Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συναυλία της Κ.Ο.Θ. στο 50ο Φεστιβάλ Ολύμπου

Σε μια συναυλία για τα «200 Χρόνια Ελεύθερου Ελληνικού Κράτους»

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο 50ο Φεστιβάλ Ολύμπου μαζί με δύο διαπρεπείς καλλιτέχνες με καταγωγή από την Πιερία, όπως ο μαέστρος Βλαδίμηρος Συμεωνίδης και ο πιανίστας Πάρις Τσενίκογλου. Η συναυλία που θα δοθεί την Κυριακή 1 Αυγούστου 2021 ώρα 21.00 στο Αρχαίο Θέατρο Δίου  συνδιοργανώνεται από το Φεστιβάλ Ολύμπου και το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, σε συνεργασία με την Κ.Ο.Θ., με την ευκαιρία των εορτασμών των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Το πρόγραμμα ξεκινά με την Εισαγωγή ‘Κοριολανός’ που ο Μπετόβεν έγραψε αντλώντας έμπνευση από τη ζωή του ξακουστού Ρωμαίου στρατηγού Γνάιου Μάρκιου Κοριολανού. Η υπερηφάνεια και η δύναμη του τραγικού ήρωα συγκρούονται με τα τρυφερά του αισθήματα για την οικογένειά του και οδηγούν σε ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα.

Ο Πάρις Τσενίκογλου ερμηνεύει το 3ο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Μπετόβεν, με το οποίο ο μεγάλος συνθέτης ελευθερώνεται ως προς το ύφος από τα πρότυπα του Μότσαρτ και νιώθει πλέον έτοιμος να βάλει την προσωπική του σφραγίδα εμβαθύνοντας στην ουσία του έργου και εξελίσσοντας το διάλογο ανάμεσα στο πιάνο και την ορχήστρα, της οποίας το ρόλο αναβαθμίζει σε αξιοσημείωτο βαθμό.

bladimiros_symeonidis.jpg

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με δύο δημοφιλείς χορούς, τον Ηπειρώτικο και τον Κλέφτικο, από τους "36 ελληνικούς χορούς για ορχήστρα" του Νίκου Σκαλκώτα, που αποτελούν έναν κύκλο από τρεις σειρές (Ι, ΙΙ, ΙΙΙ), με δώδεκα χορούς η κάθε μια. Οι ‘Ελληνικοί Χοροί’ αποτελούν υπόδειγμα ελληνικής μουσικής, όχι μόνο για τον πλούτο και το πλήθος των λαϊκών μελωδιών που πραγματεύονται, αλλά και γιατί αποπνέουν ελληνισμό σε κάθε τους στοιχείο αποτελώντας μία βαθιά μελέτη της ελληνικής μουσικής. Μέσα από τη διαυγή τους ενορχήστρωση και την ιδιοφυή εναρμόνιση των μελωδιών των χορών του, ο Σκαλκώτας αναδεικνύει την ελληνική μουσική παράδοση. Φιλοδοξία του, μετά από μελέτες ετών, είναι να συλλάβει αρχικά τη βαθύτερη ουσία της ελληνικής μουσικής και στη συνέχεια να την αναδείξει.

Πρόγραμμα:
Ludwig van Beethoven: Εισαγωγή Κοριολανός, έργο 62

Ludwig van Beethoven: Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ.3 σε ντο ελάσσονα, έργο 37
Νίκος Σκαλκώτας: 2 ελληνικοί χοροί, για ορχήστρα εγχόρδων (Ηπειρώτικος, Κλέφτικος)

Διεύθυνση ορχήστρας: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης

Πιάνο: Πάρις Τσενίκογλου.

Είσοδος ελεύθερη.

Συνδιοργάνωση:  Φεστιβάλ Ολύμπου & Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα ασφαλούς διεξαγωγής ζωντανών θεαμάτων της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν και πάλι τα έργα του FlyOver στον Περιφερειακό (ΦΩΤΟ)
Το «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση αναμένει η ανάδοχος κατασκευαστική μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας
Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν και πάλι τα έργα του FlyOver στον Περιφερειακό (ΦΩΤΟ)