Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Μια ιστορία θάρρους από τον Γιώργο Χατζόπουλο

Στο νέο του βιβλίο του χρησιμοποιεί στοιχεία από την ιστορία του Βασίλειου Διγενή Ακρίτη

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

Η Ανδώ, κόρη του Διγενή Ακρίτα, ξεκινά ένα ταξίδι στα μέρη του Ευφράτη ποταμού για να βρει το άλλο μισό του σπαθιού του πατέρα της, αλλά και να μάθει την αλήθεια για εκείνον. Οι περιπέτειές της αρχίζουν και διαδέχονται η μία την άλλη. Μετάβαση στον Κάτω Κόσμο, μάχη με τον Κέρβερο και τον Χάροντα είναι μερικά μόνο από τα όσα θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Ο Γιώργος Χατζόπουλος χρησιμοποίησε στοιχεία από την ιστορία του Βασίλειου Διγενή Ακρίτη στο νέο του μυθιστόρημα με τίτλο «Μάζεψε το θάρρος σου, Ανδώ» (εκδ. Πατάκη) που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Σε συνέντευξη που μας παραχώρησε εξήγησε πώς αποφάσισε να γράψει αυτό το βιβλίο, ανέφερε από πού μπορούν να αντλούν δύναμη τα παιδιά σήμερα, ενώ μοιράστηκε μαζί μας τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένα βιβλίο για να κερδίσει την προσοχή του.

 

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το βιβλίο;

-Το βιβλίο γεννήθηκε από την ανάγκη μου να μιλήσω για τρία θέματα που με απασχολούσαν καιρό. Το πρώτη ήταν η σχέση κόρης-πατέρα, το δεύτερο η σχέση ελληνικού-αραβικού πολιτισμού και το τρίτο πως και από πού μπορεί να αντλεί κανείς το θάρρος απέναντι στο θάνατο.

ando_biblio_3.jpg

-Γιατί επιλέξατε την αναφορά στον Διγενή Ακρίτα;

-Δεν πρόκειται για μια απλή αναφορά. Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου, η Ανδώ, είναι κόρη του Διγενή Ακρίτη, πολλοί από τους ήρωες του βιβλίου είναι δανεισμένοι από το έπος του Διγενή, η ιστορία του Διγενή και τα κατορθώματά του είναι μία δεύτερη ιστορία μέσα στην βασική ιστορία του βιβλίου… Όπως καταλαβαίνετε ο Βασίλειος Διγενής Ακρίτης και η ιστορία του διαποτίζει όλο το βιβλίο και το επέλεξα γιατί η διπλή φύση του, μισός Άραβας μισός Έλληνας, εξού και το Διγενής, δύο γένη, ταίριαζε απόλυτα στις προθέσεις μου, στα διλήμματα που ήθελα να θέσω την ηρωίδα μου.

-Πόσο το θάρρος δίνει δύναμη στην Ανδώ; Από πού μπορούν να αντλούν δύναμη τα παιδιά στους δύσκολους καιρούς που ζούμε;

-Η Ανδώ αρχικά αντλεί δύναμη από την ανάγκη της να μάθει την αλήθεια, να φέρει σε πέρας την αποστολή της – να βρει το υπόλοιπο μισό του Ιερού Σπαθιού που βρέθηκε σπασμένο δίπλα στο νεκρό άλογο του πατέρα της, και να πάρει εκδίκηση από τους Άραβες που θεωρεί υπεύθυνους για τον χαμό-εξαφάνιση του. Όσο όμως η ιστορία προχωρά τόσο γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό της άλλες αξίες αποκτούν μεγαλύτερη σημασία και από αυτές αντλεί το θάρρος να φτάσει ακόμη και στον Κάτω Κόσμο. Αυτές είναι οι αξίες της φιλίας, του έρωτα, της αγάπης, της αποδοχής της διαφορετικότητας.

ando_biblio.jpg

-Το θέμα της διαφορετικότητας, αλλά και συνύπαρξης διαφορετικών λαών και θρησκειών που θίγεται στο βιβλίο πώς καταφέρνει τα ενστερνιστεί εντέλει η ηρωίδα σας; Τι μπορούν να μάθουν οι μικροί αναγνώστες  μέσα από το παράδειγμα της;

-Τις προκαταλήψεις και το μίσος για τους Άραβες καταφέρνει η Ανδώ να τα ξεπεράσει, όταν φτάνει μέχρι τη Βαγδάτη και εκεί ζει για ένα διάστημα μαζί τους. Γνωρίζει τα έθιμα τους, τις συνήθειες τους και αντιλαμβάνεται μέσα από τις συναναστροφές της με έφηβους  της ηλικίας της, αλλά και με απλούς ανθρώπους πως στην ουσία δεν την χωρίζει τίποτα από αυτούς και όπως λέει και η ίδια, όταν απευθύνεται και στις δύο πλευρές: «η γη αυτή είναι μεγάλη. Υπάρχει χώρος για όλους. Υπάρχει τρόπος να ζήσουμε όλοι μαζί, αρκεί…».

-Ποια στοιχεία πρέπει να έχει ένα βιβλίο για να κερδίσει την προσοχή σας;

-Θέλω να είναι αληθινό και για να είναι «αληθινό» πρέπει νομίζω ο συγγραφέας να είναι «ειλικρινής» και «έντιμος» με τον εαυτό του. Αν έχει κάτι να πει που τον βασανίζει, που στα αλήθεια ήθελε και πίστευε πως αξίζει να το μοιραστεί μαζί μας, νομίζω πως θα το νιώσω και θα το αγαπήσω. Αν απλά είναι μία περίτεχνη κατασκευή γιατί πρέπει κάποιος να γράψει ένα βιβλίο ή γιατί κολακεύει την αυταρέσκειά του θα το αφήσω στη μέση.

ando_biblio_2.jpg

-Τι θέλετε να μεταδώσετε στα παιδιά μέσα από την ιστορία αυτή;

-Να έχουν θάρρος απέναντι στη ζωή και στις δυσκολίες της, να έχουν πίστη στον εαυτό τους, να βασίζονται στους φίλους τους, να ερωτεύονται ανθρώπους, σκοπούς, αποστολές και αν χρειαστεί να θυσιάζονται γι’ αυτές.

xatzopoulos_1.jpg

-Τι διαβάζετε αυτό το διάστημα;

-Τον τελευταίο καιρό διαβάζω βιβλία για εφήβους που μου προτείνει η μεγάλη μου κόρη, η Κική Χατζοπούλου, που είναι ειδήμων σ’ αυτά και τα διαβάζει και για τη δουλειά της. Τώρα, τώρα διαβάζω «Όλα τα φωτεινά μέρη» της Νίβεν Τζέννιφερ, από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ