Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η «Ιλιάδα» βγαίνει στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Το Ομηρικό έπος “ζωντανεύει” σε 24 σημεία της Θεσσαλονίκης από την ομάδα Γκραν Γκινιόλ

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Αν περπατάτε στο δρόμο για τη δουλειά, ή κάνετε απλά τον περίπατό σας και ακούσετε ξαφνικά στίχους από την «Ιλιάδα» μην απορήσετε.

Έξι ηθοποιοί θα «ζωντανεύσουν» από σήμερα έως και τις 6 Ιουνίου (από τις 10 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ) σε 24 σημεία της Θεσσαλονίκης το Ομηρικό έπος.

iliada_2.jpg

Την δράση σχεδίασε η ομάδα Γκραν Γκινιόλ και αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Δεκέμβρη του 2020. Όμως η πανδημία ανέτρεψε τα σχέδια. Ο Στάθης Μαυρόπουλος που υπογράφει τη σκηνοθεσία ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Αρχίσαμε την προετοιμασία από το τέλος του προηγούμενου καλοκαιριού. Θέλαμε αρχικά να παρουσιάσουμε τις ραψωδίες σε σημεία της πόλης και να συνδυάσουμε τον ιδιόρρυθμο αυτό πόλεμο όπως τον περιγράφει ο Μαρωνίτης στο βιβλίο των εκδόσεων Άγρα. Έναν πόλεμο που δεν ολοκληρώνεται, δεν έχει νικητή ή νικημένο. Ένα έργο που ο Αχιλλέας εμφανίζεται μόνο στην 1η ραψωδία και μετά επανεμφανίζεται στην 18η για να εκδικηθεί τον θάνατο του Πάτροκλου. Μεσολάβησε όμως ο δύσκολος χειμώνας που ζήσαμε, και συνειδητοποιήσαμε πως αυτός ο ιδιόρρυθμος πόλεμος ήμασταν εμείς, οι ζωές μας, που έπρεπε να στείλουμε μήνυμα για να πάμε να αγοράσουμε τρόφιμα, ή να κυκλοφορήσουμε, που είχαμε άγχος για την υγεία μας, για τις ζωές των δικών μας και των φίλων μας, για τις δουλειές μας, που πολλοί έμειναν άνεργοι. Ζούσαμε μια πολεμική διάθεση χωρίς να υπάρχει ορατός εχθρός. Για να δουλέψουμε τη δράση στέλναμε στο κινητό τον αριθμό «6» και συναντιόμασταν με τις απαραίτητες αποστάσεις στα κρυφά για να κάνουμε πρόβα στον Όμηρο. Αν αυτό δεν είναι πόλεμος τότε τι είναι;».

iliada_3.jpg

Ο κ. Μαυρόπουλος εξήγησε πως η δράση που θα παρουσιαστεί έχει δύο υποστάσεις: «μια λογοτεχνική και μια πραγματική». Στοχεύουν περισσότερο στον περαστικό. «Θέλουμε να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον του ατόμου που ενώ πχ πάει στη δουλειά του βλέπει κάποιον που αφηγείται την Ιλιάδα και αποφασίζει να αφιερώσει από 10 δευτερόλεπτα μέχρι και 4 ημέρες για να το παρακολουθήσει», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε ηθοποιός έχει διαφορετική προσέγγιση στις ραψωδίες. Η αφετηρία θα γίνει σήμερα στις 10 το πρωί στη Σχολή Τυφλών, ως φόρο τιμής στον Όμηρο που φημολογείται ότι ήταν τυφλός. «Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα πως η δράση απευθύνεται σε όλους χωρίς κανένα αποκλεισμό. Συμβολικά, η έναρξη γίνεται με την ανάγνωση του προοιμίου της Ιλιάδας από μαθητή της σχολής με την μέθοδο Braille, κάτι που το θεωρούμε και καλό οιωνό», ανέφερε ο σκηνοθέτης, ενώ είπε πως τα σημεία που επιλέχθηκαν έχουν θεματολογική προσέγγιση με τις ραψωδίες πχ μια ραψωδία που αναφέρεται σε μάχη στο πλοίο θα «ζωντανεύσει» στο λιμάνι. Η δράση αφορά τους 15.693 στίχους 24 ραψωδιών, που αναφέρονται σε 51 ημέρες και 3 νύχτες του τελευταίου χρόνου του Τρωικού Πολέμου.

iliada_1.jpg

Δεν θα έχει εισιτήριο και προορίζεται να ολοκληρωθεί σε ένα τετραήμερο (3-6 Ιουνίου). Στα σημεία συγκαταλέγονται το Άγαλμα του Μέγα Αλέξανδρου, η πλατεία Αριστοτέλους, ο Λευκός Πύργος, η Καμάρα, η πλατεία Ναυαρίνου κα. Για το ακριβές πρόγραμμα: https://granginioltheatro.gr/parastaseis/omirou-iliada/.

iliada.jpg

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Δημήτρης Μαρωνίτης - Ομήρου Ιλιάς Εκδόσεις ΑΓΡΑ 2016

Σκηνοθεσία: Στάθης Μαυρόπουλος

Σκηνογραφική – ενδυματολογική επιμέλεια : Μαρία Καβαλιώτη

Τεχνική υποστήριξη: Γιώργος Μαυρόπουλος

Δημιουργία διαδραστικού χάρτη (wms) : Τριαντάφυλλος Σταυρίδης

Τις 24 ραψωδίες αφηγούνται οι:

Κώστας Βουρλιώτης, Διονύσης Καραθανάσης, Μαρία Κατσιά, Ιωάννα Λαμνή, Πέτρος Μαλιάρας, Δήμητρα Σταματίου.

Παραγωγή: ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ

Συνδιοργάνωση: THESSALONIKI WALKING TOURS

Η δράση επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΑ και βρίσκεται υπό την αιγίδα του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΠΥΥ: Οι ασθενείς με θαλασσαιμία μπορούν να παίρνουν τα φάρμακά τους κατ΄ οίκον
Η συνταγογράφηση φαρμάκων σε ασθενείς που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία εξαιρείται του πλαφόν των γιατρών
ΕΟΠΥΥ: Οι ασθενείς με θαλασσαιμία μπορούν να παίρνουν τα φάρμακά τους κατ΄ οίκον