Της Λεμονιάς Βασβάνη
«Στα 20 έχεις το πρόσωπο που σου έχει δώσει ο Θεός, στα 40 αυτό που έχεις κερδίσει με τη ζωή σου», λέει ο Carlos Ruiz Zafon.
Συνολικά 20 φωτογράφοι απαθανάτισαν 40 άντρες και γυναίκες από διαφορετικούς χώρους (τέχνη, πολιτισμός, εκπαίδευση, αθλητισμός, πολιτική, οικονομία), που έχουν γεννηθεί το 1980 και ο καθένας κρατά μια φωτογραφία του στην ηλικία των 20.
Το αποτέλεσμα θα το δούμε στην παρουσίαση του λευκώματος και έκθεσης με τίτλο «20-40», απόψε, 10 Οκτωβρίου (18:00-20:40), στην ταράτσα του συνεδριακού κέντρου «Ι. Βελλίδης», στο Ελληνίς 2. Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση έρευνας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Hellas).
Αφορμή για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης στάθηκε ο πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών από τη νόσο Alzheimer στην Ελλάδα που ανέρχεται σε 160.000 και, σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2050 θα φτάσει στους 354.000, ενώ 400.000 περιθάλποντες παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους ανθρώπους με άνοια, με πιο συχνή μορφή της τη νόσο Alzheimer, επωμιζόμενοι ένα τεράστιο πρακτικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο.
Με αφορμή την αποψινή εκδήλωση μιλήσαμε με την κυρία Μάγδα Τσολάκη, που είναι Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Θεολόγος, Καθηγήτρια Νευρολογίας ΑΠΘ, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συντονίστρια του Εργαστηρίου Νευροελκφυλιστικών νοσημάτων, για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η νόσος στην χώρα μας, τους παράγοντες κινδύνου που υπάρχουν, αλλά και το πόσο μπορεί να βοηθήσει η τέχνη.
-Τι στοιχεία υπάρχουν σήμερα για τη νόσο Αλτσχάιμερ στην χώρα μας;
-Έχουν γίνει πολλές επιδημιολογικές μελέτες στη χώρα μας και για την άνοια και για την Ήπια Νοητική Διαταραχή.
Μία έγινε στην Πυλαία, 1992-1994, μία στα χωριά του ορεινού Ρεθύμνου της Κρήτης, 2014, και μία στα χωριά του Νομού Πέλλας, 2017. Στην Πυλαία ο επιπολασμός της άνοιας ήταν 9% στους ανθρώπους άνω των 70 ετών ενώ στα χωριά της Κρήτης ήταν 11% άνω των 65 ετών και στην Πέλλα περίπου 4%, διότι δεν είχαμε πληροφορίες γι’ αυτούς που ήταν σε ιδρύματα ή δεν μας επέτρεψαν να τους εξετάσουμε. Πρόσφατη μελέτη που έγινε στην Αθήνα και στη Λάρισα ο επιπολασμός είναι 7,55% άνω των 65 ετών και ο επιπολασμός της Ήπιας Νοητικής διαταραχής είναι 13,2%.
-Πόσο πρέπει να ανησυχούμε;
-Δεν πρέπει να ανησυχούμε αλλά πρέπει να εφαρμόσουμε όλες εκείνες τις μεθόδους με τις οποίες μπορούμε να προφυλαχτούμε από την Άνοια. Σε πρόσφατη μελέτη φαίνεται ότι υπάρχουν 10 βέβαιοι παράγοντες κινδύνου και είναι: 1. Έλλειψη Νοητικής δραστηριότητας, 2. Υπερομοκυστιναιμία, 3. Αυξημένο BMI σε μεγάλες ηλικίες, 4. Κατάθλιψη, 5. Stress, 6. Διαβήτης, 7. Κρανιοεγκεφαλική κάκωση, 8. Υπέρταση στη μέση ηλικία, 9. Ορθοστατική υπόταση, 10. Χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, και σε 9 πολύ πιθανούς (1.Παχυσαρκία στη μέση ηλικία, 2.Απώλεια βάρους σε μεγάλη ηλικία, 3.Έλλειψη σωματικής άσκησης, 4.Κάπνισμα, 5. Κακή ποιότητα ύπνου, 6. Καρδιαγγειακή Νόσος, 7. Ευθραστότητα, 8. Κολπική Μαρμαρυγή, 9. Έλλειψη βιταμίνης C.
-Πώς μπορούμε να ευαισθητοποιηθούμε περισσότερο;
-Οι Εταιρείες Alzheimer σε όλη την Ελλάδα κάτω από της ομπρέλλα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας της Νόσου Alzheimer οργανώνουν, εκδηλώσεις ενημέρωσης, έχουμε κάνει σποτ που παίζουν στην τηλεόραση, πολλοί δημοσιογράφοι με ευαισθησία έχουν γράψει και γράφουν συχνά για την Άνοια κυρίως τον μήνα Σεπτέμβριο που είναι ο Μήνας Alzheimer, η Εταιρεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης εκδίδουν περιοδικά με θέματα από όλη την Ελλάδα, οι ασθενείς μας παίζουν θεατρικές παραστάσεις, ανήκουν σε χορωδία, συμμετέχουν σε περιπάτους μνήμης, σε προγραμματισμένα δείπνα. Οι επαγγελματίες υγείας αλλά και οι περιθάλποντες έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν το συνέδριό μας που γίνεται κάθε δύο χρόνια. Στις 6η Οκτωβρίου ήταν η Ευρωπαϊκή Ημέρα περιθαλπόντων. Με αφορμή αυτή την ημέρα ετοιμάσαμε μία δίωρη διαδικτυακή ευκαιρία για την ενημέρωση των περιθαλπόντων, την οποία παρακολούθησαν 143 περιθάλποντες και επαγγελματίες υγείας. Απόψε, 10.10.2020, θα γίνει επίσης μία ξεχωριστή ευκαιρία στο Βελλίδειο, όπου θα παρουσιαστεί ένα λεύκωμα στο οποίο επώνυμοι σαράντα ετών έχουν φωτογραφηθεί από 20 φωτογράφους κρατώντας μία φωτογραφία τους όταν ήταν 20 ετών. Τα χρήματα από την πώληση αυτού του λευκώματος θα δοθούν για την έρευνα για την Νόσο Alzheimer στην χώρα μας.
-Πώς μπορεί να βοηθήσει η τέχνη;
-Χρησιμοποιούμε σε όλα σχεδόν τα κέντρα Ημέρας της Ελλάδας και της Κύπρου τη Ζωγραφική, το παιγνίδι στην Άμμο, το κολάζ, τη μουσικοθεραπεία, το θέατρο, την επίσκεψη των Μουσείων, την ανάλυση Πινάκων ζωγραφικής μεγάλων ζωγράφων, κινηματογραφικά έργα και μουσικά έργα με θέμα την άνοια με σκοπό την βελτίωση και της νόησης και του συναισθήματος των ασθενών μας έτσι ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής τους.
Οι Συντελεστές
Συλλογικό έργο, 20-40.
Οργάνωση και υλοποίηση ιδέας: Απόστολος Λιάπης, Καλλιόπη Πασιά, Επιμέλεια έκδοσης : Καλλιόπη Πασιά, Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Τάσος Θώμογλου, Σελιδοποίηση και Σχεδιασμός: Ολυμπία Θεοδωρίδου , Σύνταξη κειμένων: Καλλιόπη Πασιά, Σχεδιασμός Εξωφύλλου : Ολυμπία Θεοδωρίδου, Αφήγηση αποσπασμάτων: Μάρα Τσικάρα – Δημήτρης Τσιλινίκος, ηθοποιοί του ΚΘΒΕ. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Χριστίνα Κανατάκη.
Χρήσιμα
Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer, τηλ. 2310810411. ΤΡΙ.ΕΝΑ πολιτισμού, τηλ. Επικοινωνίας 6937007810, 6977411991.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"