Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ταξιάρχης Χάνος: «Ο Αριστοφάνης είναι μέγιστος ποιητής»

Οι «Όρνιθες» επιστρέφουν στη σκηνή από το ΚΘΒΕ

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

Για 2η χρονιά επιστρέφουν οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.

Η παράσταση που έχει ήδη διαγράψει μια πορεία κατά το περσυνό θερινό ανέβασμά της, θα παιχθεί με νέα ματιά στο Θέατρο Δάσους 16 και 17 Ιουλίου με τον Ταξιάρχη Χάνο και τον Γιάννη Σαμψαλάκη, να ερμηνεύουν τους κεντρικούς ρόλους, ενώ θα ακολουθήσει περιοδεία.

«Η ανάγκη μας για το θέατρο μας γυρίζει ξανά στους “Όρνιθες” σε αυτό το μεγάλο έργο», ανέφερε σε μια δια ζώσης συνομιλία μας ο κ. Χάνος που υποδύεται τον Πεισθέταιρο. Και συμπλήρωσε: «Ο Αριστοφάνης είναι μέγιστος ποιητής για μένα. Οι μεταφράσεις των κειμένων του επανέρχονται μέσα από ένα συγκεκριμένο τρόπο. Οι “Όρνιθες” του Κουν είναι ένα σημείο αναφοράς. Η ματιά μας από τη μία είναι σε αυτό το έργο και από την άλλη είναι να δεις τον εαυτό σου μέσα σε αυτό το έργο. Έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να ασχοληθούμε με αυτό το μέγα έργο για να αναμετρηθούμε όχι εγωιστικά, αλλά για να δούμε τις μικρότητες και τις μεγαλοσύνες μας».

taxiarxis_ornithes1.jpg

Για όσους δεν γνωρίζουν στην κωμωδία αυτή του Αριστοφάνη ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης απηυδισμένοι από τη διαφθορά σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, στην οποία έχει περιέλθει η πόλη, φεύγουν για να βρουν τον Τηρέα, τώρα πια Έποπα, κάποτε άνθρωπο, τώρα πια τσαλαπετεινό, για να μάθουν από αυτόν και τα άλλα πουλιά -που πετούν ψηλά και ίσως γνωρίζουν- αν υπάρχει κάποιος τόπος ειρηνικός να πάνε να ζήσουν εκεί. Εκείνος δεν γνωρίζει, και τότε ο Πεισθέταιρος του προτείνει να ιδρύσουν από κοινού μια νέα Πολιτεία -μεταξύ ουρανού και γης- που θα εξουσιάζει ταυτόχρονα θεούς και ανθρώπους και όπου τα πουλιά θα έχουν τη θέση που τους αναλογεί. Πριν ακόμα, καλά- καλά, χτιστεί η νέα Πολιτεία,η Νεφελοκοκκυγία, η φήμη της εξαπλώνεται αλλά αυτό αναστατώνει τους θεούς. Επισκέπτες από γη και ουρανό πάνε κι έρχονται και όλοι προσπαθούν να αποκομίσουν οφέλη από την ίδρυσή της. Ο Πεισθέταιρος συνδιαλέγεται με Θεούς και ανθρώπους,  συνάπτει ή απορρίπτει συμμαχίες, επιβάλλει τους δικούς του κανόνες-ακόμα και με τη βία- πάντα στο όνομα της Δημοκρατίας, παντρεύεται τη κόρη του Δία και ανακηρύσσεται παντοκράτορας.

ornithes4.jpg

Το κείμενο γραμμένο το 414 π.Χ., στα χρόνια του πελοποννησιακού πολέμου και μέσα από το έργο του ασκεί οξύτατη κριτική στην Αθηναϊκή δημοκρατία και στον τρόπο που λειτουργούν οι θεσμοί της. «Ο Αριστοφάνης βάζει δύο γέρους να κάνουν μια καινοτομία που όμως οδηγεί σε μια από τα ίδια. Δεν είναι τυχαίο που βάζει ως ήρωες δύο μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. Και ουσιαστικά θέτει το ερώτημα», σχολίασε ο κ. Χάνος. Πρόσθεσε πως ο Πεισθέταιρος όταν του λένε πως όλα έγιναν «χάνει το μέτρο και νομίζει πως είναι θεός και διεκδικεί αλλιώς τα πράγματα. Ο Αριστοφάνης μάς λέει αυτούς που εμπιστεύεστε να σας οδηγήσουν σε μια ουτοπία ή σε κάτι θετικό, προσέξτε όταν θα πάρουν την εξουσία πού θα καταλήξουν… Να έχετε το μυαλό σας και τα μάτια σας ανοιχτά.

ornithes2.jpg

Αυτό δεν ισχύει μόνο στην πολιτική αλλά και σε κάθε τομέα. Πχ ακόμη και στην δημοσιογραφία ή στην επικοινωνία, μπορείς να πεις τα πάντα ή να διαστρεβλώσεις τα πάντα».

Από την κουβέντα μας δεν έλλειψε και η αναφορά στην πανδημία. «Πριν δέκα χρόνια αν κάναμε συζήτηση και λέγαμε πως θα κυκλοφορούσαμε με μάσκα και θα κάναμε συνέντευξη φορώντας μάσκα δεν θα το πιστεύαμε. Κι όμως έγινε. Στεκόμαστε απέναντι σε μια δυστοπία. Γιατί όμως να φτάσουμε να φιμωθούμε για το καλό μας και να μην το προλάβουμε αυτό;», διερωτήθηκε ο ηθοποιός.

Τέλος αναφερόμενος στην επιστροφή στη σκηνή είπε πως «η ανάγκη της συνεύρεσης πολλές φορές και θεραπευτική. Ο άνθρωπος θέλει να πιαστεί κυκλικά, να χορέψει, να δει μια παράσταση στο θέατρο. Εμείς είναι σαν να έχουμε για πρώτη φορά στο ραντεβού. Προετοιμαζόμαστε, πλενόμαστε, ντυνόμαστε, βάζουμε αντισηπτικό και πάμε σε μια γοητευτική συνάντηση. Στη δίωρη αυτή συνάντηση κάποιος θα πάρει μια λέξη, μια εικόνα, μια μουσική και θα τη μεταφέρει, θα τη θυμάται στη ζωή του. Αυτή η εμπειρία αξίζει τον κόπο».

ornithes3.jpg

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης, Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας, Σκηνικά: Κέννυ ΜακΛέλλαν, Κοστούμια: Δέσποινα Ντάνη, Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης, Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου, Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος, Μουσική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου, Μάσκες: Μάρθα Φωκά, Κίνηση μάσκας: Σίμος Κακάλας, Βοηθός σκηνοθέτης: Μιχάλης Σιώνας, Βοηθός σκηνοθέτη: Αντρέας Κουτσουρέλης, Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστόφορος Μαριάδης, Βοηθός ενδυματολόγου: Τατιάνα Νικολαϊδη, Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Μαριλύ Βεντούρη.

Παίζουν  οι ηθοποιοί: Ελευθερία Αγγελίτσα (Τριβαλλός), Λίλα Βλαχοπούλου (Υπηρέτης του Έποπα), Ιωάννα Δεμερτζίδου (Κήρυκας, Πουλί από το Παρελθόν), Δημήτρης Διακοσάββας (Κινησίας), Αριστοτέλης Ζαχαράκης (Επιθεωρητής, Ψευδομάρτυρας), Χριστίνα Ζαχάρωφ (Ψευδομάρτυρας, Δούλος), Νίκος Κουσούλης (Β΄ Αγγελιοφόρος), Ήριννα Κεραμίδα (Ψευδομάρτυρας, Δούλος), Μαριάννα Κιμούλη (Κήρυκας), Γιώργος Κολοβός (Προμηθέας), Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη (Κήρυκας), Μάρα Μαλγαρινού (Κήρυκας, Πουλί Δερβίσης), Τατιάνα Μελίδου (Ψευδομάρτυρας, Βασιλεία), Χρυσή Μπαχτσεβάνη (Κήρυκας), Κλειώ-Δανάη Οθωναίου (Ίρις), Βασίλης Παπαδόπουλος (Έποπας Μέτων, Ψευδομάρτυρας), Γρηγόρης Παπαδόπουλος (Ηρακλής), Θανάσης Ραφτόπουλος (Μέτων, Ψευδομάρτυρας), Θανάσης Ρέστας (Α΄ Αγγελιοφόρος, Ποσειδών), Γιάννης Σαμψαλάκης (Ευελπίδης), Στέφανος Πίττας (Συνταγματολόγος), Κατερίνα Σισίννι (Αγγελιοφόρος), Βασίλης Σπυρόπουλος (Ιερέας), Γιάννης Τσεμπερλίδης (Ποιητής), Ιώβη Φραγκάτου (Χρησμολόγος), Ταξιάρχης Χάνος (Πεισθέταιρος), Κορίνα Αθανασούλα (κοράκια), Άννα Ευθυμίου (κοράκια), Αλίκη Ζαχαροπούλου (κοράκια)

Μαύρα Πουλιά: Ελευθερία Αγγελίτσα, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Μάρα Μαλγαρινού, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Θανάσης Ραφτόπουλος, Θανάσης Ρέστας, Γιάννης Τσεμπερλίδης.

Χορός των πουλιών: Μαριάννα Κιμούλη, Γιώργος Κολοβός, Τατιάνα Μελίδου, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Κατερίνα Σισίννι, Βασίλης Σπυρόπουλος, Ιώβη Φραγκάτου, Δημήτρης Διακοσάββας, Χριστίνα Ζαχάρωφ, Ήριννα Κεραμίδα, Στέφανος Πίττας, Νίκος Κουσούλης

Παρασκευή 16,  Σάββατο 17 Ιουλίου, Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη.

Ώρα έναρξης: 21.00

*Θα ακολουθήσει περιοδεία

 

TΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ «OΡΝΙΘΕΣ»- ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ & ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

Τιμή προπώλησης μέσω ηλεκτρονικής κράτησης (έως και 10 ημέρες πριν από την παράσταση): 12 €

Κανονικό εισιτήριο - ΤΑΜΕΙΑ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ: 15 €

Φοιτητικό/ Άνω των 65 / Άνεργοι/ Ομαδικό: 10 €

ΑΜΕΑ & Συνοδοί ΑΜΕΑ, Ατέλειες: 8 €

Άνεργοι: Δωρεάν (20 θέσεις ανά παράσταση στη Θεσσαλονίκη)

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΕΚΔΟΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ & ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ:

www.ntng.gr | VIVA.GR | 11876 |WIND.

Κεντρικό Εκδοτήριο Βασιλικού Θεάτρου:  Δευτέρα – Παρασκευή Δευτέρα- Παρασκευή, 08:30- 21:30

Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους:  Δευτέρα- Παρασκευή, 11:00 - 19:00.

Πληροφορίες: 2315 200200, www.ntng.gr.

*Οι πρόβες του έργου, πραγματοποιήθηκαν κατόπιν ειδικής άδειας της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και έλαβαν χώρα με αυστηρή τήρηση από πλευράς συντελεστών όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων ασφάλειας αφού προηγουμένως διενεργήθηκαν κι όλα τα απαιτητά covid test.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ