Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βιβλίο: Επανέκδοση του «1984» του Τζορζτ Όργουελ

Επανακυκλοφορεί το γνωστό βιβλίο του Τζόρτζ Όργουελ

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Σε ένα δυστοπικό μέλλον, στο 1984, όλοι οι πολίτες ζουν υπό το βλέμμα του Μεγάλου Αδερφού. Οι πράξεις τους ελέγχονται. Τα παιδιά καταδίδουν τους γονείς, αν θεωρήσουν πως πράττουν ενάντια στο κόμμα, οι γάμοι γίνονται δίχως έρωτα παρά μόνο για αναπαραγωγή, οι εργάτες είναι καλοκουρδισμένα γρανάζια μιας μηχανής που αλλάζει κατ’ εντολή το παρελθόν, και κάθε προσπάθεια να εκφράσεις έστω απλά μια διαφορετική άποψη καταστέλλεται βιαίως.

Σπίτια που μυρίζουν βραστό λάχανο, μαύρη αγορά για προμήθεια αγαθών όπως ο καφές ή τα ξυραφάκια και οι περισσότεροι φαίνεται πως έχουν αποδεχτεί αυτή την κατάσταση. Ο Γούινστον τολμά να σκεφτεί πως στο παρελθόν, το πραγματικό παρελθόν, και όχι αυτό που πλάθεται συχνά πυκνά από την τωρινή εξουσία, ήταν καλύτερο. Και να αμφισβητήσει γεγονότα. Ο παράνομος δεσμός του με μια κατά πολύ νεότερη συνάδερφό του θα τον οδηγήσει σταδιακά στη σύλληψη. Βασανισμοί και πλύση εγκεφάλου θα πάρουν τη σκυτάλη ώστε ο Γούινστον να μην αντιδράσει ποτέ ξανά στα όσα πρεσβεύει ο Μεγάλος Αδερφός.

Το βιβλίο του Τζορτζ Όργουελ «1984» κυκλοφόρησε επτά μήνες μετά τον θάνατό του, τον Ιανουάριο του 1950. Μεταφέρθηκε δίχως μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο, το 1956 και το 1984. Στα χρόνια που πέρασαν από την συγγραφή του αποδείχθηκε προφητικό σε πολλά από όσα έθιγε ο δημιουργός του. Η μαζική παρακολούθηση, η ισοπέδωση της διαφορετικότητας, περιορισμός ατομικών ελευθεριών δεν είναι κάτι που μας ξαφνιάζει.

Πέρυσι συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από το θάνατο του Άγγλου συγγραφέα και με αφορμή αυτό το γεγονός η σειρά Modern Classics της Public Βιβλιοθήκης, προγραμμάτισε την επανέκδοση τριών έργων του: το «1984» (μετάφραση Πάνος Τομαράς) σε μια συλλεκτική έκδοση με εξώφυλλο από δερματίνη, τη «Φάρμα των Ζώων» (μετάφραση Θάνος Καραγιαννόπουλος), σε μια φροντισμένη έκδοση με την εικονογράφηση του Ralph Steadman και το «Οι απόκληροι του Παρισιού και του Λονδίνου» (μετάφραση Πάντος Τομαράς) μία non fiction καταγραφή της ζωής του την τετραετία 1928-1932. Αν σας αρέσει η καλή λογοτεχνία είναι μια καλή ιδέα να τα διαβάσετε.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ