Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γιώργος Παντερής: «Η τέχνη είναι το φάρμακο της ψυχής»

Ο Κρητικός τραγουδοποιός μιλάει με αφορμή το νέο του τραγούδι με τίτλο «Ξέσπασμα»

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

Με την μπαλάντα του με τίτλο «Ξέσπασμα» επιστρέφει ο Γιώργος Παντερής. Ο Κρητικός τραγουδοποιός μίλησε μαζί μας για το πώς γεννήθηκε αυτό το κομμάτι που είναι προπομπός της τέταρτης δισκογραφικής του δουλειάς. Εξήγησε τη σημασία της δημιουργίας, αλλά και της μουσικής, μίλησε για τις ρίζες του, αλλά και την ανάγκη οι δημιουργοί να μετασχηματίσουν σε τέχνη αυτά που βιώνουν.

 

-Τι κάνετε όταν ξεσπάτε; Τι σας ωθεί στα άκρα;

-Τον τελευταίο έτος οι καταστάσεις και τα αδιέξοδα εμπόδια που βιώνουμε όλοι, μας έχουν φέρει στο απόλυτο τέλμα. Ο καθένας προσπαθεί με το δικό του τρόπο να ξεπεράσει τη φουρτούνα.  Προσωπικά μέσω της δημιουργίας κοντράρομαι την στασιμότητα και την οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση. Περνώ πολλές ώρες στο στούντιο γράφοντας και μελετώντας μουσική.  Στα άκρα τόσο σε προσωπικό, όσο και δημόσιο επίπεδο με ωθούν η κοροϊδία και η κρίση που κυριαρχεί στην κοινωνία. Δεν ανέχομαι το ψέμα, υποφέρω από την κοινωνική αδικία και την έλλειψη σεβασμού για το συνάνθρωπο μας. Έχω μάθει στη ζωή μου όπου και όπως μπορώ να βοηθώ! Θεωρώ ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος. Οφείλουμε να κρατάμε την αγκαλιά μας ανοιχτή και να προσφέρουμε ουσιαστικά σε όποιον μας έχει ανάγκη. Εύχομαι ειλικρινά έπειτα από αυτή τη δυσάρεστη και αποκρουστική εποχή να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, να αξιολογήσουμε διαφορετικά τις προσωπικές μας στιγμές και όσα θεωρούσαμε  δεδομένα.

panteris.jpg

-Πώς γεννήθηκε το «Ξέσπασμα»;

-Γεννήθηκε στα όρη του Λασιθίου στο καπηλειό του στιχουργού  Μανώλη Σιγανού. Διαβάζοντας διάφορους στίχους του, στάθηκα με επιμονή στο «Ξέσπασμα». Τα λόγια μίλησαν στην καρδιά μου. Άγγιξαν ουσιαστικά την ψυχή μου. Το μελοποίησα αυτομάτως με τεράστια χαρά και συγκίνηση.

-Η μουσική, όπως και όλες οι τέχνες, έχουν πληγεί από την πανδημία. Πώς όμως βοηθά η ύπαρξή της σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς; Και πόσο δύσκολη έχει γίνει πλέον η δημιουργία;

-Η τέχνη είναι το φάρμακο της ψυχής. Αποτελεί τον ανεξάντλητο πνευματικό θησαυρό κάθε άνθρωπου. Η ποιοτική της αξία, η συμπυκνωμένη εκφραστική και λυρική δύναμη μας ωθεί σε ένα μοναδικό ταξίδι αλήθειας. Η δημιουργία είναι πιο απαραίτητη από ποτέ στις ημέρες μας. Οφείλουμε να μετασχηματίσουμε σε τέχνη ότι βιώνουμε.  Δε γίνεται να μείνεις ανέπαφος από όσα διαδραματίζονται γύρω σου. Αυτό θεωρώ πώς πρέπει να είναι το μεγάλο στοίχημα όλων των καλλιτεχνών. Να μην επιτρέψουν στα γεγονότα να τους καταβάλουν ψυχικά. Να μην τελματώσουν αλλά μέσω της δημιουργίας να δώσουν χρώμα ακόμα και στην ασπρόμαυρη μουντή καθημερινότητα που βιώνουμε.

panteris_2.jpg

-Από τι αντλείτε έμπνευση;

-Από τα πάντα. Οτιδήποτε μπορεί να με εμπνεύσει. Οι ευτυχισμένες, αλλά και επώδυνες ημέρες, η ομορφιά ενός τόπου, η ουσιαστική παρέα, ένας συγκινητικός στίχος.

-Τι σημαίνει για εσάς η Κρητική μουσική και πόσο σημαντικές είναι οι ρίζες στην πορεία ενός μουσικού;

-Η κρητική μουσική για μένα τα πάντα. Η αρχή και το τέλος. Είναι βάση και το βίωμα μου. Σέβομαι όσα μου έχει προσφέρει. Οι ρίζες μας είναι θεμελιώνουν την πορεία μας.

-Ποια από τις συνεργασίες σας ξεχωρίζεται και με ποιον/ α δημιουργό θα θέλατε να συνεργαστείτε;

-Είχα τη χαρά και την τιμή να συνεργαστώ με τον Θοδωρή Κοτονια. Συμμετείχε στο τραγούδι μου «Του καημού τα δάση», που υπέγραψε στιχουργικά ο Νίκος Μαυράκης και κυκλοφόρησε πριν από τέσσερα χρόνια.  Άλλη μια συνεργασία που ξεχώρισα ήταν με την Ζωή Τηγανούρια. Βρεθήκαμε μουσικά. Ήμουν καλεσμένος σε μια παράσταση της και εν συνεχεία της ζήτησα να συμμετάσχει στο κομμάτι μου που κυκλοφόρησε  πέρυσι το Μάιο και τιτλοφορείται ''Ελπίδα'' .Τόσο ο Θοδωρής, όσο και η Ζωή, έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Είναι καταπληκτικοί συνθέτες και μουσικοί. Με συγκίνησε ότι ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα μου να συμπράξουν στα όνειρά μου. Τους θαυμάζω, τους εκτιμώ και τους ευχαριστώ! Θα ήθελα να βρεθώ επί σκηνής με μία σειρά καταξιωμένων δημιουργών που εκτιμώ απεριόριστα το έργο τους. Μιλώ για τους Θανάση Παπακωνσταντίνου, Αλκίνοο Ιωάννιδη, Σωκράτη Μάλαμα και Μίλτο Πασχαλίδη

-Ποιοι δίσκοι σάς κρατούν συντροφιά στο λοκντάουν;

-Ακούω πολύ μουσική τόσο από την ελληνική, όσο και από την ξένη σκηνή, αναλόγως τις διαθέσεις. Θα ανέφερα ξεχωριστά τις δουλειές «Κύκλος», «Ο φύλακας και βασιλιάς» και «Ένα» του Σωκράτη Μάλαμα, τα cd «Ανεμοδείκτης» και «Νεροποντή» του Αλκίνοου Ιωαννίδη, τα σπουδαία διαμάντια «Αγρύπνια» και «Βραχνός προφήτης» του Θανάση Παπακωνσταντίνου αλλά και το μυσταγωγικό «Murder ballads¨» του Nick Cave.     

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ