Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

"Ζωντανεύει" μάχες του ‘21 το ΦΚΘ με εφαρμογή σε κινητά!

Το Φεστιβάλ γιορτάζει την επέτειο των 200 χρόνων από το 1821 με σινεμά, νέα τεχνολογία και μια έκδοση

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, του σινεμά, αλλά και με μία έκδοση γιορτάζει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου την επέτειο των 200 χρόνων από το 1821.

Συγκεκριμένα έφτιαξε μια εφαρμογή για κινητά και tablet e21 (για συσκευές Android και για λειτουργικό iOS) που «ζωντανεύει» τις μάχες του 1821, ετοίμασε την κινηματογραφική ταινία - εγκατάσταση «Η πόλη και η πόλη» σε συν-σκηνοθεσία των Χρήστου Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα, δυο σκηνοθετών που γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη το 1978, ενώ παράλληλα ο φετινός  «ΑΚατάλογος» του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι αφιερωμένος στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Η διαδραστική εφαρμογή «e21», που είναι δωρεάν, με την λειτουργία της επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality), βοηθά τον χρήστη να περιηγηθεί μέσα από τη συσκευή του σε ολόκληρο το «τοπίο» από 24 πίνακες των λαϊκών ζωγράφων Παναγιώτη και Δημήτρη Ζωγράφου, τους οποίους παράγγειλε ο Στρατηγός Μακρυγιάννης. Μπορεί να πλησιάσει τους πρωταγωνιστές, να βρεθεί ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά και να αισθανθεί σαν μέρος της δράσης, ακούγοντας, παράλληλα, την ανάγνωση του κειμένου, καθώς και ηχητικά εφέ.

Στόχος είναι το ΦΚΘ να μεταφέρει την ατμόσφαιρα της Επανάστασης του 1821 στο «τώρα» του πολιτισμού, της τέχνης και της τεχνολογίας.

Το Φεστιβάλ μετέτρεψε τους πίνακες σε 3D, δίνοντάς τους κίνηση και λεπτομέρειες. Ο χρήστης μπορεί να μάθει για τον Μακρυγιάννη, τα Απομνημονεύματά του, την εικονογράφησή τους καθώς και τις 80 αληθινές τοποθεσίες των μαχών οι οποίες απεικονίζονται στα έργα (από την Ακρόπολη και το Χάνι της Γραβιάς μέχρι το Μεσολόγγι, την Άρτα κλπ). Και με τη βοήθεια της τεχνολογίας να ζήσει τα γεγονότα σε όποιο σημείο κι αν βρίσκεται (της χώρας μας ή του εξωτερικού). Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα να ακούσει και αποσπάσματα από τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, τα οποία διαβάζουν δέκα έλληνες ηθοποιοί της νεότερης γενιάς.

«Στην εποχή μας η τεχνολογία εκμηδενίζει τις αποστάσεις, ζωντανεύει την Ιστορία μπροστά στα μάτια μας και μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε στον ιστορικό χωροχρόνο» επισημαίνει η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό. Τα έργα των Π. και Δ. Ζωγράφου «είναι πρώιμα graphic novel ή ντοκιμαντέρ φτιαγμένα στον καμβά, πενήντα εννιά χρόνια πριν από την εφεύρεση του κινηματογράφου» σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης.

eikona2b_shadedwire_highres.jpg

Εξάλλου το Φεστιβάλ σχεδιάζει παράλληλα και εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα συνδέεται με την εφαρμογή.

fkth1821.jpg

Αναφορικά με την ταινία – εγκατάσταση «Η πόλη και η πόλη» αποτελεί μία ευρηματική απεικόνιση στιγμών από την ζωή και την εξόντωση της Εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης που μάς φέρνει αντιμέτωπους με το ζήτημα της μνήμης και τη διαχείριση των ιστορικών τραυμάτων.

the_city_and_the_city_angeliki_papoulia_vassilis_karaboulas.jpg

Θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στις 8, 9, 10, 11 Ιουλίου 2021, ενώ την επιμέλεια του πρότζεκτ έχει ο Ορέστης Ανδρεαδάκης.

fkth_1821.jpg

Τέλος ο «Α-Κατάλογος» είναι αφιερωμένος στο 1821. Έχει πληφορίες για την εφαρμογή e21, για το πρότζεκτ Η πόλη και η πόλη, ενώ συγκεντρώνει όλες τις ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ του ελληνικού κινηματογράφου με θέμα την Επανάσταση του 1821.

Η δίγλωσση έκδοση, την οποία σχεδίασαν οι Karlopoulos&Associates θα είναι διαθέσιμη στο e-shop του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στα βιβλιοπωλεία, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ