Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Φύσηξε ο Βαρδάρης - 120 μουσικοί, δύο συναυλίες για καλό σκοπό

Σινεμά και συναυλίες θα περιλαμβάνει το καλοκαιρινό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Δύο συναυλίες υπό τον γενικό τίτλο «Φύσηξε o Βαρδάρης», διάρκειας 90 λεπτών η κάθε μια, με συμμετέχοντες πάνω από 120 μουσικούς, τραγουδιστές και δημιουργούς της Θεσσαλονίκης, διαμοιρασμένους σε εννιά μουσικά υποσύνολα ετοίμασαν το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος. Το αποτέλεσμα θα μπορούμε να το δούμε από την ΕΡΤ 3 στις 2 και 3 Μαΐου, ενώ η συναυλία θα είναι διαθέσιμη, αργότερα, από τις 22 Μαΐου η πρώτη και από 23 Μάιου στις 17.00 με τη μετάδοση να γίνεται από το κανάλι του ΟΜΜΘ στο ΥouΤube(https://www.youtube.com/user/Tchgreece) και από το κανάλι του ΣΜΒΕ (Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος - YouTube).

Θα προβληθούν δωρεάν όμως σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενίσχυση του ταμείου αλληλοβοηθείας του ΣΜΒΕ. Επίσης την στήριξη και διάδοση του έργου του Κοινωνικού Ιατρείου - Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, το οποίο σε συνεννόηση με τον ΣΜΒΕ, και  σε συνεργασία με 30 ανεξάρτητους γιατρούς - επαγγελματίες της υγείας, στάθηκε αλληλέγγυο και έδωσε την δυνατότητα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, άκριτα, στο σύνολο των καλλιτεχνών της πόλης, που πολλοί εξ αυτών βρέθηκαν στη δίνη της πανδημίας άνεργοι και ανασφάλιστοι.

megaro.jpg

Έτσι, όποιος επιθυμεί μπορεί να προμηθευτεί προαιρετικά, «εισιτήρια» των 5€ και 10€ από το www.tch.gr. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν στον ΣΜΒΕ, για το λόγο αυτό όσα περισσότερα προαιρετικά «εισιτήρια» αγοραστούν τόσο μεγαλύτερο θα είναι το τελικό ποσό ενίσχυσης.

«Η συνεργασία μας με τον ΣΜΒΕ άρχισε λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων όταν είχαμε προγραμματίσει συναυλίες στα προαύλια νοσοκομείων της πόλης, που όμως δεν υλοποιήθηκαν λόγω των έκτακτων μέτρων τις παραμονές των γιορτών κατά της πανδημίας. Δεχτήκαμε την πρόταση να κάνουμε δύο συναυλίες μαζί με τα μέλη του και να ενισχύσουμε και το Κοινωνικό Ιατρείο - Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης. Στηρίζουμε τους μουσικούς που επλήγησαν από την πανδημία, αναδεικνύουμε τη δουλειά τους και το κοινό της πόλης μας θα μπορέσει να τους ακούσει μέσα από τα σχήματα που δημιουργήθηκαν», ανέφερε στο TyposThes ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΜΜΘ κ Βασίλης Γάκης.

 

Σινεμά με θέα και εν αναμονή ανακοινώσεων για το καλοκαίρι

therino_cinema_megaro.jpg

Το "Σινεμά με Θέα" θα πραγματοποιηθεί με μειωμένο αριθμό πληρότητας. Η φωτογραφία είναι από την προ Covid-19 εποχή.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι σχεδιάζεται το καλοκαίρι για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ο κ. Γάκης είπε πως «”το Σινεμά με Θέα” θα πραγματοποιηθεί. Έχουμε καθορίσει το πλαίσιο συνεργασίας με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και μάλιστα στα τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου ένα μέρος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστεί ζωντανά σε εξωτερικούς χώρους του Μεγάρου Μουσικής».

Παράλληλα συμπλήρωσε πως ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου κ. Χρίστος Γαλιλαίας σχεδιάζει το πρόγραμμα του εξαμήνου, ωστόσο σε κάθε περίπτωση αναμένονται οι ανακοινώσεις που θα γίνουν από την κυβέρνηση σχετικά με την επαναλειτουργία πολιτιστικών χώρων. «Πρέπει να δούμε τι θα ισχύσει με θέματα όπως πχ η πληρότητα γιατί παίζει σημαντικό ρόλο για το κόστος μιας εκδήλωσης. Αυτή την στιγμή το Μέγαρο ζει μόνο από την επιχορήγηση. Δεν έχει έσοδα από συναυλίες, ούτε και από συνέδρια. Είναι πολύ δυσάρεστο αυτό. Το Μέγαρο υπηρετεί την τέχνη, όμως ξέρουμε πως προέχει η ασφάλεια του κόσμου», δήλωσε ο κ. Γάκης.

Τέλος είπε πως έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια προβολής συναυλιών του ΟΜΜΘ σε περιφερειακά ΜΜΕ. «Μετά την ανάρτηση συναυλιών μας στο διαδίκτυο, θα προβάλλονται σε τηλεοπτικούς σταθμούς της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας. Αυτό θα γίνει και με Πασχαλινές μας συναυλίες», σημείωσε.

poster_fysixe_o_bardaris.jpg

Συμμετέχουν τα μουσικά σύνολα:

•       Λαϊκή ορχήστρα

•       Ορχήστρα βαλκανικής μουσικής

•       BigBand

•       Σύνολο σύγχρονης μεσογειακής μουσικής

•       Σύνολο σύγχρονης ελληνικής τραγουδοποιίας

•       VocalEnsemble

•       Ethnicfusion

•       Blues rock ensemble

•       Συμφωνικό post rock

Μαζί τους συμπράττει σε ορισμένα έργα και ένα μέρος της MOYSA (Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης). Τις συναυλίες προλογίζει και σχολιάζει επί σκηνής, επίσης αφιλοκερδώς, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

embolio-covid
Εμβόλιο: Πειράζει να παραλείψω τη 2η δόση; 4 απαντήσεις που πρέπει να ξέρετε
Οι NYT απαντούν σε 4 βασικά ερωτήματα σχετικά με τη 2η δόση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και αν αυτή μπορεί να παραληφθεί
Εμβόλιο: Πειράζει να παραλείψω τη 2η δόση; 4 απαντήσεις που πρέπει να ξέρετε