Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έμφαση σε ομάδες της Θεσσαλονίκης στο Θέατρο Αμαλία

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα παραστάσεων

Με πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων -ορισμένες και με φιλανθρωπικό χαρακτήρα-, έμφαση σε ομάδες της Θεσσαλονίκης και θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες άνοιξε την Τετάρτη με την «Κυρά της Ρω» το θέατρο «Αμαλία».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 14 παραστάσεις, stand up comedy, συναυλίες και θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες και φέτος εστιάζει στη ντόπια καλλιτεχνική δημιουργία και τους εκφραστές της, με την εκπρόσωπο του θεάτρου Βέτα Κελέση να κάνει λόγο στην παρουσίαση του χειμερινού προγράμματος, «για συνειδητή επιλογή, επειδή όλο το προηγούμενο διάστημα ο κόσμος της τέχνης του θεάτρου, έμεινε σε μεγάλο βαθμό αναγκαστικά ανενεργός», ενώ ο Θανάσης Κατσίκας τόνισε ότι «οι πόρτες του θεάτρου είναι ανοιχτές για τις ομάδες της πόλης»

Στην πρεμιέρα της Τετάρτης με το έργο «Η Κυρά της Ρω», του Γιάννη Σκαραγκά σε σκηνοθεσία Σταύρου Λίτινα, με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη, οι θεατές αντί εισιτηρίου κλήθηκαν να προσκομίσουν είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους της Β. Εύβοιας. Την ευθύνη της αποψινής εκδήλωσης, της συλλογής και της μεταφοράς των ειδών στους δικαιούχους έχουν οι Φίλοι του θεάτρου Αμαλία, το κέντρο αποκατάστασης, κοινωνικής στήριξης και δημιουργικής απασχόλησης ατόμων με αναπηρίες «Ο Σωτήρ», ο πολιτιστικός και μορφωτικός σύλλογος Ν. Κρήνης «Η Μπουμπουλίνα» και ο ΣΧΟ «Έσπερος».

Φιλανθρωπικό χαρακτήρα, με είδη πρώτης ανάγκης αντί εισιτηρίου, θα έχει και η σόλο παράσταση του Κωνσταντίνο Ραβνιωτόπουλου με τίτλο «Α τόσο καλά corona edition» την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου.

 Τα είδη πρώτης ανάγκης που έφεραν οι θεατές στις παραστάσεις, όπως τρόφιμα, ρουχισμό, ξηρά τροφή για κατοικίδια και φαρμακευτικό υλικό θα μεταφερθούν στην Κοινότητα Ροβίων Ευβοίας και στο φιλοζωικό σωματείο Happy Paws.

 Το χειμερινό πρόγραμμα

Ο Οκτώβριος στο θεάτρο «Αμαλία» αρχίζει με την παράσταση «Είμαι ο Γκοντό, είπατε» της Αδαμαντίας Ξηρίδου από το θέατρο Γιάφκα, σε σκηνοθεσία Μαρίας Βλάχου (1-3/10), συνεχίζει με το έργο «Εμφύλιος Εμφήλιος, ξέρεις τι γεύση έχει ο φόβος;» (8,9,10,30,31/10), ένα έργο για τον εμφύλιο με την ταυτόχρονη παράλληλη και ιδιότυπη ανάγνωση της τραγωδίας της Αντιγόνης του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Νίκου Βουδούρη.

Το έργο «Ο ευαγγελισμός της Κασσάνδρας» του Δημήτρη Δημητριάδη ανεβαίνει στις 11,12,20,21,27,28 Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή και από τις 15 έως τις 17 Οκτωβρίου θα ανέβει η παράσταση «Ανθισμένες μανόλιες» του Ρόμπερτ Χάρλινγκ, σε απόδοση-σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κυριακού.

Το Σαββατοκύριακο 16, 17/10 θα ανέβει και η παιδική παράσταση «Μικρός πρίγκηπας» σε θεατρική διασκευή και διασκευή Αναστασίας Αντωνιάδου και σκηνοθεσία Ηλιάνας Τσακιρίδου. Μέρος των εσόδων της παράστασης θα δοθεί ως δωρεά στα Παιδικά Χωριά SOS Βορείου Ελλάδος.

   «30 χρόνια κωμωδία +tips» είναι ο τίτλος της παράστασης του stand up κωμικού Κωνσταντίνου Ραβνιωτόπουλου που θα πραγματοποιηθεί 18 και 19 Οκτωβρίου.

Τη σκυτάλη στη σκηνή του θεάτρου «Αυλαία» παίρνει η συναυλία «Κλυταιμνήστρα, μουσική δωματίου για ένα όργανο» στις 22,23,24/10 μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών. Μοναδική ερμηνεύτρια, στο κέντρο της σκηνής, η Σοφία Χιλλ, σε διάλογο με το νέο μουσικό έργο του Γιώργου Κουμεντάκη.

 Στις 25 και 26 Οκτωβρίου θα ανέβει και πάλι η παράσταση «Η κυρά της Ρω» του Γιάννη Σκαραγκά.

Αφιερωμένη στο Γιάννη Σπανό θα είναι η βραδιά της 29ης Οκτωβρίου με τίτλο «Τα τραγούδια λένε πάντα την αλήθεια» και ερμηνεύτρια την Ελένη Δήμου.

Ο Νοέμβριος (1, 2,/10) ξεκινά στο θέατρο «Αμαλία» με την παράσταση «Ο Τζεμ» της Ελέιν Μέρφυ, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και συνεχίζεται με την παράσταση «Στο λόγο με τα άλικα πεύκα» σε σκηνοθεσία Νίκου Ορτετζάτου. Στις  8,9,15,16,22,23,29,30 Νοεμβρίου θα ανέβει η παράσταση «Στα σκουπίδια» του Σάιμον Στίβενς, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιάννη Μαυρόπουλου.

Το Δεκέμβριο και μέχρι τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων ανεβαίνει η παράσταση «Bonsai, ιστορίες για το βέλος του κόσμου», σύλληψη - κείμενο - σκηνοθεσία Κλαίρης Χριστοπούλου.

Δευτέρα και Τρίτη 13,14 Δεκεμβρίου ακολουθεί η παράσταση «Δυνατές φωνές» σε διασκευή- σκηνοθεσία Μέμου Ρούσσου.

Από τις 23 Δεκεμβρίου έως και τις 2 Ιανουαρίου, τα πρωινά στο θέατρο «Αμαλία» ανήκουν στο μάγο Σανκάρα, ενώ τον πρώτο μήνα του 2022 θα ανέβει το έργο «Πέρασμα» της Δελίνας Βασιλειάδη, σε σκηνοθεσία Νίκου Βουδούρη.

   Εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους

Το θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων θα πραγματοποιηθεί υπό την επίβλεψη του σκηνοθέτη Στέλιου Βραχνή και θα περιλαμβάνει μαθήματα υποκριτικής, ορθοφωνίας, κινησιολογίας, δραματολογίας, ιστορίας του θεάτρου. Θα δουλευτεί η τραγωδία «Άμλετ» του William Shakespeare με στόχο να ανέβει μια παράσταση στη σκηνή του Θεάτρου τον Ιούνιο του 2022.

   Στο παιδικό θεατρικό εργαστήρι τα παιδιά μέσα από τη μίμηση, την κίνηση, τη μουσική και το θέατρο μαθαίνουν να εκφράζονται και επικοινωνούν. Υπεύθυνες του εργαστηρίου είναι η Αλεξάνδρα Κασιούμη και η Νικολέτα Καράνταη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι 2 πονοκέφαλοι: Ο «σκληρός» πυρήνας των αρνητών εμβολίου και η Θεσσαλονίκη
Πώς αποτιμώνται οι πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους άνω των 60 από τον πρωθυπουργό
Οι 2 πονοκέφαλοι: Ο «σκληρός» πυρήνας των αρνητών εμβολίου και η Θεσσαλονίκη