Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου: «Η ανάγκη να ερωτευθεί κανείς δεν σταματά ποτέ!»

Η γνωστή ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην «Δεύτερη έκπληξη του έρωτα» που ανεβαίνει σε πανελλήνια πρώτη από το ΚΘΒΕ

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

Ένα έργο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας είναι «Η Δεύτερη έκπληξη του έρωτα» του Μαριβώ. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, που θα παρουσιαστεί στο Βασιλικό Θέατρο, σε μετάφραση- σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, από το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020.

«Το κείμενο αναφέρεται στη συνάντηση δύο ανθρώπων που βιώνουν την απώλεια», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» σε τηλεφωνική μας συνομιλία η ηθοποιός Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου. Και συμπλήρωσε: «Η Μαρκησία, την οποία υποδύομαι, είναι μια γυναίκα που έχει χάσει τον σύζυγό της και βρίσκεται σε βαθύ πένθος. Ο ιππότης από την άλλη πλευρά χάνει την αγαπημένη του γιατί την παντρεύουν με άλλον. Οι δύο αυτοί άνθρωποι δηλώνουν κατανόηση ο ένας για τον άλλο και υποστηρίζουν πως είναι φίλοι. Θέλουν να τηρήσουν αυτή τη φιλία. Κάνουν ένα συμβόλαιο, κάτι που συναντάει συχνά στον Μαριβώ. Όμως στην πορεία δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Δεν πρέπει να δείξουν τα συναισθήματά τους… Προσπαθούν να τα κρύψουν. Και μιλούν για αυτά με έναν περιφερειακό τρόπο. Κάτι ανάλογο στον Σοντερλό ντε Λακλό, στις “Επικίνδυνες σχέσεις”, είχε καταστροφικό αποτέλεσμα, ενώ εδώ προκαλεί γέλιο καθότι έχουμε μια κωμωδία. Το να έχουμε συναισθήματα και να μην θέλουμε να τα εκφράσουμε είναι κάτι συχνό, ειδικά στις πρώτες επαφές με ανθρώπους».

sakellaropoyloy2.jpg

Μιλώντας για τους ήρωες του έργου τόνισε πως «χωρίζονται σε δύο κατηγορίες : οι τρεις είναι ευγενείς (Κόμης, Ιππότης, Μαρκησία) και οι υπόλοιποι έχουν κάποιο συμφέρον από τους αφέντες τους όπως πχ ο Ορτένσιος που μαθαίνει στην Μαρκησία λογοτεχνία και θέλει να συνεχίσει το έργο του γιατί έχει οικονομικό κέρδος, ή η Λιζέτ που θέλει να φέρει κοντά την κυρία με τον Ιππότη προκειμένου να μην χάσει η ίδια τον Λουμπέν που αγαπά. Είναι λαϊκοί άνθρωποι και χρησιμοποιούν τον Κόμη ως αντίζηλο ώστε ο Ιππότης να ζηλέψει και να καταφέρει να εκφράσει τα συναισθήματά του για την Μαρκησία. Δημιουργούν όμως ένα γαϊτανάκι…».

sakellaropoyloy3.jpg

Απαντώντας σε ερώτησή μας στο γιατί ο έρωτας συνεχίζει να μας απασχολεί ανά τους αιώνες η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε πως αυτό συμβαίνει επειδή: «είναι η κινητήριος δύναμη πολλών πραγμάτων». «Η ανάγκη να ερωτευθεί κανείς και να συγκινηθεί, δεν σταματά ποτέ! Και είναι κάτι που δεν σχετίζεται μόνο με την νεότητα. Βλέπουμε ηλικωμένους να είναι χέρι χέρι και δεν είναι πάντα μόνο η τρυφερότητα. Στο έργο οι ήρωες είναι ώριμοι. Και ο Μαριβώ μέσα από το κείμενό του θίγει, μέσω της Μαρκησίας, θέματα για την φιλία, για την φροντίδα, για το ότι δεν πρέπει να υποτιμάμε τα συναισθήματα που συγκινούν την ψυχή μας. Για το ότι μια γυναίκα έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει τη ζωή της. Είναι ένα έργο που εκεί που συγκινείσαι μετά γελάς. Αντιμετωπίζει τους ήρωές του σφαιρικά στο μεγαλείο, αλλά και τη γελοιότητά τους».

 

«Ο Παπαβασιλείου είναι ο πνευματικός μου πατέρας»

2h_ekplhxh_erota1.jpg

Απαντώντας σε ερώτησή μας σχετικά με την συνεργασία της με τον κ. Παπαβασιλείου (σημ. αυτός είναι ο τρίτος Μαριβώ που παίζει η ίδια με τον Παπαβασιλείου να σκηνοθετεί) είπε πως αισθάνεται τυχερή που τον συνάντησε όταν ήταν νέα στην ομάδα «Εποχή». «Η θεατρική μου ενηλικίωση έγινε στα χέρια του. Από νεαρή ηλικία πρωταγωνίστησα σε πέντε παραστάσεις του. Χρωστάω πολλά σε αυτό τον άνθρωπο. Και όταν τού το λέω εκείνος μου απαντά πως κι εγώ ήμουν παρούσα στο ραντεβού, απέδιδα αυτό που είχε στο μυαλό του. Η επικοινωνία μας κράτησε και την εποχή που ήμουν στην Γαλλία και με είχε καλέσει να έρθω να συνεργαστούμε όταν ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής στο ΚΘΒΕ. Θα μπορούσα να πω πως είναι ο πνευματικός μου πατέρας. Τον αγαπώ πολύ!».

Από την κουβέντα μας δεν έλλειψε και η νέα πραγματικότητα της πανδημίας με την κυρία Σακελλαροπούλου να αναφέρει πως πρέπει όλοι να προσέχουμε. «Νομίζω πως έχουμε ξεχάσει ότι υπάρχει πανδημία και δεν έχουμε το νου μας. Και δεν είναι μόνο νέοι, αλλά άτομα κάθε ηλικίας. Εγώ επιλέγω να γυρίζω σπίτι ή να βλέπω 3 ανθρώπους», σημείωσε.

 

 

Χρήσιμα

Ημέρες & ώρες παραστάσεων από 30/10: Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, στις 21:00 & Κυριακή στις 19:00. Όλα τα εισιτήρια εκδίδονται από το site της VIVA (www.viva.gr)  και του Κ.Θ.Β.Ε. (www.ntng.gr). Πληροφορίες: και στο τηλ  2315 200 200. 

Παίζουν: Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου (Μαρκησία), Γιώργος Καύκας (Ιππότης), Θέμης Πάνου (Ορτένσιος), Ταξιάρχης Χάνος (Κόμης), Zωή Μυλωνά (Λιζέτ), Γιώργος Κολοβός (Λουμπέν).

Σημειώστε πως είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους θεατές.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ