Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Άγνωστες πτυχές της στήριξης των Αμερικανών στον αγώνα του 1821

Σε μια ξεχωριστή έκθεση που εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Άγνωστες πτυχές της στήριξης που παρείχαν οι ΗΠΑ στην Επανάσταση του 1821 ξετυλίγονται μέσα από τα εκθέματα που παρουσιάζονται στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, στη νέα έκθεση με τίτλο «Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα μάτια των Αμερικανών».

Σε 22 πάνελ αναπτύσσονται οι 4 βασικές ενότητες: 1) Ελευθερία ή Θάνατος: Η Ελλάδα στην εποχή των επαναστάσεων, 2) Οι ρίζες της ελληνικής επανάστασης και η σφυρηλάτηση  του δόγματος της μη παρέμβασης του Προέδρου Monroe, 3) Αμερικανοί Φιλέλληνες και η γέννηση του διεθνούς ανθρωπισμού και 4) 400 Χρόνια Σκλαβιάς: Η Ελληνική ανελευθερία και η Αμερικανική υπεράσπιση του κινήματος κατάργησης της δουλείας.

1821maked3.jpg

«Η έκθεση φέρει κοντά την Ελλάδα και την Αμερική κάνοντας γνωστό τον αντίκτυπο της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού» σημείωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Νίκος Παπαϊωάννου που εγκαινίασε την έκθεση. Συμπλήρωσε λέγοντας πως :"Αμερικανοί φιλέλληνες ανταποκρίθηκαν στον αγώνα των Ελλήνων στέλνοντας τρόφιμα και χρήματα αλλά και πολεμώντας στο πλευρό των Ελλήνων. Η έκθεση αυτή εντοπίζει τις κοινές ιδεολογικές παραμέτρους και ενώνει τις δύο χώρες για την επικράτηση των ιδανικών της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

ipa_1821.jpg

Από την πλευρά της η η Φανή Τσατσάια, ιστορικός Τέχνης, διευθύντρια του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα σημείωσε πως η έκθεση γίνεται στο πλαίσιο εορτασμού 200 χρόνων από επανάσταση 1821 και «παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στήριξης της Αμερικής στον ελληνικό αγώνα».

Αναφορές σε δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου της εποχής στον αγώνα των Ελλήνων έκανε ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Προξενείου κ. Κανι Γιάνγκ εστιάζοντας στη 200 χρόνων φιλία που υπάρχει ανάμεσα στους δύο λαούς.  «Οι ΗΠΑ στηρίζουν εμπόριο, οικονομία, καινοτομία  στην Ελλάδα», σημείωσε.

ekthesi_makde.jpg

Ο ανντιπρόεδρος  του ΜΜΑ κ. Βασίλειος Γούναρης θυμήθηκε ότι την εποχή που εγκαινιάστηκε το μουσείο παρακολούθησε ως φοιτητής τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να εγκαινιάζει το ίδρυμα, ενώ μιλώντας για την τωρινή έκθεση είπε πως θέλησαν να δώσουν τις διεθνείς διαστάσεις επανάστασης.

1821maked1.jpg

Στην αλληλεπίδραση των δύο λαών εστίασε η Σταυρούλα Μαυρογένη, αν. καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ΙΜΜΑ. Όπως είπε «οι Αμερικανοί  από 1820 συνέδεαν πολιτική τους ταυτότητα με εκείνη των αρχαίων Ελλήνων. Και ήλπιζαν για την ανεξαρτησία της Ελλάδας». Παράλληλα ανέφερε παραδείγματα στο πώς η τέχνη εμπνεύστηκε από ελληνική επανάσταση, αλλά και στο ότι η Αμερικανή κοινωνία στήριξε τον Ελληνικό αγώνα με εράνους, φιλανθρωπίες, αποστολή δασκάλων κ.ά..

Στο πλαίσιο των εγκαινίων έγινε ανάγνωση ποιημάτων και δρώμενο χορού από Αμερικανίδες φοιτήτριες. 

Διάρκεια έκθεσης έως 13/11/21.

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ | Προξένου Κορομηλά 23, 546 22 Θεσσαλονίκη
ΤΗΛΕΦΩΝΟ | 2310 229778
EMAIL | [email protected]
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ | www.imma.edu.gr

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ | Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00, Τετάρτη 09:00-20:00 & Σάββατο 10:00-14:00
ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ | Το μουσείο προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες επισκεπτών. Ομάδες επισκεπτών γίνονται δεκτές με ραντεβού στο τηλ. 2310 229778.

1821_maked.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ