Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα βγήκε στις βιτρίνες

Με μια πρωτότυπη παρουσίαση μουσειακού και αρχειακού υλικού

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Βγήκε από τις πύλες του για να συναντήσει το κοινό του το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα μέσα από μια πρωτότυπη παρουσίαση μουσειακού και αρχειακού υλικού στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ στη συμβολή των οδών Καρόλου Ντηλ και Ερμού.

Εκεί οι πολίτες μπορούν να δουν κομμάτια της ιστορίας του Μακεδονικού Αγώνα.

«Στις δύσκολες μέρες του κορωνοϊού που ο κόσμος δεν αποφασίζει εύκολα να μπει σε έναν κλειστό χώρο, ψάξαμε να βρούμε μια άλλη διέξοδο. Με αφορμή και το γεγονός πως στις 13 Οκτωβρίου είναι η επέτειος του Μακεδονικού Αγώνα, θελήσαμε να κάνουμε μια έκθεση σε έναν χώρο εκτός του μουσείου, που θα είναι προσιτός και εύκολα προσβάσιμος. Έτσι επιλέξαμε τις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΠΑ.ΜΑΚ., Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης κυρία Σταυρούλα Μαυρογένη, που μαζί με την Ιστορικό τέχνης, Διευθύντρια του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Φανή Τσατσάια έχουν την επιμέλεια της έκθεσης.

ote_3.jpg

Εξηγώντας το τι θα δει ο επισκέπτης τόνισε: «Στην πρώτη βιτρίνα υπάρχει μια μικρογραφία και πληροφορίες για το νεοκλασσικό κτήριο που στεγάζεται το Μουσείο, που υπήρξε Γενικό Ελληνικό Προξενείο κατά την οθωμανική περίοδο, χτίστηκε από τον Ερνέστο Τσίλερ και από το οποίο ξεκίνησε ο Μακεδονικός Αγώνας, με πολλούς Μακεδονομάχους να έχουν περάσει τις πύλες του. Αξίζει να σημειωθεί πως η κατασκευή του κτηρίου είχε γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να υπογραμμίσει την παρουσία των Ελλήνων στη Μακεδονία, να τονίσει πως οι έλληνες έχουν βαθιές ρίζες στην περιοχή. Στη δεύτερη βιτρίνα υπάρχουν μεγεθυμένες συλλυπητήριες επιστολές από το αρχείο της Ναταλίας Ιωαννίδη, εγγονής του Παύλου Μελά, που εστάλησαν στη Ναταλία Δραγούμη, μετά τον χαμό του συζύγου της. Το υλικό αυτό συγκεντρώθηκε σε ένα βιβλίο με τίτλο "Έθνους Αφύπνιση: Παύλος Μελάς", που εκδόθηκε το Μάιο σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Εμείς χρησιμοποιήσαμε κάποιες επιστολές, τις μεγεθύναμε και τις κρεμάσαμε στη βιτρίνα κάνοντας ουσιαστικά μια εγκατάσταση για να φανούν τα παρηγορητικά, αλλά και ενθαρρυντικά σε ορισμένες περιπτώσεις, λόγια προς την οικογένεια του γνωστού Μακεδονομάχου. Και η τρίτη βιτρίνα αναφέρεται στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα. Τα εγχειρίδια της ιστορίας και τα λογοτεχνικά βιβλία δεν καλύπτουν επαρκώς τα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα. Εμείς προσπαθούμε και μέσα από τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα να καλύψουμε αυτό το κενό σε μαθητές από τα νήπια μέχρι και την Γ’ Λυκείου δίχως όμως εθνικιστικές κορώνες και μισαλλοδοξία, αλλά με προσεγμένα προγράμματα, άρτια συντεταγμένα».

 

Και νέο πρόγραμμα στους εξωτερικούς χώρους του Μουσείου

μουσείο-μακεδονικού-αγώνα.jpg

Απαντώντας σε ερώτησή μας για τα εκπαιδευτικά προγράμματα η κυρία Μαυρογένη τόνισε πως «συνεχίζονται κανονικά, τηρώντας τα μέτρα που έχουν επιβληθεί». «Υπάρχουν αντισηπτικά και η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε όσους φορούν μάσκα. Θέλουμε να έρθουν στο Μουσείο μαθητές, ανά τμήματα όμως», ανέφερε, ενώ αποκάλυψε πως το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα ετοιμάζει και ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα αναπτύσσεται στον εξωτερικό χώρο του και γύρω από το τετράγωνο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Περισσότερα για αυτό θα μάθουμε σε ένα μήνα που θα είναι έτοιμο.

Όσο για την έκθεση στις Βιτρίνες του ΟΤΕ; Θα διαρκέσει από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 18 Οκτωβρίου.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ