Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Ο τοίχος της μνήμης» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας

Εγκαίνια της έκθεσης παρουσία της υπουργού Πολιτισμού

«Για μια κατασκευή που ζωντανεύει τα μνημεία, αλλά και τις μνήμες», έκανε λόγο η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη εγκαινιάζοντας, παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, σήμερα το απόγευμα, την έκθεση «Ο τοίχος της μνήμης» και την ημιυπαίθρια έκθεση επιτύμβιων ανάγλυφων και τιμητικών βωμών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας.

«Η αρωγή και η υποστήριξη που απαιτείται και για τα άλλα έργα είναι προφανές ότι υπάρχει όποτε υφίστανται ολοκληρωμένες μελέτες», τόνισε -μεταξύ άλλων- η υπουργός. 

Για τη σπουδαιότητα της Βέροιας από την αρχαιότητα και αναλυτικά για το σκεπτικό της έκθεσης, μίλησε η Αγγελική Κοτταρίδη, προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, εκφράζοντας την ελπίδα οι Βεροιώτες και οι επισκέπτες να μπαίνουν στην έκθεση και να «συνομιλούν» με αυτή, ενώ ο δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης σημείωσε ότι επί αιώνες σημαντικά πρόσωπα της πόλης «πήραν τη θέση που τους αξίζει». 

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν και οι τρεις βουλευτές Ημαθίας της ΝΔ, ο υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Αναστάσιος Μπαρτζώκας και ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης καθώς και ο δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας.  

Η τελετή των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με μια πρωτότυπη και συγκινητική «ξενάγηση»- θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Επιγράμματα» στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας. Η προσαρμογή των κειμένων έγινε από τον Γ. Λιόλιο, η σκηνοθετική επιμέλεια από τον Γ. Παρασκευόπουλο, η μουσική επιμέλεια από τον Στ. Μπάμπαλο και τον Δ. Τσιγκενόπουλο. Στην παράσταση συμμετείχαν οι τελειόφοιτοι της δραματικής σχολής «Σύγχρονο Θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος»: Π. Ματζίρης, Σ. Γιαννάκιρης, Στ. Νικολαίδου, Λ. Τότα, Μ.Ταχτσίδου, Μ. - Ν. Παρασκευοπούλου, Ε. Θεμελή, Σ. Ταγταλενίδου, Χρ. Καρλιώτη, Φ.Ντοκατζή, Ολ. Πάπιστα.

214703image1.jpeg

Εγκαινιαστική περιοδεία σε εκκλησίες 

Νωρίτερα το απόγευμα, η κ. Μενδώνη και ο κ. Βεσυρόπουλος είχαν συναντήσεις με τον δήμαρχο Βέροιας και τον μητροπολίτη Βεροίας και Ναούσης κ.κ. Παντελεήμονα.

Για μια παραγωγική συζήτηση, εστιασμένη στον πολιτισμό και τον τουρισμό έκανε λόγο ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι ως πρωτεύον τέθηκε στην υπουργό, το θέμα της λειτουργίας του νέου μουσείου των Αιγών. 

Η συνάντηση με τον Μητροπολίτη συνέπεσε λίγες μόνο κάποιες ώρες μετά την απόφαση να δρομολογηθεί το έργο που θα γίνει μέσα στον χώρο της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά. Ένα Βαπτιστήριο που θα αναπαριστά όλα τα βήματα του Απόστολου Παύλου στην Ελλάδα. Στην ίδια εκκλησία θα γίνει και το κειμηλιαρχείο, όπου θα εκτεθούν πολλά κειμήλια της Ημαθίας. 

Ο Μητροπολίτης εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί το 2022, οπότε και θα γιορτάζονται τα 200 χρόνια από την Επανάσταση που ξεκίνησε στη Δοβρά. Οι δύο υπουργοί στη συνέχεια επισκέφτηκαν και τον αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνο Καλαϊτζίδη, με τον οποίο συζήτησαν για την πορεία των έργων της πόλης. 

Η κ. Μενδώνη και ο κ. Βεσυρόπουλος συμμετείχαν στην εγκαινιαστική περιοδεία σε εκκλησίες της Βέροιας (Αγ. Βλάσιος, Παναγία Βαλτεσινή, Αγ. Γεώργιος ο Μικρός, Αγ. Νικόλαος, Αγ. Άννα της αγοράς, Αρχ. Χώρος Αγ. Παταπίου), έξι μνημεία που έχουν αναστηλωθεί. 

Τρία έργα της Βέροιας στο Ταμείο Ανάκαμψης

Ταυτόχρονα με το Νέο Μουσείο των Αιγών, που είναι σε φάση ολοκλήρωσης, όπως σημείωσε η κ. Μενδώνη, στο έργο του ΥΠΠΟ «Πολιτιστικές Διαδρομές» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης εντάσσονται τρία έργα στο κέντρο της Βέροιας: η αποκατάσταση της Αγίας Άννας, ο Παντοκράτορας και το Ορτά Τζαμί. «Τρία έργα τα οποία επειδή είναι στο κέντρο της πόλης θεωρήσαμε ότι έπρεπε να τα αποκαταστήσουμε με αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο για να ενισχύσουμε ό,τι έχει γίνει από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο και ό,τι έχει προγραμματιστεί από την επόμενη», τόνισε η ΥΠΠΟ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ