Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Άρχισαν οι πρόβες για την «Δολοφονία του Μαρά»

Η νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ θα ανeβεί στον Νοέμβρη στο Θέατρο της ΕΜΣ

Άρχισε πρόβες η νέα παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος  «Η δολοφονία του Μαρά» του Πέτερ Βάις, που θα παρουσιαστεί, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών το Νοέμβριο.

Δύο μεγάλες προσωπικότητες της Γαλλίας του 18ου αιώνα, ο Ζαν Πωλ Μαρά και ο Μαρκήσιος ντε Σαντ «συναντώνται» σκηνικά στο θεατρικό έργο του Πέτερ Βάις Η καταδίωξη και η δολοφονία του Ζαν-Πωλ Μαρά όπως παίχτηκε απ’ το θεατρικό όμιλο του Ασύλου του Σαραντόν, με τη διεύθυνση του Κυρίου Ντε Σαντ, σε μια παράδοξη συνθήκη «θεάτρου μέσα στο θέατρο».

Ο Πέτερ Βάις, αντλώντας τα υλικά του από πραγματικά ιστορικά γεγονότα, δημιουργεί ένα πολυδιάστατο έργο που δρα ταυτόχρονα σε πολλαπλά επίπεδα, αξιοποιώντας τα εργαλεία του πολιτικού θεάτρου με τον δικό του μοναδικό και ευρηματικό τρόπο. Στο έργο, η δολοφονία του Μαρά σκηνοθετείται από τον Σαντ και παρουσιάζεται στα λουτρά του ιδρύματος του Σαραντόν, από τρόφιμους του ψυχιατρείου. Τα τρία πρόσωπα, ο Σαντ, ο Μαρά και η Κορντέ, μάχονται για την ελευθερία -μια έννοια που για τον καθένα έχει διαφορετική σημασία. Τελικά, ποιος είναι ο τρόπος για να επιτευχθεί η απελευθέρωση του λαού; Η επανάσταση και οι συνεχείς εκτελέσεις των εκμεταλλευτών του; Η δολοφονία των υποτιθέμενων απελευθερωτών του; Η ηρωική αυτοθυσία ή το συνεχές κυνήγι προσωπικών ηδονών; Οι αντικρουόμενες θέσεις των προσώπων, με φόντο την επικείμενη δολοφονία, αποτυπώνουν σκηνικά έναν έντονο φιλοσοφικό διάλογο που ο απόηχός του φτάνει μέχρι σήμερα και μας θέτει μπροστά στα μεγάλα ζητήματα που καλούμαστε κάθε φορά να παίρνουμε θέση: τα όρια της ελευθερίας και τη σχέση ατομικής και συλλογικής ευθύνης. 

Η Δολοφονία το Μαρά είναι το έργο που έκανε τον Βάις  γνωστό, κυρίως μέσω της εξαιρετικής σκηνοθεσίας του Πήτερ Μπρουκ στο θέατρο, που στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.

Ο Κοραής Δαμάτης επιστρέφει με την σκηνοθεσία του στο ίδιο έργο, σχεδόν τριάντα χρόνια μετά το ανέβασμα της Δολοφονίας του Μαρά στο Εθνικό Θέατρο (1989), επιχειρώντας μια νέα προσέγγιση, εμπλουτισμένη με τη γνώση και την εμπειρία των χρόνων αυτών αλλά και μια ανάγνωση υπό το πρίσμα των σημερινών πολιτικών και κοινωνικών συνθηκών.

Πρωταγωνιστούν: Κώστας Σαντάς (Μαρκήσιος Ντε Σαντ),  Δημήτρης Σιακάρας

(Ζαν Πωλ Μαρά),  Άννη Τσολακίδου (Σιμόνη Εβράρ), Μαριάννα Πουρέγκα

(Σαρλόττα Κορνταί), Ορέστης Παλιαδέλης (Ντυπερρέ), Δημήτρης Μορφακίδης

(Ζακ Ρου), Θάνος Φερετζέλης (Τελάλης), Δημήτρης Τσιλινίκος (Κουλμιέ), Γιολάντα Μπαλαούρα (Κυρία Κουλμιέ).

4 Τραγουδιστές, Τουρλουρού, Γλουγλού, Κοκορίκος, Αηδόνα: Κωστής Δαμάκης, Σοφία Καλεμκερίδου, Νίκος Καπέλιος, Νίκος Κουσούλης.

 

Αναβολή παραστάσεων στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»

anaboli_kthbe.jpg

 

Τρεις δράσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ενταγμένες στο νέο θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» αναβάλλονται μετά τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού για αναπροσαρμογή του προγράμματος.

Οι εκδηλώσεις είναι:

•«Στα Όνειρα των Ποιητών», από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στον Αρχαιολογικό Χώρο Δίου- Ιερό της Δήμητρας, στις 22/8

•«Μήδεια» από το ΚΘΒΕ, στον Αρχαιολογικό Χώρο Πύδνας, στις 22/8

•«Η Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης, στις 24/8.

Σύντομα θα οριστεί η νέα ημερομηνία για την πραγματοποίησή τους. Οι προκρατήσεις που έγιναν μέσω της ιστοσελίδας digitalculture.gov.gr θα ισχύσουν και για τις νέες ημερομηνίες, όταν οριστούν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ