Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Διαδικτυακή η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου

Αφιερώματα για το κοινό, εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για παιδιά και εφήβους και επαγγελματικές συζητήσεις

Επιμέλεια: Λεμονιά Βασβάνη

Διαδικτυακά θα πραγματοποιηθεί η 17η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης από 19-29 Νοεμβρίου 2020 με επίκεντρο στη συμμετοχή σημαντικών συγγραφέων, έμφαση στις επαγγελματικές συναντήσεις για την εγχώρια και τη διεθνή αγορά του βιβλίου, αλλά και την ψηφιακή διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων.

«Είναι σταθερή η πεποίθησή μας ότι ο Πολιτισμός και κυρίως το βιβλίο οφείλουν να διαδραματίζουν ενισχυτικό ρόλο στη συλλογική συνείδηση συμβάλλοντας στην ανάταση μιας κοινωνίας, ιδιαιτέρως όταν αυτή βρίσκεται σε πίεση λόγω των ειδικών υγειονομικών συνθηκών», αναφέρει σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Νίκος Α. Κούκης.

Σημειώστε πως την ΔΕΒΘ διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, και με την υποστήριξη και συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η δε 17η διαδικτυακή ΔΕΒΘ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

 

Αφιερώματα και δύο στούντιο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

 

Δεδομένων λοιπόν των νέων συνθηκών όλο το πρόγραμμα εκδηλώσεων της 17ης ΔΕΒΘ θα μεταδοθεί διαδικτυακά από τη νέα, υπό κατασκευή ιστοσελίδα και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της έκθεσης, μέσα από δύο κατάλληλα εξοπλισμένα στούντιο στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

Το ημερήσιο πρόγραμμα μετάδοσης θα πραγματοποιείται στις ακόλουθες χρονικές ζώνες: Από τις 13:00 έως τις 21:30 τις καθημερινές (19-20/11 και 23-27/11) και από́ τις 10:00 έως τις 21:30 τα σαββατοκύριακα (21-22/11 και 28-29/11), με διαδοχικές εκδηλώσεις διάρκειας μίας ώρας η καθεμιά κατ’ ανώτερο.

freddy_vinet.jpg

Όσο για το τι να περιμένουμε; Ξεχωρίζουν:

-το κεντρικό αφιέρωμα με τίτλο «Ο χρόνος στη λογοτεχνία, η λογοτεχνία στο χρόνο» που αναφέρεται στην σχέση του συγγραφέα με το παρελθόν και το μέλλον, τη σχέση του βιβλίου γενικότερα με την αντοχή και τη φθορά,

- το αφιέρωμα «Ο πλανήτης σε πανδημία και ο ιός της γραφής» με νέα βιβλία που γράφονται για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των επιδημιών σε μια περίοδο κλιματικών αλλαγών και ανάλογες συζητήσεις,

-το αφιέρωμα «Λογοτεχνία και Μνήμη», με αφορμή τις λογοτεχνικές επετείους γέννησης ή θανάτου σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων,

-το αφιέρωμα «Το ’21 σήμερα» με την αφορμή της συμπλήρωσης, το 2021, δύο αιώνων από την κήρυξή της Επανάστασης το 1821,

-οι δράσεις «Imagine all the people: Αφιέρωμα στην προσφυγική εμπειρία»,

-εκδηλώσεις από την αγαπημένη «Παιδική και Εφηβική Γωνιά» (και με πρωινό πρόγραμμα ώστε οι μαθητές να μπορούν να παρακολουθήσουν μέσα από την τάξη τους),

-το 7ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 5ο Φεστιβάλ Μετάφρασης και τo 3ο Φεστιβάλ Λογοτεχνικής Performance,

-αλλά και μια σειρά εκδηλώσεων και συναντήσεων για τους επαγγελματίες του βιβλίου όπου θα συζητηθούν θέματα που απασχολούν τη διεθνή αγορά του Βιβλίου σήμερα. Στην ενότητα αυτή εντάσσεται και το ελληνογερμανικό επαγγελματικό πρόγραμμα «Let’s talk».

james_bridle.jpeg

Μεγάλα ονόματα από την ξενόγλωσση λογοτεχνίας

alaa_al_aswany.jpg

Στα ονόματα που ξεχωρίζουν με την συμμετοχή τους στην 17η ΔΕΒΘ είναι  ο διακεκριμένος Αιγύπτιος συγγραφέας Αλάα Αλ Ασουάνι («Ανεκπλήρωτη Δημοκρατία», αναφέρεται στην επανάσταση της Αραβικής Άνοιξης στην Αίγυπτο εκδ. Πατάκης), ο Γάλλος διεθνολόγος – πανεπιστημιακός, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής Ζιλ Κεπέλ (Κλειδάριθμος) («Έξοδος από το χάος»), ο Γάλλος καθηγητής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Πολ Βαλερί του Μονπελιέ  Φρεντί Βινέ ( «Η Μεγάλη Γρίπη του 1918», εκδ. Μεταίχμιο), η Ιταλίδα Φραντσέσκα Μελάντρι («Σωστό αίμα» εκδ. Καστανιώτης , πραγματεύεται θέματα της σύγχρονης Ιταλίας και την ιστορία της ιταλικής κατοχής στην Αιθιοπία), ο ελληνοαμερικανός συγγραφέας Τζορτζ Πελεκάνος ( «Ο άντρας που επέστρεψε» (Πατάκης) και ο Βρετανός Πολ Μέισον, δημοσιογράφος, πολιτικός σχολιαστής και συγγραφέας των βιβλίων «Μετακαπιταλισμός» (2016) και «Καθαρό, λαμπρό μέλλον» (2020), (εκδ.Καστανιώτης).

cercas_javier.jpg

Επίσης, ο Βρετανός καλλιτέχνης και συγγραφέας Τζέιμς Μπριντλ («Νέα σκοτεινή εποχή: Η Τεχνολογία και το τέλος του μέλλοντος»,  Μεταίχμιο) ο ισπανός Χαβιέρ Θέρκας («Ο μονάρχης των σκιών», Πατάκης), ο Νίκλας Νατ οχ Νταγκ («1794: Οι σκοτεινές μέρες της Στοκχόλμης», Μεταίχμιο), ο πολυβραβευμένος Ιταλός συγγραφέας Πάολο Τζιορντάνο («Περί μετάδοσης. Επιστήμη, άνθρωπος και κοινωνία στην εποχή της πανδημίας», Πατάκης), ο εγκατεστημένος στη Βρετανία Έλληνας συγγραφέας Πάνος Καρνέζης (Πατάκης), αλλά και οι Γάλλοι συγγραφείς Πιερ Ασουλίν (Πόλις) και Ζαν – Πολ Ντυμπουά (Δώμα) στο πλαίσιο της παρουσίασης του βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

francesca_melandri.jpg

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ