παράσταση και να μην πάψει να ελπίζει και να ονειρεύεται. «Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς την ελπίδα, μας λένε οι Όρνιθες», ανέφερε.

Ποιο είναι το δικό του όνειρο; «Να είμαι υγιής, να μπορώ να συμπορεύομαι με τους άλλους ανθρώπους. Θέλω να έχουν οι άνθρωποι μια αγκαλιά να κλάψουν, να γελάσουν, να κρυφτούν. Είναι σημαντικό. Για μια αγκαλιά, παρά τον κορωνοϊό…», δήλωσε.

 

Χρήσιμα

Πρεμιέρα: Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους (Τετάρτη 22, Πέμπτη 23, Παρασκευή 24/7, Τετάρτη 29, Πέμπτη 30 Ιουλίου, στις 21.15.

Επίδαυρος, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου- Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου 2020  (Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους)

Παρασκευή 7, Σάββατο 8 & Κυριακή 9 Αυγούστου 2020, στις 21.00.

 

Εισιτήρια για το Θέατρο Δάσους

Τιμή προπώλησης μέσω ηλεκτρονικής κράτησης (έως και 15 ημέρες πριν από την παράσταση): 10 €, Τιμή προπώλησης: 12 €, Κανονικό εισιτήριο: 15 €, Φοιτητικό/ Άνω των 65 / Ομαδικό: 10 €, ΑΜΕΑ & Συνοδοί ΑΜΕΑ: 8 € Άνεργοι: Δωρεάν (20 θέσεις ανά παράσταση για τις παραστάσεις στο Θέατρο Δάσους)

Iσχύουν εισιτήρια Ο.Γ.Α..

Προπώληση από: www.ntng.gr, VIVA.GR, 11876, Κεντρικό Εκδοτήριο Βασιλικού Θεάτρου:  Δευτέρα – Παρασκευή  (8:30-21:30) , Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους:  Δευτέρα- Παρασκευή (11:00-19:00) , Ταμείο Θεάτρου Δάσους : Τις ημέρες  παραστάσεων από τις 19.30.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Marvel παρουσιάζει τον πρώτο gay Spiderman
Η Marvel θα παρουσιάσει τον πρώτο της γκέι Spider-Man, έναν νέο χαρακτήρα που ονομάζεται Web-Weaver, στο επερχόμενο πέμπτο τεύχος της σειράς Edge of...
Η Marvel παρουσιάζει τον πρώτο gay Spiderman