Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Έφυγε» η λογοτέχνιδα Φαίδρα Ζαμπαθά – Παγουλάτου

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Η Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου είχε εκδώσει περισσότερα από 20 βιβλία, ποιητικά, δοκίμια και μεταφράσεις

Έφυγε πριν από δύο ημέρες από τη ζωή πλήρης ημερών και αφήνοντας πλούσια παρακατήθηκη η λογοτέχνιδα Φαίδρα Ζαμπαθά Παγουλάτου.

Η Φαίδρα Ζαμπαθά – Παγουλάτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Κόρη του λογοτέχνη Κούλη Ζαμπαθά. Χρωστούσε το όνομά της στους Μενέλαο Λουντέμη και Γιάννη Σκαρίμπα.

Σπούδασε Γαλλική και Ιταλική Φιλολογία. Από το 1975 ως το 1982 εκλεγόταν γενική γραμματέας της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και αποσύρθηκε μετά το 1983. Πήρε μέρος στα κοινά μέσα από τις οργανώσεις ΟΓΕ, ΕΕΔΥΕ.

Η Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου έχει εκδώσει περισσότερα από 20 βιβλία, ποιητικά, δοκίμια και μεταφράσεις. Έχει, επίσης, συνεργαστεί με περιοδικά κι εφημερίδες. Έχει μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες κι έχουν ανθολογηθεί ποιήματά της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το ΚΚΕ εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της Φαίδρας Ζαμπαθά-Παγουλάτου.

«Παιδί της φασιστικής Κατοχής και των διώξεων του αστικού κράτους ενάντια στους κομμουνιστές και τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης, η Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου, κόρη του λογοτέχνη Κούλη Ζαμπαθά, γραμματέα, για ένα διάστημα, του ΕΑΜ Λογοτεχνών, γεννήθηκε στην Αθήνα. Τ’ όνομά της το χρωστάει στους Μενέλαο Λουντέμη και Γιάννη Σκαρίμπα.

Στο σπίτι της οικογένειας της Φαίδρας φιλοξενήθηκαν οι Νίκος Μπελογιάννης και Νίκος Πλουμπίδης, καθώς και άλλοι αγωνιστές, ενώ η ζωή της ίδιας και της οικογένειάς της την περίοδο εκείνη “αποτυπώθηκαν” στην ταινία του Νίκου Τζήμα “Ο ‘Ανθρωπος με το Γαρύφαλλο”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Πηγή: ertnews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βρετανία: Νέος πρωθυπουργός ο Άντι Μπέρναμ: «Οι πολίτες έχουν μπουχτίσει»
«Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι», είπε και προανήγγειλε παρεμβάσεις για το κόστος ζωής – «Πήραμε λάθος δρόμους τη δεκαετία του 1980»
Βρετανία: Νέος πρωθυπουργός ο Άντι Μπέρναμ: «Οι πολίτες έχουν μπουχτίσει»
Νέο Κοινωνικό Οδοντιατρείο στη Θεσσαλονίκη – Δωρεάν υπηρεσίες σε ευάλωτες ομάδες
Από τους Γιατρούς του Κόσμου σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης και στήριξη από την Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας
Νέο Κοινωνικό Οδοντιατρείο στη Θεσσαλονίκη – Δωρεάν υπηρεσίες σε ευάλωτες ομάδες
Καρυστιανού μετά τη δίκη για τα Τέμπη: «Δέχθηκα λεκτική επίθεση από τον Πλακιά»
Σχολίασε και τις εξελίξεις που αφορούν την υπόθεση της ΕΡΓΟΣΕ και τη στάση της Δικαιοσύνης - Τι απάντησε ο Νίκος Πλακιάς
Καρυστιανού μετά τη δίκη για τα Τέμπη: «Δέχθηκα λεκτική επίθεση από τον Πλακιά»