Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Σοφία Αλεξίου ταξιδεύει μικρούς αναγνώστες στις ομορφιές της Ελλάδας

«Η εποχή αυτή χρειάζεται όνειρα και όμορφα σχέδια για το μέλλον», αναφέρει η συγγραφέας με αφορμή το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα»

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Μπορεί οι μετακινήσεις μας να είναι περιορισμένες και κάθε σκέψη για άμεσα ταξίδια να φαντάζει μακρινή, ωστόσο η δημιουργός του blog «mom and the city» Σοφία Αλεξίου μέσα από το πρώτο βιβλίο της με τίτλο «Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα» (εκδόσεις Ψυχογιός) δίνει μια ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους για να καταστρώσουν τα σχέδιά τους για τους επόμενους προορισμούς τους. Οι ήρωές της επισκέπτονται μέρη όπως η Επίδαυρος, το Ναύπλιο και οι Μυκήνες, και μαθαίνουν για την ιστορία και τους μύθους του κάθε τόπου. Μέσα από την πλούσια εικονογράφηση της Αλεξίας Λουγιάκη «ζωντανεύουν» τα μέρη της Ελλάδας, οι κρυφοί θησαυροί της. «Ο στόχος ήταν οι σελίδες να είναι σαν ένας μικρός ταξιδιωτικός χάρτης. Ένας οδηγός αφιερωμένος στα παιδιά για να μας ξεναγήσουνε εκείνα στα μέρη που θα πάμε όταν ξαναρχίσουν οι εκδρομές», ανέφερε η κυρία Αλεξίου σε συνέντευξη που μας παραχώρησε.

vivlio_alexiu2.jpg

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα;

-Η ιδέα του βιβλίου γεννήθηκε μετά τη γέννηση της κόρης μου, όταν ένιωσα την παρόρμηση να της μιλήσω για τον κόσμο, τα βιβλία, τα ταξίδια, τη φύση και να μοιραστώ μαζί της όσα αγαπώ με έναν διασκεδαστικό τρόπο. Δημιουργήσαμε παρέα ένα λεύκωμα διακοπών στο οποίο έγραφα τα μέρη που ήθελα να ταξιδέψουμε μαζί, ζωγραφίζαμε εικόνες, ήλιους, βουνά, θάλασσες και σιγά-σιγά το λεύκωμα μεγάλωνε. Οι σελίδες του γέμισαν ιστορίες και καινούργιοι φίλοι ξεπρόβαλλαν: η Έλλη και ο Ερμής που τρελαίνονται για εκδρομές, ο Ντίνος, ο οικολόγος σκύλος τους και ένα σκανταλιάρικο μυρμήγκι.

-Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος/ ξεχωριστός προορισμός των ηρώων του βιβλίου;

-Αγαπημένος προορισμός των ηρώων του βιβλίου είναι η Κρήτη που δεν την χορταίνουν! Η ιστορία της, τα μνημεία, ανάκτορα του μινωικού πολιτισμού που κρύβουν αμύθητους θησαυρούς και φοβερές ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας. Κάθε φορά που έρχονται στο νησί φτιάχνουν φτερά και παίζουν τον Ίκαρο και τον Δαίδαλο, με πέτρες στην παραλία σχηματίζουν λαβύρινθους, κάνουν βαρκάδα στις Φουρνιές και στο Ελαφονήσι φτιάχνουν τα κάστρα των ονείρων τους με παραμυθένια ροζ άμμο. Είναι ένα νησί γεμάτο περιπέτειες η Κρήτη και γεύσεις ανεκδιήγητες. Όπου βρεθείς και όπου σταθείς μοσχομυρίζει καλτσούνια τραγανά πασπαλισμένα με μέλι.

-Σε μια εποχή που οι μετακινήσεις γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες λόγω της πανδημίας ποια η σημασία ενός ταξιδιωτικού βιβλίου;

-Η σημασία των ταξιδιών και των εμπειριών που αποκομίζουμε από αυτά είναι ανεκτίμητη. Τώρα που δεν μπορούμε να μετακινηθούμε ελεύθερα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να δώσουμε σε εμάς και τα παιδιά «ορίζοντες» διαβάζοντας ταξιδιωτικά βιβλία. Αυτή είναι η μαγεία τους. Μπορούν να σε ταξιδέψουν όπου θέλει η καρδιά μόνο με τη φαντασία. Παρέα με την Έλλη και τον Ερμή θα μιλήσουμε στα παιδιά για τις ομορφιές της Ελλάδας, τα μνημεία του πολιτισμού και της φύσης, για τα μέρη που θα επισκεφτούμε όταν τελειώσει όλο αυτό. Είναι η ιδανική ευκαιρία να οργανώσουμε τις επόμενές μας διακοπές. Να βάλουμε κάτω τους χάρτες μας και με αφορμή τα ταξίδια των ηρώων του βιβλίου να μάθουμε γεωγραφία, να πούμε τι θα χρειαστούμε στις βαλίτσες μας, να νιώσουμε την χαρά της προσμονής ενός ταξιδιού, να μοιραστούμε με τα παιδιά φωτογραφίες από τα δικά μας αγαπημένα μέρη. Η εποχή αυτή χρειάζεται όνειρα και όμορφα σχέδια για το μέλλον. Χρειάζεται ελπίδα.

vivlio_alexiu.jpg

-Πώς μαθαίνουν τα παιδιά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου;

Το βιβλίο αυτό θέλαμε παρέα με την εικονογράφο Αλεξία Λουγιάκη και την εκδότρια Δομινίκη Σάνδη να έχει πλούσια εικονογράφηση σε ρόλο παιδαγωγικού εργαλείου. Να διαβάζουμε το κείμενο και να δείχνουμε τις εικόνες που περιγράφει στο παιδί, έτσι ώστε να μπορεί να κάνει εύκολα τη σύνδεση μνημείων, τοπίων και εικόνων. Έννοιες όπως είναι ο πολιτισμός, η φιλία, η διαφορετικότητα, η ομορφιά, η ευτυχία έχουν αποτυπωθεί στο κείμενο περισσότερο σαν πράξεις άμεσα συνδεδεμένες με τις εικόνες του βιβλίου για να περάσουν αβίαστα τα νοήματα στα παιδιά. Ο στόχος ήταν οι σελίδες να είναι σαν ένας μικρός ταξιδιωτικός χάρτης. Ένας οδηγός αφιερωμένος στα παιδιά για να μας ξεναγήσουνε εκείνα στα μέρη που θα πάμε όταν ξαναρχίσουν οι εκδρομές. Οι πληροφορίες να αποστηθίζονται σαν παιχνίδι, το λεξιλόγιο να είναι πιο απλό και τα παιδιά να νιώσουν πως έχουν ενεργό ρόλο στην εκδρομή, να νιώσουν ικανά. Πολύ σημαντικό στη μάθηση είναι το παιδί να έχει αυτοπεποίθηση, να πιστεύει στις δυνάμεις του κι όλα τα άλλα ακολουθούν.

vivlio_alexiou_exwfyllo.jpg

-Πόσο βοηθά η ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων τους μαθητές;

Η ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων είναι εξαιρετικά βοηθητική. Τα σχολικά βιβλία χρειάζονται χρώμα και χιούμορκι αυτές τις αδυναμίες έρχονται να καλύψουν τα εξωσχολικά βιβλία. Να δείξουν στα παιδιά την δύναμη που έχουν οι καλογραμμένες ιστορίες, να σε παρασύρουν στον κόσμο τους, να σου παρουσιάσουν ιδέες, κουλτούρες, να σε ταξιδέψουν σε μέρη που δεν μπορείς εύκολα να πας. Τα εξωσχολικά βιβλία σε βοηθούν να αγαπήσεις αληθινά τα βιβλία. Για να μην ακουστεί πως αδικώ τα σχολικά βιβλία –καθώς η αλήθεια είναι πως και μόνο επειδή επιβάλλονται σαν μάθημα σε τάξεις η επαναστατική φύση των παιδιών τα απορρίπτει σαν αντίδραση- πιστεύω πως αν δώσουμε περισσότερο «ζωή» στα σχολικά βιβλία και συνοδεύσουμε τη μάθησή τους με αξιόλογα εξωσχολικά βιβλία η εκπαίδευση μπορεί να επικοινωνηθεί με μεγάλη επιτυχία.

-Τι σας κερδίζει σε ένα μυθιστόρημα;

Οι καλογραμμένοι χαρακτήρες, μου αρέσει οι ήρωες του βιβλίου να είναι πολυδιάστατοι, αληθινοί, με πραγματικές αδυναμίες και πάθη. Να ζουν τη ζωή στο έπακρο άλλοτε δραματικά και άλλοτε εκφράζοντας τη χαρά, τον έρωτα, τις φιλοδοξίες τους. Μου αρέσουν τα άκρα και ο ρυθμός των λέξεων που έχει ο κάθε συγγραφέας. Φυσικά όλα αυτά μέσα σε μια ενδιαφέρουσα πλοκή.

synedeuxi_alexiou.jpg

-Ποιοι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Οι αγαπημένοι μου συγγραφείς είναι ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Αλμπέρ Καμύ, ο Στρατής Μυριβήλης, ο Ηλίας Βενέζης, ο Κάφκα, ο Τζέιμς Τζόυς, ο Έντγκαρ Άλαν Πόε, ο Γκάμπριελ Γκαρσία Μάρκες και όταν θέλω να γυρίσω σε μια εποχή απόλυτης ευγένειας ο Φίοντορ Ντοστογιέφσκι και άλλοι Ρώσοι κλασσικοί.

-Τι διαβάζετε αυτό το διάστημα;

-"Το δημιούργημα" του Εμίλ Ζολά.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: «Μόρια δεν πρόκειται να ξανα-υπάρξει»
«Δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουμε σε μία λογική όπου τα νησιά μας θα επιβαρύνονται με εξαιρετικά αυξημένους αριθμούς προσφύγων», τόνισε ο...
Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: «Μόρια δεν πρόκειται να ξανα-υπάρξει»
Nέες προοπτικές στην προώθηση του κινηματογράφου στην Κεντρική Μακεδονία
To Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάστηκε στο διεθνές διαδικτυακό φεστιβάλ “Film O’Clock International Festival”
Nέες προοπτικές στην προώθηση του κινηματογράφου στην Κεντρική Μακεδονία