Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τρεις παραγωγές σε περιοδεία το καλοκαίρι για το ΚΘΒΕ

Έναρξη με την «Ελένη» του Ευριπίδη

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Με τρεις παραγωγές περιοδεύει ανά τη χώρα αυτό το καλοκαίρι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Η έναρξη θα γίνει με την «Ελένη» του Ευριπίδη που θα παιχθεί 7,8,9/7 στο Θέατρο Δάσους , στη Θεσσαλονίκη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου και μετάφραση Παντελή Μπουκάλα , «ένα προϊόν εξόδου από την πανδημία»,  «ένα ψυχικό δυναμικό διεκδίκησης της χαράς και της συνύπαρξης» όπως σημείωσε ο τελευταίος χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου.

taxidi_sarantos1.jpg

Στις 14 και 15/7 θα παιχθεί στη Μονή Λαζαριστών «Ταξίδι μιας μεγάλη μέρας μέσα στη νύχτα»  του Ευγένιου Ο’ Νηλ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου. Όπως ανέφερε ο σκηνοθέτης: «Μια εκλεκτή ομάδα ηθοποιών αλλά και συντελεστών φιλοδοξεί να μας ταξιδέψει στο 1912 όπου διαδραματίζεται το έργο του Αμερικανού συγγραφέα που μιλά για την ιστορία των Ιρλανδών Τάιρον που θα μπορούσε όμως να είναι και η ιστορία οποιαδήποτε οικογένειας και σε οποιαδήποτε εποχή. Είναι μεγάλη πρόκληση που αυτή η “τραγωδία δωματίου” θα παιχτεί φέτος το καλοκαίρι σε ανοιχτά θέατρα σε όλη την Ελλάδα και σίγουρα μια διαφορετική επιλογή για τους θεατές».

ornithes1.jpg

Η τρίτη θερινή παραγωγή είναι οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε ανανεωμένη ματιά και σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα που θα δούμε 16,17/7 στο Θέατρο Δάσους. «Σε 10 ημέρες έχουμε πρεμιέρα με ένα έργο που μοιάζει με το περσινό, αλλά δεν είναι το ίδιο. Όταν σκεφτόμουν τις αλλαγές πήρα την απόφαση να στήσουμε την παράσταση από την αρχή. Δεν αποκαλύπτω ούτε μια αλλαγή για να έρθετε να δείτε το τελικό αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Ρήγας.

eleni.jpg

Όλες οι παραγωγές θα ταξιδεύσουν σε θέατρα της χώρας. Μάλιστα όπως ειπώθηκε είναι η πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’70 που το ΚΘΒΕ πραγματοποιεί τρεις ανεξάρτητες παραστάσεις-προτάσεις, σε αυτοτελείς, ταυτόχρονες ,περιοδείες ανά την ελληνική επικράτεια. «Δεν ήταν εύκολη υπόθεση», ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Νίκος Κολοβός προσθέτοντας: « Το “ταξίδι” μας, πέρασε από “χίλια κύματα”, καθώς εμπόδια και άγνωστες “ρότες”, μας οδήγησαν να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας. Προχωράμε, αντιμετωπίζουμε με όνειρο τις καταστάσεις (…).. Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, που ανοίγει δρόμους ορίζει πως ορθά επιμένουμε, κι είναι αυτό που θα μας δικαιώσει».

Στα οικονομικά του ΚΘΒΕ αναφέρθηκε η Διοικητική-Οικονομική Διευθύντρια του ΚΘΒΕ Κωνσταντία Παπαποστόλου τονίζοντας πως το 2020 αναγκαστικά μειωμένα ήταν τα έσοδα, λόγω πανδημίας, ενώ ήταν η γενναιόδωρη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Η χρονιά είχε «θετικό μετά φόρων και προβλέψεων οικονομικό αποτέλεσμα ποσού περίπου 400.000 € και τέλος, μηδενική έκθεση του Οργανισμού σε οφειλές προς τρίτους και προς φορείς γενικής κυβέρνησης. Το ΚΘΒΕ δεν χρωστά ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου έγινε αναφορά και στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Δάσους που πραγματοποιείται αυτό το διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ