Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βίκυ Σακκή: «Η ανθρώπινη επαφή είναι σημαντική όσο και η αναπνοή μας»

Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια μίλησε για το παραμύθι που έγραψε για έναν πλανήτη που απαγορεύονται οι αγκαλιές

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Μια φορά και έναν καιρό, σε ένα μακρινό πλανήτη ζούσε η Ουρανία. Ο μπαμπάς της ήταν ο άρχοντας της καστροπολιτείας και είχε επιβάλλει στους υπηκόους του να μην αγγίζονται, να μην αγκαλιάζονται, να μην έχουν καμία σωματική επαφή, ούτε καν με τα ζώα και τα φυτά γύρω τους… Και κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία στον «Κήπο με τα συναισθήματα». Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Βίκυ Σακκή έγραψε το παραμύθι πριν έρθει ο κορωνοϊός και αναστατώσει την  ζωή μας, θέλοντας να σχολιάσει «το πόσο συχνά οι άνθρωποι  εγκλωβίζονται μέσα στον εαυτό τους και μπλοκάρουν τα συναισθήματά τους».  Η πανδημία το έκανε επίκαιρο. «Η ανθρώπινη επαφή είναι τόσο σημαντική όσο και η αναπνοή μας», ανέφερε η ίδια συνέντευξη που μας παραχώρησε. Η κυρία Σακκή ελπίζει μετά από αυτή τη δοκιμασία που βιώνουμε «να είμαστε πιο επικοινωνιακοί και πιο συναισθηματικοί». Τέλος αναφέρθηκε στο Family System Therapy, για το πώς επηρεάζει η οικογένεια τις σχέσεις του ατόμου, και σχολίασε πως «εάν δε θεραπεύσεις τη ρίζα, δεν μπορείς και να ανθίσεις».

-Το παραμύθι σας μιλά για έναν τόπο ο άρχοντας του οποίου είχε επιβάλλει στους υπηκόους του να μην αγγίζονται, να μην αγκαλιάζονται, να μην έχουν καμία σωματική επαφή, ούτε καν με τα ζώα και τα φυτά γύρω τους. Πώς είχατε σκεφτεί την ιδέα; Πώς νιώθετε που τελικά το κείμενο έγινε τόσο επίκαιρο;

-Αφετηρία της σκέψης μου για αυτές τις απαγορεύσεις έχει να κάνει με το πόσο συχνά οι άνθρωποι εγκλωβίζονται μέσα στον εαυτό τους και μπλοκάρουν τα συναισθήματά τους. Το γεγονός ότι έχουμε φτάσει να το ζούμε για εντελώς διαφορετικό λόγο, με στεναχωρεί, με λυπεί, όπως νομίζω και όλους μας.

-Πώς ξεφεύγει η ηρωίδα από τους όρους που επέβαλε ο πατέρας της;

-Στην πραγματικότητα, ο τρόπος που η Ουρανία, η ηρωίδα μας, βρίσκει διέξοδο και διαφυγή, δεν είναι άλλος από το να ακούει τον εαυτό της και το πώς νοιώθει και να εμπιστεύεται το ένστικτό της.

-Πόσο σημαντική είναι η ανθρώπινη επαφή;

-Ακόμα κι αν ακουστεί υπερβολικό, όμως είναι αλήθεια, η ανθρώπινη επαφή είναι τόσο σημαντική όσο και η αναπνοή μας. Είναι ο τρόπος και το μέσο με τον οποίο αναπνέει η ψυχή μας.

eksofyllo_o_kipos_me_ta_synaisthimata.jpg

-Πώς θα είμαστε μετά την πανδημία; Πόσο θα επηρεαστούν οι ανθρώπινες σχέσεις;

-Κόντρα σε όλες τις δυσοίωνες έρευνες και μελέτες, που λένε ότι θα αυξηθεί πάρα πολύ το ποσοστό της μοναχικότητας και της μοναξιάς, θα ήθελα να εύχομαι και να ελπίζω ότι θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή ότι θα έχουμε πάρει κάποια μαθήματα ζωής από όλο αυτό το χρονικό διάστημα της πανδημίας και θα αναγνωρίσουμε πραγματικά τη σημαντικότητα του να ερχόμαστε σε επαφή και επικοινωνία με άλλους .Άρα ελπίζω και θέλω να είμαστε πιο επικοινωνιακοί και πιο συναισθηματικοί.

-Τι είναι το Family System Therapy και πόσο βοηθά;

-Το Family System Therapy στηρίζεται στην συστημική προσέγγιση, η οποία, με λίγα λόγια, αντιμετωπίζει το άτομο ως μέλος και μέρος πολλών συστημάτων σχέσεων. Το πρώτο και βασικότερο σύστημα σχέσεων που ένας άνθρωπος ανήκει, είναι η οικογένειά του. Άρα εάν δε θεραπεύσει, αποκαταστήσει τις δυσλειτουργίες και τα μπλοκαρίσματα που έχουν προκύψει από το οικογενειακό σύστημα, τότε απλά θα τα αναπαράγει και στα επόμενα συστήματα σχέσεων του. Είναι πάρα πολύ αποτελεσματικό στην πράξη και έχει φανεί ότι εάν δε θεραπεύσεις τη ρίζα, δεν μπορείς και να ανθίσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ