Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διαδικτυακή αναβίωση εθίμου "Η Καμήλα"

Η Νεολαία Γαλάτιστας αναζητά περιγραφές και αναμνήσεις για την ψηφιακή αναβίωση

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Πόλος έλξης τουριστών αποτελούσε η αναβίωση του εθίμου «Η Καμίλα» στην Γαλάτιστα Χαλκιδικής. Φέτος όμως θα γίνει διαδικτυακά, λόγω των νέων δεδομένων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Νεολαίας Γαλάτιστας ανέλαβε την πρωτοβουλία για την καταγραφή παλαιών και νέων ιστοριών του εθίμου. Και ζητά από

κάθε ενδιαφερόμενο που είτε απλά το έχει δει τις προηγούμενες χρονιές, είτε κατάγεται από το χωριό να μοιραστεί την εμπειρία, την ανάμνηση του.

Οι περιγραφές και αναμνήσεις μπορούν να αποσταλούν στη σελίδα της Νεολαίας στο Facebook (Νεολαία Γαλάτιστας) ή στο [email protected], συνοδευόμενες εφόσον υπάρχει δυνατότητα με μια φωτογραφία έως την Κυριακή 10/01/21.

Το υλικό που θα συγκεντρωθεί και θα δημοσιευθεί ολοκληρωμένο μετά το πέρας των εορτών.

galatista_kamhla.jpg

Για όσους δεν γνωρίζουν το έθιμο της Καμήλας αναβιώνει κάθε χρόνο στις 4,5, και 6 Ιανουαρίου.

Όλους τους ρόλους τους αναλαμβάνουν άνδρες, όπως στο αρχαίο δράμα.

Η νύφη φορά νυφικό και πέπλο, που σκεπάζει τι πρόσωπό της. Γυρνάνε στο χωριό με ζουρνάδες και νταούλια. Μαζί τους έχουν τους παρανυφους, τους κουμπάρους και καλεσμένους όλο το χωριό. Χαιρετούν τον κόσμο αδέξια και χοντροκομμένα. Μετά γυρνούν στο παζάρι και γίνεται μεγάλο γλέντι. Μικροί - μεγάλοι  χορεύουν τη νύφη και διασκεδάζουν. Φυσικά υπάρχει άφθονο κρασί και εδέσματα.

Η ιστορία του εθίμου έχει ρίζες στα τέλη 19ου αρχές 20ου αιώνα. Τότε ζούσε μια όμορφη κοπέλα, η Μανιώ που αγάπησε ένα όμορφο παλικάρι. Στο μάτι την έβαλε και ο γιος του Τούρκου Επιτρόπου της περιοχής, ο οποίος παρά τις συμβουλές του πατέρα του, έκλεψε την κόρη, προκαλώντας αναστάτωση. Οι φίλοι του παλικαριού τότε έστησαν μια επιχείρηση για να πάρουν πίσω τη Μανιώ. Έφτιαξαν ένα ομοίωμα καμήλας και κρύφτηκαν κάτω από αυτό. Και κατάφεραν να κλέψουν την κοπέλα κρύβοντάς την κάτω από την καμήλα. Μάλιστα, για να μην προλάβουν οι Τούρκοι να ξαναπάρουν την Μανιώ, την άλλη μέρα του Αϊ Γιαννιού τελέστηκε ο γάμος των δύο ερωτευμένων.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ