Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Freiraum 2020: Πανευρωπαϊκό φεστιβάλ σε 22 πόλεις ταυτόχρονα!

Με τη Θεσσαλονίκη στους πρωταγωνιστές – Σε φυσικό και ψηφιακό χώρο

Επιμέλεια: Λεμονιά Βασβάνη

 

Ένα συνεργατικό, αποκεντρωμένο, εκδημοκρατισμένο φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα στον φυσικό και τον ψηφιακό χώρο είναι το Φεστιβάλ Freiraum 2020. Καρπός της συνεργασίας περισσότερων από 40 φορεών σε όλη την Ευρώπη, θα παρουσιαστεί ζωντανά στο διαδίκτυο με 61 ομιλίες και 14 καλλιτεχνικές παρεμβάσεις σε 13 ώρες προγράμματος, καθώς και 23 τοπικές εκδηλώσεις, που καταπιάνονται με δύο ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα, που έχουν αναδυθεί έντονα εξαιτίας της πρόσφατης πανδημικής κρίσης:

με  την  “Κατάσταση της Ελευθερίας στην Ευρώπη σήμερα: συνεχιζόμενη βιοπολιτική κρίση και κοινωνικά κινήματα” και την “Κατάσταση της Τέχνης: νέες μορφές και κοινό”.

Κατά τη διάρκεια τριών ημερών (από 30/10 ΄ρως1/11), καθιερωμένοι στοχαστές και κοινό σε όλη την Ευρώπη συγκεντρώνονται, για να συζητήσουν τα θέματα αυτά, διαδικτυακά και δια ζώσης, σε ειδικά σχεδιασμένες εκδηλώσεις που μεταμορφώνουν το τοπικό σε υποκειμενικό κέντρο.

Σε όλο αυτό το πρότζεκτ που γίνεται με πρωτοβουλία του Goethe-Institut, πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει η πόλη μας μέσα από το πρόγραμμα Common Lab του Goethe-Institut Thessaloniki και της ArtBOX, σε συνεργασία με την ΔΕΘ-HELEXPO, το Freiraum και το Ινστιτούτο Hyperwerk για τον Μεταβιομηχανικό Σχεδιασμό (Βασιλεία).

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «Το CommonLab έχει σαν αποστολή την δημιουργία ενός Εγχειριδίου Κοινωνικής Καινοτομίας μέσω της Τέχνης, με στόχο να βοηθηθούν κοινότητες που αντιμετωπίζουν κάποιου είδους κρίση (www.commonlab.info). Αν και δεν σχεδιάστηκε με γνώμονα την παρούσα πανδημική κρίση, το CommonLab δεν μπορούσε παρά να ανταποκριθεί σ’ αυτήν - όχι αλλοιώνοντας την βασική του αποστολή αλλά λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα δεδομένα, και κυρίως την ανάγκη προετοιμασίας για την επόμενη μέρα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Common Lab έχει ήδη πραγματοποιήσει τη σειρά διαδικτυακών εργαστηρίων “HowTo” (Απρίλιος-Ιούλιος 2020), σε συνεργασία με την εικαστικό Έλλη Χρυσίδου, την αρχιτέκτονα Λίνα Μαντίκου, ειδικούς από διαφορετικούς τομείς, και με τη συμμετοχή πάνω από 85 ανθρώπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κοινός στόχος των εργαστηρίων αυτών ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας κοινότητας στη διαδικτυακή συνθήκη, χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο και τα εργαλεία που προσφέρει -μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης- ως ουσιαστικά εργαλεία επικοινωνίας, ανίχνευσης και εύρεσης ενός κοινού τόπου.

Ταυτόχρονα, το Common Lab ξεκίνησε ήδη από τον Ιούνιο το project State of the Arts, που διερευνά τον γενικότερο ρόλο της τέχνης και τις προκλήσεις όσον αφορά την παραγωγή, την διάχυση και την πρόσληψη του έργου τέχνης υπό τις νέες συνθήκες.

Μετά από μία αρχική συζήτηση με ειδικούς από τον χώρο της τέχνης, του θεάτρου και της περφόρμανς, το Common Lab συμμετέχει με το project State of the Arts στο Διαδικτυακό Συνέδριο του Φεστιβάλ Freiraum, η τελευταία μέρα του οποίου, 1 Νοεμβρίου, θα είναι αφιερωμένη στη θεματική αυτή και πιο συγκεκριμένα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με: τον ρόλο των φορέων της τέχνης, τον εκδημοκρατισμό στην πρόσβαση της τέχνης, τις εναλλακτικές ανθεκτικές οικονομίες στο χώρο της τέχνης και τον χαρακτήρα του καλλιτέχνη ως entrepreneurκαι ως δημιουργού».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις, παρουσιάσεις, καθώς και έργα τέχνης που έχουν φτιαχτεί ειδικά, είτε ως σχόλια στης θεματικές που θα συζητηθούν, είτε ως διερεύνηση νέων φορμά.

 

Και φορητό στούντιο

Πέρα από το περιεχόμενο του Φεστιβάλ, το CommonLab όπως αναφέρουν οι διοργανωτές «συμβάλλει καθοριστικά και στην παρουσίασή του, μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο στούντιο που θα στηθεί στον χώρο του Goethe-Institut Thessaloniki, από όπου θα γίνει η ζωντανή αναμετάδοση του τριήμερου συνεδρίου του Φεστιβάλ. Το Φορητό Στούντιο συνδυάζει τις δυνατότητες ενός ευέλικτου τηλεοπτικού στούντιο και μιας πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης (zoom) και κάνει εφικτή την ψηφιακή συνάντηση των συμμετεχόντων ομιλητών και καλλιτεχνών, των φορέων και του κοινού από όλο τον κόσμο. Το στούντιο στήνεται εντός της Φορητής Σκηνής του Freiraum - μίας φωτεινής εγκατάστασης/εργαλείου που ενεργοποιεί (δημόσιους) χώρους και κοινότητες, προσφέροντας έναν κοινό τόπο -ένα ασφαλές πλαίσιο, ένα freiraum- για συμμετοχικές, επιτελεστικές και συλλογικές δράσεις. Τα δύο αυτά μοναδικά εργαλεία αποτελούν εξέλιξη των αντίστοιχων εργαλείων που είχαν αναπτυχθεί μέσα από το πρόγραμμα LABattoir της ArtBOX σε συνεργασία μεταξύ άλλων και του Goethe-InstitutThessaloniki».

frairaoym.jpg

Χρήσιμα

Το συνέδριο είναι ανοιχτό στο κοινό δωρεάν. Θα προβάλλεται ζωντανά μέσα από την ιστοσελίδα του φεστιβάλ: www.freiraumfestival.eu  και μέσα από το YouTube. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει ερωτήσεις μέσω chat.

Ημερομηνίες & Ώρες: The State of Freedom in Europe Today: 30/10, 19:30-22:30&31/10, 15:00-19:30, The State of the Arts by Common Lab: 1/11, 15:00-20:30.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνομιλίες Αθήνας - Λονδίνου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Ανακοινώθηκαν από την UNESCO – Η πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου για συνάντηση της Μενδώνη με το Βρετανό υπουργό πολιτισμού
Συνομιλίες Αθήνας - Λονδίνου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα