Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Ερατώ Αλακιοζίδου μάς ξεναγεί στα "Μουσικά Ημερολόγια" που επιστρέφουν

"Χρειάστηκε υπομονή και γερά νεύρα για την προετοιμασία", ανέφερε η ίδια με δεδομένο πως λόγω της πανδημίας και κάθε προγραμματισμός ήταν δύσκολος

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Επιστρέφει η διοργάνωση « MUSIC DIARIES INTERNATIONAL WORKSHOP FESTIVAL» φέτος στις 5-9  Ιουλίου στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Ωδείου Πυλαίας-Χορτιάτη. Τα «Μουσικά Ημερολόγια» συνδυάζουν masterclasses ερμηνείας και τεχνικής με την ακαδημαϊκή έρευνα. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ κυρία Ερατώ Αλακιοζίδου μίλησε μαζί μας για το πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις δια ζώσης και online, τις δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπιστούν αλλά και την προσαρμοστικότητα που απαιτήθηκε ειδικά αυτή την ιδιαίτερη χρονιά που μας πέρασε στον σχεδιασμό των συναυλιών και μαθημάτων.

 

-Η μουσική, η τέχνη έλλειψαν για καιρό λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας. Τι περιμένετε από την επιστροφή τους στην ζωή μας;

-Η τέχνη – όπως όλοι γνωρίζουμε- γίνεται ο καθρέφτης της κοινωνίας, και λειτουργεί αφυπνιστικά ή και λυτρωτικά, δημιουργώντας συνειρμούς, συγκινήσεις και ψυχική ανάταση καθώς εξαϋλώνει την αισθητική πραγματικότητα και εκφράζει τις βαθύτερες αγωνίες του ανθρώπου  η και τα ευγενέστερα ιδανικά.
Εύχομαι λοιπόν, όλοι μας να μπορέσουμε να δούμε τη ζωή μας με μια άλλη προοπτική, διευρύνοντας τους ορίζοντές μας μέσω της Τέχνης.

alakiozidou2.jpg

-Λόγω των ιδιαιτεροτήτων της  χρονιάς που πέρασε τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε στην προετοιμασία του φεστιβάλ;

-Φυσικά και υπάρχουν δυσκολίες. Η αναμονή κυρίως σε συνδυασμό με τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία που ακόμα δεν έχει βελτιωθεί. Η αναμονή όμως έχει φέτος την τιμητική της ! Αναμονή για το τι μπορείς να κάνεις δια ζώσης, με πόσα άτομα, σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο. Αναμονή για το εάν θα έχεις επιχορήγηση, χορηγία ή κάποια υποστήριξη κλπ. Αναμονή για το εάν μπορούν οι καλλιτέχνες να ταξιδέψουν, αναμονή για τις αποφάσεις των χωρών για τα περιοριστικά μέτρα και μια σειρά άλλων πραγμάτων που σας διαβεβαιώ πως είναι πολλά. Πραγματικά το κάνει κανείς μία διοργάνωση τέτοιας εμβέλειας στις συγκεκριμένες συνθήκες χρειάζεται πολύ υπομονή και γερά νεύρα. Η μόνη αποζημίωση είναι η χαρά της δημιουργίας και το χαμόγελο παιδιών, ακροατών και συντελεστών.

music_diariesjavier_2.jpg

-Τι ξεχωρίζει στα φετινά Music Diaries;

-Υπάρχει η ενότητα του Artistic Research που ενσωματώνεται στο φεστιβάλ και πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου του Αβέιρο της Πορτογαλίας.
Επίσης πολύ σημαντικές είναι οι νέες συνεργασίες. Αυτή με το σύνολο μουσικής δωματίου Israeli Chamber project και την υποστήριξη του American - Israeli Cultural Foundation (που επιχορηγείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος). Με το σύνολο αυτό ήδη πραγματοποιήθηκε ένα open call σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Πυλαίας Χορτιάτη και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το οποίο απευθυνόταν σε νέους συνθέτες.
Το σύνολο μουσικής δωματίου λοιπόν, θα έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα καθώς η περσινή του συμμετοχή δεν ήταν εφικτή λόγω της ματαίωσης του φεστιβάλ, και θα ερμηνεύσει live τα έργα των 4 νέων δημιουργών που επιλέχθηκαν και ήδη παρουσιάστηκαν διαδικτυακά, αλλά και πολύ σημαντικά έργα διεθνούς ρεπερτορίου. Άλλες δύο πολύ σημαντικές νέες συνεργασίες είναι αυτή με το Conservatorio της Πάρμας ( Ιταλία) και αυτή με τη Μουσική Ακαδημία της Κρακοβίας( Πολωνία) απ’ όπου μας έρχονται επίσης για πρώτη φορά μουσικοί που εργάζονται σε αυτά τα σημαντικά ιδρύματα, για να παρουσιάσουν πρότζεκτ, συναυλίες αλλά και να για διδάξουν στα σεμινάρια και master courses. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα επίσης θα παρουσιαστεί ο Ισπανός πιανίστας Eduardo Frias ενώ φέτος ο επίσημος προσκεκλημένος μας είναι ο Ισπανός Javier Negrin ο οποίος είχε έρθει στην πρώτη διοργάνωση του φεστιβάλ το 2018 και άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Συνολικά στο φεστιβάλ φέτος συμμετέχουν 19 καλλιτέχνες- παιδαγωγοί από Αργεντινή, Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Ισραήλ, Πολωνία και Ελλάδα. Επίσης υπάρχει η συνεργασία με το ξενοδοχείο Πανόραμα, στο οποίο φέτος θα πραγματοποιηθούν οι συναυλίες, στην εξαιρετική βεράντα του ξενοδοχείου απολαμβάνοντας παράλληλα και μια καταπληκτική θέα. Παράλληλα, υπάρχει και η συνεργασία με αρκετούς τοπικούς επιχειρηματίες που θα προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις στους συμμετέχοντες του φεστιβάλ. Στόχος της διοργάνωσης είναι και η στήριξη του πολιτιστικού τουρισμού της περιοχής.

music_diaries_jorge.jpg

-Η πανδημία έφερε με πιο γρήγορους ρυθμούς και το διαδικτυακό κομμάτι στη ζωή και την καθημερινότητά μας. Ένα μέρος τωνMusic Diaries θα γίνει δια ζώσης και ένα διαδικτυακά. Μιλήστε μας για αυτή την επιλογή

-Η επιλογή ήταν αναγκαστική. Αφενός γιατί οι καλλιτέχνες ήταν αδύνατον να ταξιδέψουν, και αν τα κατάφερναν το κόστος θα ήταν εξωφρενικό, καθώς οι αεροπορικές εταιρίες έχουν πλέον πολύ πιο ακριβά εισιτήρια. Για να έρθει κανείς από την Αργεντινή για παράδειγμα, χρειάζεται άπειρες μέρες καραντίνας στις ενδιάμεσες χώρες ενώ το αεροπορικό ξεπερνάει τα 1.300 €!  Επίσης, η Αγγλία πλέον έχει άλλους κανονισμούς καθώς δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή ένωση και πάει λέγοντας. Η διαδικτυακή λύση μας έλυσε κατά κάποιον τρόπο τα χέρια. Η επιλογή της λοιπόν, ήταν αναγκαστική και οι δράσεις που γίνονται διαδικτυακά καλύπτουν το μικρότερο μέρος του φεστιβάλ, καθώς προτεραιότητά μας είναι οι δια ζώσης επαφές και συναντήσεις που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη.

Πληροφορίες και αιτήσεις στην ιστοσελίδα http://musicdiariesfestival.weebly.com/, email; [email protected].

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ