Skip to main content

Κραυγή αγωνίας από τα σινεμά της Β. Ελλάδος

Μειωμένη προσέλευση του κόσμου, αυξημένες οι οικονομικές υποχρεώσεις, και δυσκολίες και στη διανομή νέων ταινιών – Τι ζήτησαν από τον πρωθυπουργό

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Δύσκολος προβλέπεται ο χειμώνας για τις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας μας καθώς πέρα από τις οικονομικές απώλειες στα έσοδά τους λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού υπάρχει ορατός ο κίνδυνος να μείνουν δίχως νέο υλικό για προβολή ταινιών.

Όπως εξήγησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος της Κινηματογραφικής Ένωσης Βορείου Ελλάδος (Κ.Ε.Β.Ε.) κ. Χρήστος Λιόδης «λόγω των μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊού στην Αθήνα, έχουν κλείσει οι κινηματογραφικές αίθουσες μέχρι και την Κυριακή 4/10. Δεν γνωρίζουμε πότε θα επαναλειτουργήσουν. Το διάστημα αυτό οι εταιρείες διανομής δεν βγάζουν τις ταινίες που είχαν προγραμματίσει στην Ελλάδα, έστω κι αν υπάρχουν κινηματογράφοι ανοιχτοί στην υπόλοιπη επικράτεια. Έτσι, κλειστές αίθουσες που ήδη είχαν ανοίξει ή προγραμμάτιζαν να ανοίξουν, αποφάσισα να κλείσουν ή να παραμείνουν κλειστές γιατί δεν έχουν ταινίες να παίξουν. Ουσιαστικά κλείνει το κύκλωμα προβολών της χώρας με αυτό τον τρόπο. Παράλληλα η Αμερική και η Κίνα έχουν σταματήσει την παραγωγή ταινιών. Και αν σε αυτό προσθέσετε πως από τις 12/3 που είναι κλειστές αίθουσες σινεμά με τα πάγια έξοδα να τρέχουν, χωρίς κανένα έσοδο, τότε αντιλαμβάνεστε πως όταν θα βγούμε από την πανδημία θα μείνουν ελάχιστοι κινηματογράφοι».

Εξάλλου ο κ. Λιόδης πρόσθεσε πως για να σωθούν τα σινεμά χρειάζονται δύο παρεμβάσεις: «α) στο θέμα του ενοικίου, καθώς παρά το γεγονός πως πληρώνουν το 60% τα ενοίκια των αιθουσών είναι τεράστια και είναι δύσκολο να πληρωθούν, ειδικά όταν οι χώροι παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας για μήνες. Β) να υπάρξουν γενναίες επιχορηγήσεις στους αιθουσάρχες κινηματογράφων. Ενώ από τις 2/4/2020 η υπουργός Πολιτισμού είχε προαναγγείλει πως θα γίνονταν κάτι τέτοιο, μέχρι σήμερα οι μόνες επιχορηγήσεις που έχουν δοθεί είναι σε δράσεις και σε φεστιβάλ.

Τα μέλη της Κ.Ε.Β.Ε. έστειλαν στις 24/9 επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας του να σώσει «τους κινηματογράφους από τον ΤΙΤΑΝΙΚΟ που έρχεται». Στο κείμενό τους ζητούν πρόσβαση των επιχειρήσεών τους στις επιχορηγήσεις (όχι με τη μορφή χρηματοδότησης ή δανεισμού)και άμεσο διάλογο «ώστε να μην αφανισθεί και ο τελευταίος πνεύμονας πολιτισμού που έχει απομείνει σε κάθε πόλη, ο κινηματογράφος».

«Πόλη χωρίς σινεμά, είναι μια πόλη χωρίς πολιτισμό», υπογραμμίζουν τα μέλη της ένωσης και τονίζουν ότι «πολλοί ιδιοκτήτες κινηματογράφων σήμερα  να αντιμετωπίζουν πλέον θέμα επιβίωσης».

Παραθέτουν πως την περίοδο του lockdown χάθηκαν 1.765.000 εισιτήρια κι από κει και πέρα για κάθε μήνα, τον Ιούνιο 438.000, τον  Ιούλιο 406.000, τον Αύγουστο 289.000. Άρα συνολικά έχουν χαθεί 2.900.000 εισιτήρια μέχρι τώρα!

Στην επιστολή υπήρξε αντίδραση από την υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη και προγραμματίζεται να γίνει τηλεδιάσκεψη όπου θα συζητηθούν τα ζητήματα που τους απασχολούν. «Υπήρξε ενδιαφέρον από το ΥΠΠΟΑ. Αυτό όμως που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι χειροπιαστές λύσεις», υπογράμμισε ο κ. Λιόδης.

 

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"