Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αυγουστιάτικη πανσέληνος με εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Ελεύθερη είσοδος σε 120 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας - Ποικίλες εκδηλώσεις

Μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού, ποιητικές απαγγελίες, προβολή ντοκιμαντέρ, εικαστικές εκθέσεις, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις, είναι κυρίως οι εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν φέτος από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, την Κυριακή 22 Αυγούστου, 120 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό για να θαυμάσει την πανσέληνο. Πενήντα δύο από αυτούς θα φιλοξενήσουν ποικίλες εκδηλώσεις.

Το ΥΠΠΟΑ διοργανώνει για μία ακόμη χρονιά τις εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης πανσελήνου προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία στο κοινό με ελεύθερη είσοδο για να απολαύσουν το φως του φεγγαριού. Για το 2021, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, επιλέχθηκε ως θέμα της αφίσας το οχυρωματικό συγκρότημα Τρουπάκηδων-Μούρτζινων στην Καρδαμύλη, το οποίο αποτέλεσε στις αρχές του 1821 χώρο φιλοξενίας του οπλαρχηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στη Μάνη, στο πλαίσιο προετοιμασίας της αρχής της Επανάστασης.

panselinos_2021_poster_gr.jpg

Οι εκδηλώσεις -οι οποίες πραγματοποιούνται υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους-, και η επίσκεψη του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτισθεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο πραγματοποίησής τους.

Οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις στις 22 Αυγούστου:

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:  Συναυλία κλασικής μουσικής στους εξωτερικούς χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης από 21:00 έως 23:00. 

Ειδικότερα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης και τον Σύνδεσμο των Φίλων του ΑΜΘ, σάς προσκαλούν να απολαύσετε τις αρχαιότητες του Μουσείου υπό το φως του φεγγαριού και τους ήχους κλασικής μουσικής.

Τη βραδιά της Πανσελήνου, στον προαύλειο χώρο του Μουσείου, θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ βιολιού με τη Δωρίνα Παπανικολάου που θα ερμηνεύσει έργα των J.S. Bach, W.A. Mozart, J. Massenet, Ε. Ysaye και C. Debussy.

Στο πιάνο θα συνοδεύει η Ιωάννα Πολυζωίδου.

Οι επισκέπτες, όπως κάθε χρόνο, θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τις υπαίθριες εκθέσεις του Μουσείου υπό το φως του φεγγαριού έως τις 23:00.

Πρόγραμμα εκδήλωσης:

  • J.S. Bach, Sonata for Solo Violin, BWV 1001, "Adagio"
  • W.A. Mozart, Violin Concerto No.4 in D major, 1st mvt
  • J. Massenet, Meditation from "Thais"
  • E. Ysaye, Sonata for Solo Violin No.3 in D minor, "Ballade"
  • C. Debussy, Violin Sonata in G minor

Είσοδος ελεύθερη

Υποχρεωτική η προκράτηση θέσεων, έως το Σάββατο 21 Αυγούστου, 09:00-14:00 στο τηλ. 2313310201.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας οι θεατές θα είναι καθήμενοι. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Η προσέλευση των επισκεπτών στις υπαίθριες εκθέσεις θα γίνεται υπό τις συστάσεις του φυλακτικού προσωπικού με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας κατά του Covid 19.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Το Μουσείο θα προσφέρει ελεύθερη είσοδο (ελεγχόμενη) για το κοινό από τις 18:00 έως τις 21:00. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση. 

Ειδικότερα, την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021, στις 21:00, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο πλαίσιο του ετήσιου εορτασμού της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα παρουσιάσει στο αίθριό του  μουσική εκδήλωση με τραγούδια από το έντεχνο ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Το μουσικό τρίο που αποτελείται από τον κιθαρίστα-τραγουδιστή Γιώργο Καραβελάκη, τον πιανίστα Γιώργο Τζιαφέττα και την τραγουδίστρια Νίκη Ντουσιοπούλου θα παρουσιάσει τραγούδια μεγάλων συνθετών αλλά και νέων ανερχόμενων δημιουργών. 

Το Μουσείο θα παραμείνει επισκέψιμο για το κοινό με ελεύθερη είσοδο στη μόνιμη & τις περιοδικές εκθέσεις από τις 18.00 έως τις 21:00.

Η είσοδος του κοινού για την ελεύθερη επίσκεψη του Μουσείου [εκθεσιακών χώρων για περιορισμένο χρονικό διάστημα (30΄ με 40 ΄)] και η αποχώρηση θα γίνεται με ελεγχόμενη ροή των επισκεπτών.  

Για τη συμμετοχή στη συναυλία είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής, καθώς ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος λόγω των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο πλαίσιο περιορισμού των επιπτώσεων της πανδημίας. Σύνολο θεατών: 120 καθήμενοι, 90 στο αίθριο και 30 στον εξώστη του περιστυλίου.

Είσοδος ελεύθερη (με δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα:  2313306421, 2313306422 (Καθημερινά 9.00 – 15.00).

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του Μουσειου και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

ΕΦΑ ΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟ: Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό, χωρίς τη διοργάνωση εκδήλωσης από 20:00 έως 24:00

ΕΦΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΟΥ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ (ΜΑΚΡΙΔΗ ΜΠΕΗ) Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό, χωρίς τη διοργάνωση εκδήλωσης από 20:00 έως 24:00

Οι εκδηλώσεις στην Κεντρική Μακεδονία:

EΦΑ ΗΜΑΘΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΤΑΦΩΝ ΑΙΓΩΝ  (αύλειος χώρος)                

Συναυλία με τους Haig Yazdjian και Γιάννη Τσανασίδη  με μουσικές από το Ιράκ, τη Συρία, την Αρμενία και τον Εύξεινο Πόντο στα πλαίσια του φεστιβάλ μουσικής "ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΙΓΩΝ - στους ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ"

EΦΑ ΗΜΑΘΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΕΖΑΣ                                            

Αφιέρωμα στο έργο του Διονυσίου Σολωμού με ποιήματα, κείμενα  και επιστολές που θα απαγγείλουν οι Θ. Γκόνης, Π. Καρασούλος  και Λ. Νικολακοπούλου. Μουσική Γιώργος Ανδρέου.

ΕΦΑ ΠΕΛΛΑΣ     ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ           

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό, χωρίς τη διοργάνωση εκδήλωσης από  20:00 έως 24:00

ΕΦΑ ΠΕΛΛΑΣ     ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΠΑΛΑΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΕΔΕΣΣΑΣ)             

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό, χωρίς τη διοργάνωση εκδήλωσης από  20:00 έως 24:00

ΕΦΑ ΠΕΛΛΑΣ     ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΕΛΛΑΣ            

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό, χωρίς τη διοργάνωση εκδήλωσης, από  20:00 έως 24:00

ΕΦΑ ΠΕΛΛΑΣ     ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΛΛΑΣ         

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό, χωρίς τη διοργάνωση εκδήλωσης από  20:00 έως 24:00

ΕΦΑ ΠΙΕΡΙΑΣ     ΑΡΧΑΙΑ ΠΥΔΝΑ

Εκδήλωση "Συναυλία με την πανσέληνο" από την Εστία  ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ

ΕΦΑ ΠΙΕΡΙΑΣ     ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΙΟΥ  

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό, χωρίς τη διοργάνωση εκδήλωσης, από 20:00 έως 24:00

ΕΦΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ  ΑΡΧΑΙΑ ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ ΑΚΑΝΘΟΥ, ΙΕΡΙΣΣΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ            

Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό, χωρίς διόργανωση εκδήλωσης, από  20:00 έως 24:00

ΕΦΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ  ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΑΓΕΙΡΑ, ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΟ χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό, χωρίς διόργανωση εκδήλωσης, από  20:00 έως 24:00

ΕΦΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΙΕΡΟ ΑΜΜΩΝΟΣ ΔΙΟΣ, ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό, χωρίς διόργανωση εκδήλωσης, από  20:00 έως 24:00

ΕΦΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΡΧΑΙΑ ΑΚΑΝΘΟΣ, ΠΑΛΙΟ ΧΩΡΙΟ           

 Μουσική βραδιά

ΕΦΑ ΚΙΛΚΙΣ ΑΝΩ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΚΙΛΚΙΣ (ΑΡΧΑΙΑ ΜΟΡΡΥΛΟΣ)               

Προβολή της ταινίας "Το τελευταίο μας ταγκό" του σκηνοθέτη German Kral, σε συνεργασία με τον Δήμο Κιλκίς, την Τέχνη, Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία Κιλκίς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αποστόλων. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου Άνω Αποστόλων Κιλκίς στις 21.00 μμ.

Κάποιες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες ημερομηνίες, ως εξής:

Παρασκευή 20 Αυγούστου: Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών, στην Ημαθία, Σάββατο 21 Αυγούστου: Κάστρο Αγίου Γεωργίου, στην Κεφαλονιά, Άνω Κάστρο Μυτιλήνης, στη Λέσβο, Αρχαίο θέατρο Μίεζας, στην Ημαθία, Αρχαιολογικός χώρος Ελέας, στη Θεσπρωτία.

Δευτέρα 23 Αυγούστου: Αρχαιολογικός χώρος Παλατιανού, στο Κιλκίς

Τετάρτη 25 Αυγούστου:Αρχαιολογικός χώρος Λουτρό Πολυκάστρου, στο Κιλκίς

Δείτε αναλυτικά όλες τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στη χώρα εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα έτοιμη να διαθέσει πλοία για εξαγωγή σιτηρών από Ουκρανία
«Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη θα διαθέσει πλοία για την εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ
Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα έτοιμη να διαθέσει πλοία για εξαγωγή σιτηρών από Ουκρανία