Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Παυλίνα Χαρέλα: «Η συμβίωση είναι γρίφος, ακόμα δεν έχουμε βρει τη λύση του»

Η Παυλίνα Χαρέλα πρωταγωνιστεί στις «Σκηνές από ένα γάμο» που περιοδεύουν σε θέατρα της χώρας αυτό το καλοκαίρι

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

Τον χειμώνα που μας πέρασε η Παυλίνα Χαρέλα μοιράστηκε τη σκηνή με τον Αντώνη Λουδάρο στο ανέβασμα του αριστουργήματος του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν «Σκηνές από έναν γάμο» στο θέατρο Σοφούλη. Ο κορωνοϊός έκλεισε τα θέατρα, και έβαλε τον πολιτισμό στον πάγο, όμως, μετά την άρση της καραντίνας, αποφασίστηκε η συγκεκριμένη παραγωγή που αγκαλιάστηκε θερμά από το κοινό, να περιοδεύσει το ιδιαίτερο αυτό καλοκαίρι σε ανοιχτές σκηνές στην χώρα μας. Εδώ και λίγες μέρες οι δύο ηθοποιοί κάνουν στάσεις σε διαφορετικές πόλεις και «ζωντανεύουν» τα βράδια την ιστορία των δύο γνωστών ηρώων της ταινίας του Μπέργκμαν, στη διασκευή που έκανε ο Λουδάρος. «Η συμβίωση είναι ένας γρίφος που ακόμα δεν έχουμε βρει τη λύση του», μάς είπε η κυρία Χαρέλα που υποδύεται την Μαριάννα. Παράλληλα μίλησε για την συνεργασία της με τον κ. Λουδάρο, αλλά και για το θέατρο.

«Στόχος μας είναι να “είμαστε ακόμα ζωντανοί, στη σκηνή”», σημείωσε.

 

-Περιοδεύετε με τις «Σκηνές από ένα γάμο». Πώς μεταφέρει αλήθειες για έναν γάμο μέσα από το κείμενό του ο Μπέργκμαν; Πόσο επίκαιρο παραμένει;

-Οι ανθρώπινες σχέσεις και κυρίως οι ερωτικές είναι πάντα επίκαιρες. Το δίπολο του ζευγαριού απασχολεί όλα τα λογοτεχνικά κείμενα από τα έργα του Ομήρου μέχρι και σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συμβίωση είναι ένας γρίφος που ακόμα δεν έχουμε βρει τη λύση του. Το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο, γίνεται με τα χρόνια όλο και πιο σύνθετο. Από την άρρωστη σχέση του Αγαμέμνονα με την Κλυταιμνήστρα, μέχρι τον Γιόχαν και τη Μαριάννα, ζευγάρια εναλλάσσουν τους ρόλους του θύματος και του θύτη σε ένα αέναα κινούμενο εκκρεμές. Και σήμερα περισσότερο από ποτέ με την επέλαση των ψευτο - κοινωνικών σχέσεων μέσω του διαδικτύου, γεννάται μέσα σε πολλούς  ο φόβος ότι κάτι χάνουν όντας σε μια μονογαμική σχέση. Οι “Σκηνές από ένα γάμο” δίνουν απάντηση σε αυτή την αναζήτηση με τον καλύτερο τρόπο. Είναι το “κουτάκι” που είναι άρρωστο, όχι το περιεχόμενο.

 

-Πώς ήταν η συνεργασία με τον Αντώνη Λουδάρο;

-Ο Αντώνης Λουδάρος είναι ένας υπέροχος άνθρωπος και αυτό φαίνεται κι από τη συμπάθεια που λαμβάνει από το κοινό. Θέλαμε να συνεργαστούμε εδώ και πολλά χρόνια και πριν από περίπου 2 χρόνια έφτασε το πλήρωμα του χρόνου. Βρισκόμαστε στον δεύτερο χρόνο της συνεργασίας μας και πλέον είμαστε σαν οικογένεια. Μου έμαθε πολλά πράγματα και σίγουρα είμαι πολύ ευτυχής για αυτή την σκηνική συνύπαρξη.

 

-Οι τέχνες δοκιμάστηκαν και συνεχίζουν να δοκιμάζονται από την πανδημία. Πώς θα μπορέσει το Θέατρο να ανταπεξέλθει, να συνεχίσει να πορεύεται;

-Όλοι οι κλάδοι δοκιμάστηκαν από αυτή την πρωτοφανή κατάσταση. Το να λέμε πως οι τέχνες επλήγησαν είναι αστείο όταν αφενός μιλάμε για μία πανδημία που οδήγησε στην απώλεια χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και αφετέρου έπληξε την οικονομία σε παγκόσμιο και πάλι επίπεδο. Το θέατρο υπάρχει αιώνες τώρα και συνεχίζει να επιβιώνει. Άλλωστε οι άνθρωποι του θεάτρου έχουν εκπαιδευτεί να επιβιώνουν. Φοράμε το χαμόγελό μας, σηκώνουμε τα μανίκια και προχωράμε. Αλλά το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο τη δική μας επιβίωση, αλλά όλης της κοινωνίας. Και το θέατρο είναι μέρος της.

 

-Τι θα ακολουθήσει το φθινόπωρο; Υπάρχει κάποιος προγραμματισμός; Ποιοι οι στόχοι για το Θέατρο Σοφούλη;

-Είμαστε λίγο μουδιασμένοι σε ό,τι αφορά τη χειμερινή σαιζόν. Ετοιμάζουμε κάποια πράγματα, τα οποία όμως φοβόμαστε ακόμα και να ανακοινώσουμε δεδομένης της ανασφάλειας που δημιουργεί η ακόμα καλπάζουσα πανδημία. Μόλις πήγαμε να χαλαρώσουμε λίγο, αυξήθηκαν πάλι τα κρούσματα και ο φόβος γεννήθηκε πάλι. Όπως λέει και το τραγούδι, στόχος μας είναι να “είμαστε ακόμα ζωντανοί, στη σκηνή”. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά και τα μέσα της πόλης θα ενημερωθούν άμεσα. Άλλωστε έχουμε μεγάλη ανάγκη τη στήριξη του Τύπου και σας ευχαριστούμε που πάντοτε μας στηρίζετε.

 

 

Επόμενες στάσεις περιοδείας

23 Ιουλίου Κάλυμνος Ανοιχτό θέατρο Καλύμνου

24 Ιουλίου Ρόδος  Θέατρο Μεσαιωνικ,ήςΤάφρου

29 Ιουλίου Λαμία – Υπάτη Τόπος Τεχνών

31 Ιουλίου Αίγινα Αύλειος χώρος Λαογραφικού Μουσείου

2 Αυγούστου Θέατρο Κολωνού

4 Αυγούστου Βόλος Κινηματοθέατρο Εξωραιστική

5 Αυγούστου Πολύγυρος Ανοιχτό θέατρο Πολύγυρου

8 Αυγούστου Αλεξανδρούπολη θέατρο Αλτιμαναζή

4 Σεπτεμβρίου Νέα Σμύρνη Άλσος Νέας Σμύρνης.

 

Παραγωγή: Θέατρο Σοφούλη – Όψεις Πολιτισμού. Το έργο είναι ακατάλληλο για ανηλίκους κάτω των 15 ετών. Το έργο παρουσιάζεται σε συνεργασία με τον Ατζέντη Josef Weinberger Limited, Λονδίνο, για λογαριασμό του Ιδρύματος Ingmar Bergman. Είσοδος: 15€ κανονικό και 13€ φοιτητικό, ΑΜΕΑ. Προπώληση: ΤICKETservices.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ