Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Νέα ματιά στην πλατωνική αλληγορία του σπηλαίου

Έκθεση με έργα του Στάθη Μήτσιου και των καλλιτεχνών που συμμετείχαν σε εργαστήριο στο πλαίσιο του Inspire Project

Μια σύγχρονη πραγμάτευση της πλατωνικής αλληγορίας του σπηλαίου μέσω του δημιουργικού συγκερασμού διαφορετικών καλλιτεχνικών ιδιωμάτων αποτελεί η έκθεση «DOMΑ: Από το σπήλαιο του Πλάτωνα στη σύγχρονη “πραγματικότητα”», η οποία παρουσιάζεται στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης από τις 13 Ιουλίου έως τις 05 Σεπτεμβρίου 2021 στο πλαίσιο της φετινής έκδοσης του INSPIRE PROJECT.

To Inspire Project συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο ενότητες: Στην πρώτη ενότητα ο Στάθης Μήτσιος, προσκεκλημένος καλλιτέχνης της φετινής διοργάνωσης, σκηνογραφεί μια πολυμεσική ανάγνωση της αλληγορίας, ανασυνθέτοντας σπαράγματα παλαιότερων εργασιών και συνεργασιών σε ένα καινούριο έργο που συνδυάζει την τρισδιάστατη προβολική χαρτογράφηση (3D Projection Mapping) με ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο ηχοτοπίο.

Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζουν τα έργα τους, αποτέλεσμα της ανοιχτής, συνεργατικής δημιουργικής διαδικασίας του εργαστηρίου, οι 20 νέοι και νέες δημιουργοί της εργαστηριακής ομάδας, με πεδίο δράσης το ευρύτερο φάσμα των Καλών, Εφαρμοσμένων και Ψηφιακών Τεχνών (γλυπτική, ζωγραφική, φωτογραφία, περφόρμανς, θέατρο, γραφιστική, κινηματογράφος, μουσική, video art, sound design κ.λπ.): Φανή Αράπη, Βασιλική Βασιλείου, Κωνσταντία Βλαχίδου, Γιάννης Διδασκάλου, Εριφύλη Δουκέλη, Μυρτώ Ζεγγίνη, Αλέξανδρος Καπετάνου, Δημήτρης Καπετάνου, Μαρία Λεωνίδου, Marion, MIST, Μάριος Λέανδρος Μπαστέας, Αλεξάνδρα Νιάκα, Χρυσαυγή Ούτσικα, Αντζέλικα Παπαδοπούλου, Πέγκυ Παπαθεοδώρου, Αγγελική Πολίτη, Αντώνης Ραπάνης, Ειρήνη Ρούμπη και Χριστίνα Χατζημιχαηλίδου.

Η έκθεση ανοίγει την Τρίτη 13 Ιουλίου με δωρεάν είσοδο για το κοινό από τις 10.00 έως τις 22:00, ενώ από τις 19:00 ως τις 22:00 οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους/τις δημιουργούς που συμμετέχουν στην έκθεση.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν οι εξής περφόρμανς:

Γιάννης Διδασκάλου

Διάρκεια: 18:00-22:00

MIST

Διάρκεια: 20:00-21:30

Ειρήνη Ρούμπη

Διάρκεια: 20:00-21:30

Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για την ασφαλέστερη περιήγηση των επισκεπτών.

Εργαστήριο INSPIRE PROJECT 2021

3_inspire_doma_2021_work_in_progress_2.jpg

Το εργαστήριο του INSPIRE PROJECT 2021 με τίτλο «DOMA: Από τo σπήλαιο του Πλάτωνα στη σύγχρονη “πραγματικότητα”» (02-12 Ιουλίου 2021) έχει θέσει ως δημιουργική βάση την προσομοίωση της αλληγορίας του σπηλαίου στο σήμερα, μέσω της συνεργασίας και της δημιουργικής–καλλιτεχνικής διαδικασίας με στόχο την ανάδειξη των εμπειριών, απόψεων και καλλιτεχνικών αναζητήσεων των μελών του σε ένα παρόν που ενώ φαντάζει σχεδόν δυστοπικό, λόγω της πανδημίας και των τεράστιων ανατροπών που έχει φέρει στην ζωή μας, μπορεί να αποτελέσει και ένα δημιουργικό έναυσμα. Μία σειρά θεωρητικών συζητήσεων, μεθοδολογικών ζυμώσεων και βιωματικών ασκήσεων, υπό την καθοδήγηση του Στάθη Μήτσιου και εκλεκτών προσκεκλημένων, οδηγούν τα μέλη της εργαστηριακής ομάδας στη δημιουργία των έργων τους μέσα σε ένα συμβιωτικό αλλά και διακαλλιτεχνικό πλαίσιο δράσης.

Η σύμμειξη των καλλιτεχνικών προσεγγίσεων και το άνοιγμα σε δημιουργούς που λειτουργούν στο ευρύτερο φάσμα των Καλών, Εφαρμοσμένων και Ψηφιακών Τεχνών συνιστά και την καινοτομία της φετινής διοργάνωσης, αντανακλώντας τον προγραμματικό στόχο του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών να αποτελεί τόπο διατομεακότητας και πειραματισμών ως προς τους τρόπους παραγωγής, προβολής και πρόσληψης της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Κύκλος ξεναγήσεων

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις την Πέμπτη 15, 22 και 27 Ιουλίου στις 18.30. Στις ξεναγήσεις θα παρευρίσκονται και καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση για να μοιραστούν την εμπειρία τους.

Η παρακολούθηση των ξεναγήσεων είναι δωρεάν με την αγορά του εισιτηρίου εισόδου στην έκθεση. Είναι απαραίτητη ωστόσο η προηγούμενη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2310 593270 με σκοπό τη διασφάλιση του μέγιστου αριθμού συμμετεχόντων σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Διάρκεια ξενάγησης: 40’-60΄

Στον χώρο έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

INSPIRE PROJECT 2021

Συντελεστές

Θούλη Μισιρλόγλου, Διευθύντρια Inspire Project 2021, Αν. Διευθύντρια MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών

Δόμνα Γούναρη, Επιμελήτρια Inspire Project 2021, Επιμελήτρια ΜΟΜus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών

Στάθης Μήτσιος, Προσκεκλημένος καλλιτέχνης Inspire Project 2021

Χριστίνα Βλάχου, Βοηθός παραγωγής Inspire Project 2021

Μαρίνα-Αιμιλία Κοντού, Υπεύθυνη προβολής Inspire Project 2021

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης, email: [email protected]  , Τ : +30 2310 593270, 546683

Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 - 18:00, Πέμπτη:12:00-20:00, Δευτέρα κλειστά. www.momus.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κικίλιας: Δράσεις για τον θρησκευτικό και προσκυνηματικό τουρισμό
Συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Τουρισμού με αντιπροσωπεία της Διοικούσας Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας...
Κικίλιας: Δράσεις για τον θρησκευτικό και προσκυνηματικό τουρισμό
Ιταλία: Η Αίτνα ξύπνησε και πάλι
Η στάχτη κάλυψε μπαλκόνια και δρόμους της γύρω περιοχής, ιδίως στα χωριά Τζάρε, Φονρνάτσο, Ριπόστο και Μασκάλι
Ιταλία: Η Αίτνα ξύπνησε και πάλι