Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Ανάσες» τέχνης φέρνουν τα 56α Δημήτρια στη Θεσσαλονίκη

Περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες, 20 παραγωγές και ένα εργαστήριο

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες, 20 παραγωγές και ένα εργαστήριο θα φέρουν «Ανάσες» τέχνης και πολιτισμού στο 56ο Φεστιβάλ Δημητρίων Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Θα είναι είκοσι μέρες χαράς και χαμόγελου. Όπως όταν κάποιος φοράει μάσκα για να κάνει μακροβούτι και μετά θέλει να πάρει ανάσες, έτσι και το φεστιβάλ των Δημητρίων θα δώσει ανάσες πολιτισμού», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας το μεσημέρι της Τρίτης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος. Όπως είπε το φετινό φεστιβάλ των Δημητρίων που έχει κεντρικό τίτλο «Ανάσες» θα έχει συμπυκνωμένη διάρκεια, και είναι σαφώς βελτιωμένο μιας και επιστρέφουμε στις εκδηλώσεις που θα γίνονται δια ζώσης. «Βλέπουμε το μέλλον του πολιτισμού στην πόλη με αισιοδοξία. Πέρυσι κερδίσαμε επαφή με διαδίκτυο. Φέτος φορείς της πόλης ενώνουν τις δυνάμεις τους με εκδηλώσεις σε χώρους πολιτισμού της Θεσσαλονίκης», πρόσθεσε ο κ. Ζέρβας.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού κυρία Μαρία Καραγιάννη τόνισε πως η χρήση της λέξης «ανάσες» είναι συμβολικήκ και είπε πως το φεστιβάλ προετοιμάστηκε σε δύσκολες συνθήκες. Σημείωσε ότι στις 20 μέρες που θα διαρκέσουν τα Δημήτρια θα δούμε περισσότερους από 200 καλλιτέχνες, σε 20 παραγωγές, ενώ θα γίνει και ένα εργαστήριο.

dimitria.jpg

Στον φετινό τίτλο των Δημητρίων αναφέρθηκε και ο ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου που είναι πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, μιλώντας και για την μάχη που έδωσε με τον κορωνοϊό συγγενικό του πρόσωπο.

Παράλληλα σχολίασε πως την στιγμή που τα περισσότερα φεστιβάλ ανέστειλαν τη λειτουργία τους, τα Δημήτρια με την αφοσίωση των εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης κατάφεραν να φτιάξουν ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα.

Η αυλαία των Δημητρίων θα ανοίξει την 1η Οκτώβρη με την έκθεση Λεωνίδας - Ναπολέων - Μπότσαρης. Η γλώσσα των συμβόλων» που θα εγκαινιαστεί στο Τελλόγλειο.

Αναφερόμενη στο εικαστικό κομμάτι η Μαρία Τσαντσάνογλου εστίασε στην Εικαστική πολυμεσική εγκατάσταση για τον William Kentridge (3-15/10, Αποθήκη Γ ΟΛΘ, Σε συνεργασία με το ΜΟΜus), αλλά και στην Έκθεση Φωτογραφίας Fred Boissonnas: «Με τη σχεδία του Οδυσσέα» που θα φιλοξενηθεί στην Αγιορειτική Εστία.

akram_khan_company1.jpg

Στον χορό με ενδιαφέρον αναμένεται η νέα παράσταση της Akram Khan Company με τίτλο Outwitting The Devil (5/10, ΜΜΘ) αλλά και το Hands do not touch your precious Me  από το Βέλγιο(17/10, ΕΜΣ). Στη Μουσική ξεχωρίζουν το γκαλά στη μνήμη ης Μαρίας Καλλας (2/10, ΜΜΘ) σε συνεργασία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, η «Επετειακή συναυλία: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» με την υπογραφή της ΚΟΘ (15/10, ΜΜΘ) αλλά και το Φεστιβάλ «Οpen Jazz» του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης με εννέα συναυλίες σε ρυθμούς τζαζ (8 - 10 Οκτωβρίου / Αποθήκη Δ ΟΛΘ).

Στο θέατρο θα δούμε το «Misericordia» της Emma Dante (6/10, Άνετον, με υποστήριξη και συνεργασία του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών) που αναφέρεται στην  ευθραυστότητα των γυναικών, το ELENIT του Ευριπίδη Λασκαρίδη // OSMOSIS από την  Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (2/10 Βασιλικό Θέατρο) το BABYBIRD BABYBIRD σε ανάθεση & Παραγωγή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση (15,16/10, Θέατρο Άνετον), το Μπετόβεν: 33 Παραλλαγές του Moises Kaufman σε σκηνοθεσία Γιώργου Πέτρου (9,10/10 ΚΘΒΕ) και το «Αναφορά για μια Ακαδημία του Φράντς Κάφκα" σε σκηνοθεσία, Σάββα Στρούμπου (18.19/10, Άνετον).

Εστιάζοντας στο κομμάτι του θεάτρου ο κ. Σακελλαρίου τόνισε πως  έγιναν επαφές για να έρθουν στην πόλη μας παραγωγές που παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ Αθηνών όμως λόγω υποχρεώσεων των συντελεστών αυτό δεν κατέστη δυνατό. Ωστόσο ο ίδιος ευελπιστεί πως την επόμενη χρονιά θα είναι πιο δυναμική η παρουσία του θεάτρου. Απαντώντας σε ερώτηση για την εξωστρέφεια που δόθηκε στο κομμάτι αυτό σχολίασε ότι "υπήρξαν προτάσεις από θεατρικές ομάδες της Θεσσαλονίκης όμως αποφασίσαμε να κινηθούμε πιο δυναμικά με λίγες εκδηλώσεις". Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού σχολίασε πως οι τοπικές ομάδες έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν το έργο τους και στην "Ανοιχτή Σκηνή" που γίνεται κάθε χρόνο στο Θέατρο Άνετον.  

Αξίζει να σημειωθεί πως η είσοδος στις εκδηλώσεις θα γίνεται όπως είπε η κυρία Καραγιάννη «σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εκδίδονται με εγκύκλιο από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε εβδομαδιαία βάση. Φυσικά θα τηρούνται αποστάσεις και θα υπάρχει μειωμένη πληρότητα».

Περισσότερα για το πρόγραμμα στο e-dimitria.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέραμα: Ντοκουμέντο από τις οδηγίες σε αστυνομικούς για διακοπή της καταδίωξης
Εντολή για διακοπή της καταδίωξης - Αστυνομικός της ΔΙΑΣ μεταφέρει στο κέντρο πως δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος
Πέραμα: Ντοκουμέντο από τις οδηγίες σε αστυνομικούς για διακοπή της καταδίωξης