Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ο σκηνοθέτης που γυρίζει ταινίες στα σπήλαια

Ο Αρμένικης καταγωγής δημιουργός Βαχάγκν Καραπετιάν που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη μίλησε μαζί μας με αφορμή το «Wicca Book»

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

Να γυρίσει ταινίες μυθοπλασίας σε μέρη που δύσκολα θα σκεφτόταν κανείς, θέλησε ο Αρμένικης καταγωγής σκηνοθέτης Βαχάγκν Καραπετιάν που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Και το έκανε τόσο στο «Go to dark» όσο και στο «Wicca Book», κινηματογραφώντας μέσα σε σπηλιές. Εστιάζοντας στο δεύτερο πρότζεκτ, το οποίο αποτελεί μια μίνι σειρά σε εξέλιξη, που μέχρι τώρα έχει τρία επεισόδια, ο ίδιος δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» πως θέλει με αυτή την επιλογή του τοπίου να εντυπωσιάσει το κοινό. Εξάλλου επιλέγοντας να κάνει ταινία τρόμου, απευθύνεται σε πιο μεγάλο αριθμό σινεφίλ ανά τον κόσμο και εξήγησε ότι πρόκειται για « ένα είδος στο οποίο μπορείς με λίγα τεχνικά μέσα να έχεις ένα καλό αποτέλεσμα».

wicca_book_crew.jpg

Στο «Wicca Book» μια κοπέλα βρίσκει ένα βιβλίο μέσα σε μια σπηλιά. Όμως δεν πρόκειται για ένα απλό σύγγραμμα. Είναι το βιβλίο των μαγισσών και όποιος το βρει γίνεται δούλος τους. Θα τα καταφέρει η ηρωίδα να γλυτώσει;

Ο Καραπετιάν επέλεξε ένα σπήλαιο που βρίσκεται σε απόσταση 1 ½ ώρας από τη Θεσσαλονίκη, πήρε μαζί του πρώην συμφοιτητές του από την Σχολή Κινηματογράφου του ΑΠΘ και μαζί ανέβηκαν το βουνό για να κάνουν γύρισμα. «Υπήρξαν δυσκολίες στο ότι έπρεπε να ανεβαίνουμε ψηλά στα βουνά και να μένουμε για γύρισμα 8 ώρες μέσα στο σπήλαιο όπου υπήρχε σκόνη, ενώ κάναμε λήψεις και σε τούνελ», σημείωσε ο σκηνοθέτης. Αξίζει να σημειωθεί πως στο "Wicca Book" δεν υπάρχουν διάλογοι, ενώ στα 22 λεπτά διάρκειάς του διαβάζονται μόνο κάποιες φράσεις σε τρία σημεία.

wicca_book_backstage_1.jpg

Στόχος του είναι το όλο πρότζεκτ να γίνει ένα web series με πολλά επεισόδια. Μέχρι σήμερα έχει προβληθεί σε διεθνή φεστιβάλ, ενώ ο δημιουργός του ψάχνει μια ψηφιακή πλατφόρμα για να το προωθήσει περαιτέρω.

wiccabook.jpg

Ο κορωνοϊός φυσικά και έβαλε εμπόδια, όπως εξάλλου και σε πολλούς καλλιτέχνες τους τελευταίους μήνες. «Γίνονται προβολές στο πλαίσιο φεστιβάλ όμως λόγω κορωνοϊού είναι online. Λείπει η φυσική διάδραση με το κοινό», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως το να γυρίσεις μια ταινία μυθοπλασίας στην χώρα μας ήταν από πριν δύσκολο. Απλά τώρα η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο περίπλοκη.

wicca_book_-13.jpg

Ο Καραπετιάν γεννήθηκε στην Αρμενία και βρέθηκε στην χώρα μας πριν μερικά χρόνια. Έμαθε τα ελληνικά με τη βοήθεια εθελοντών εκπαιδευτικών του συλλόγου «Οδυσσέας», έπειτα γράφτηκε σε ένα ιδιωτικό ΙΕΚ και έκανε σπουδές εικονολήπτη. Η πρώτη του ταινία «Οδυσσέας», πήρε το Βραβείο Κοινού για ξένη ταινία κάτω των 45 λεπτών στο 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Με την κινηματογράφηση σε σπήλαιο ασχολήθηκε και στην ταινία του «Go to dark». «Μου αρέσει το περιβάλλον αυτό για να αφηγηθώ μια ιστορία, μου δίνει έμπνευση και πιστεύω πως η φύση έχει μοναδικές εικόνες και τοπία που μπορείς να χρησιμοποιήσεις», τόνισε ο δημιουργός. Εξάλλου πρόσθεσε πως «μέσα από τις ταινίες μπορεί να προωθηθεί και ο περιβαλλοντικός τουρισμός και να μάθει ο κόσμος μέρη που πιθανόν δεν γνώριζε την ύπαρξή τους».

 

Περισσότερα για τον δημιουργό και τα έργα του στο: http://vahagkarapetyan.weebly.com/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ