Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διαδικτυακό το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

τις πρόσφατες εξελίξεις για την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας, λήφθηκε η απόφαση να γίνει online

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Διαδικτυακά θα γίνει τελικά το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από τις 5 έως τις 15 Νοεμβρίου 2020, όπως ανακοίνωσε η διοίκησή του. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από την τελευταία ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τις κρίσιμες εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας, και με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Παράλληλα από 28/10 ματαιώθηκαν οι τρέχουσες προβολές ταινιών στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας.

Με σύνθημα «Σινεμά με κάθε τρόπο», το ΦΚΘ βάζει λοιπόν σε «τροχιά» το διαδικτυακό σενάριο διεξαγωγής του. Υπενθυμίζουμε πως είχε σχεδιάσει το προηγούμενο διάστημα τρία σενάρια διεξαγωγής σε περίπτωση που πραγματοποιούνταν προβολές δια ζώσης.

Σύμφωνα με την τελική απόφασή του το ΦΚΘ έχει ετοιμάσει για το κοινό περισσότερες από 170 ταινίες από όλο τον κόσμο που υπόσχονται να μας φέρουν κοντά στο σινεμά με κάθε τρόπο και με βοηθό πάντα την τεχνολογία!

Κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ και ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα είναι τα μέσα που θα μας βοηθήσουν ώστε να δούμε εκείνα τα φιλμ που θα επιλέξουμε από το πρόγραμμα το οποίο θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Για όσους δε ανησυχούν πως δεν θα προλάβουν να εξασφαλίσουν την θέαση του αγαπημένου τους φιλμ το ΦΚΘ αναφέρει πως «οι θεάσεις ανά ταινία θα αυξηθούν κατά 40%, ώστε περισσότεροι θεατές σε όλη την Ελλάδα να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις ταινίες που εμπιστεύτηκαν στο φεστιβάλ δημιουργοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό».

Στο εργασιακό κομμάτι, για τις ανάγκες διοργάνωσης του διαδικτυακού 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα ισχύσουν όλες ανεξαιρέτως οι συμβάσεις των εργαζομένων - τόσο αυτές που έχουν ήδη ξεκινήσει, όσο και εκείνες που θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.

 

Έμφαση στον ελληνικό κινηματογράφο

61_fkth_apple.jpg

Σε ανακοίνωσή του το ΦΚΘ αναφέρει: «Μπορεί η γιορτή μας να μεταφέρεται στο διαδίκτυο, όμως η υποστήριξη της κινηματογραφικής κοινότητας είναι για μας προτεραιότητα. Θα σταθούμε δίπλα στον ελληνικό κινηματογράφο και τους δημιουργούς του με κάθε τρόπο, μέσα από όλες τις αναπτυξιακές δράσεις της Αγοράς, αλλά και μέσα από νέες πρωτοβουλίες, όπως το Director’s Corner, μια καθημερινή online συνάντηση που στόχο έχει να δικτυώσει τους σκηνοθέτες απ’ όλο τον κόσμο και να τους φέρει πιο κοντά, παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας.

Σχεδιάζουμε διαρκώς νέους τρόπους για να προβάλουμε ταινίες που αγαπάμε. Γι’ αυτό το λόγο, θα επεκτείνουμε τις καλοκαιρινές μας προβολές summertiff και θα οργανώσουμε μια εβδομάδα προβολών το καλοκαίρι του 2021, παρουσιάζοντας ταινίες της 61ης διοργάνωσης, με έμφαση φυσικά στον ελληνικό κινηματογράφο. Ελπίζουμε ότι το καλοκαίρι η κατάσταση θα είναι καλύτερη και οι δυνατότητές μας πληρέστερες, ώστε να φιλοξενήσουμε τους συντελεστές των ταινιών και, χωρίς αποστάσεις, να γιορτάσουμε τον ελληνικό κινηματογράφο όπως του αξίζει.

Παράλληλα επεξεργαζόμαστε ήδη εναλλακτικά σενάρια για την διεξαγωγή του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και επανεξετάζουμε τόσο τον τρόπο διεξαγωγής του, όσο και τις ημερομηνίες του.

Η πανδημία ανατρέπει κάθε μέρα τα σχέδιά μας, όμως η συγκίνηση που νιώθει κανείς όταν παρακολουθεί μια ταινία που τον συγκλονίζει, δεν ανατρέπεται με τίποτα. Καλούμε τους θεατές να συναντηθούμε διαδικτυακά και να κάνουμε αυτό που γνωρίζουμε καλύτερα: να απολαύσουμε σινεμά, με κάθε τρόπο!».

 

Επανεκκίνηση στις προβολές με «Μεγάλο Δικτάκωρ»

 

Εξάλλου στους θεατές που είχαν ήδη αγοράσει εισιτήριο για τις ταινίες που θα προβάλλονταν στο Ολύμπιον και στον Παύλο Ζάννα αυτές τις μέρες, θα τους επιστραφεί το αντίτιμο, ενώ το αριστούργημα «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ» που είχε προγραμματιστεί για την 28η Οκτώβρη και ακυρώθηκε τελικά, θα είναι η πρώτη ταινία που θα προβληθεί όταν το Ολύμπιον ξανανοίξει για τους θεατές του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ