Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Λεωνίδας Γαλάνης: «Έχουμε πολλά να μάθουμε από την ελληνική γραμματεία»

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Ήθος Πάθος Λόγος» μίλησε για το αρχαίο μυστικό της επιτυχίας

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Ποια δύναμη έχουν το ήθος, το πάθος και ο λόγος; Και πώς ένας απλός στρατιώτης επηρέασε τη ζωή 10.000 ανθρώπων; Ο Λεωνίδας Ι. Γαλάνης μάς το εξηγεί μέσα στις σελίδες του βιβλίου του με τίτλο «Ήθος Πάθος Λόγος». Ο ίδιος αναφέρθηκε στο γιατί αποφάσισε να γράψει αυτό το εγχειρίδιο, πώς χρησιμεύει στον σύγχρονο άνθρωπο το τρίπτυχο αυτό του Αριστοτέλη, ενώ πρόσθεσε ότι «έχουμε ακόμη να μάθουμε πάρα πολλά από την αρχαία ελληνική γραμματεία». Τέλος σχολιάζοντας στα βιβλία αυτοβελτίωσης είπε πως στόχο έχουν να μας παρακινήσουν και να μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε.

 

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το βιβλίο;
-Το τρίπτυχο του Αριστοτέλη, Ήθος-Πάθος-Λόγος είναι γνωστό όχι μόνο σε όσους καταπιάνονται με τη μελέτη των αρχαίων φιλοσόφων αλλά και σε όσους ασχολούνται με την τέχνη της πειθούς, το marketing, τις διαπραγματεύσεις, την επικοινωνία κ.α. Είναι ένα αντικείμενο που το διδάσκω στους μαθητές μου εδώ και χρόνια, αλλά το προσεγγίζω από μία άλλη πλευρά - από τη σημασία και την αξία που έχει το τρίπτυχο αυτό σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δράσης.
Η ιδέα για το βιβλίο προέκυψε, όταν θυμήθηκα την περίπτωση του "απλού στρατιώτη", ένα πραγματικό γεγονός που παρόμοιό του δεν υπάρχει στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία. Και ήταν αυτό ακριβώς που με βοήθησε να αποδείξω την αναγκαιότητα του Ήθος-Πάθος-Λόγος, να ξετυλίξω το μυστικό της επιτυχίας και να το μοιραστώ με τους αναγνώστες.

-Πόσο μπορούμε να μάθουμε από τους προγόνους μας;
-Έχουμε την τύχη να επικοινωνούμε στα ελληνικά και να μπορούμε να μελετήσουμε με σχετική ευκολία τους αρχαίους Έλληνες. Παρότι, όμως, έχουν γραφτεί χιλιάδες τόμοι ανάλυσης των αρχαίων κειμένων, έχουμε ακόμη να μάθουμε πάρα πολλά από την αρχαία ελληνική γραμματεία.
Ένα μικρό παράδειγμα είναι η ιστορία του στρατιώτη μας, την οποία πολλοί τη διδάχτηκαν στο σχολείο, κάποιοι την άκουσαν με μια άλλη αφορμή, αλλά κανείς δεν είχε ίσως συνειδητοποιήσει μέχρι τώρα τον πλούτο που μας μεταφέρει.

to_arhaio_mystiko_tis_epityhias.jpg


-Στα βιβλία αυτοβοήθειας πάντα διαβάζουμε συχνά κάτι που ίσως να το έχουμε ήδη σκεφτεί, όμως δεν το έχουμε βάλει στην καθημερινότητά μας ή το ξεχνάμε. Πώς βοηθάει τον αναγνώστη το δικό σας βιβλίο;
-Τα περισσότερα βιβλία αυτοβελτίωσης έχουν στόχο να μας παρακινήσουν. Επομένως δεν είναι περίεργο το ότι οι ιδέες είναι συγκεκριμένες και όχι πρωτότυπες. Μας υπενθυμίζουν όσα γνωρίζουμε και μας ενεργοποιούν ώστε να τα κάνουμε πράξη.
Ορισμένα βιβλία αυτοβελτίωσης μάς δίνουν ταυτόχρονα ιδέες και πρακτικές τις οποίες δεν γνωρίζαμε και οι οποίες θα μας βοηθήσουν να εξελιχτούμε. Ειδικά στην επικοινωνία. Γιατί αν μάθεις να επικοινωνείς σωστότερα με τους άλλους, τότε αυτόματα θα επικοινωνείς καλύτερα και με τον εαυτό σου.
Τα πιο επιτυχημένα βιβλία αυτοβελτίωσης πάντως,  πέρα από τον παραπάνω διαχωρισμό, μπορούν να διαβαστούν με ευκολία από όλους τους αναγνώστες ανεξαρτήτως ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου.
Όλα αυτά μαζί, παρακίνηση, χρήσιμες τεχνικές, απολαυστική ανάγνωση, φιλοδοξώ ότι τα προσφέρει το " Ήθος-Πάθος-Λόγος, το αρχαίο μυστικό της επιτυχίας".
Προσφέρει, όμως, και κάτι επιπλέον: Γνώση και ιστορίες από την αρχαιότητα, κάτι που δίνει στο βιβλίο μια επιπρόσθετη γοητεία!

-Ποιο το δικό σας μυστικό επιτυχίας;

-Δεν είναι πλέον μυστικό. Αποκαλύπτεται στο εξώφυλλο, στον τίτλο του βιβλίου! 

-Ποια βιβλία διαβάζετε αυτό το διάστημα;

-Πρόσφατα διάβασα το "Από μηχανής Θεός", ένα πολύ ωραίο ιστορικό/αστυνομικό μυθιστόρημα του Ανδρέα Ζαφείρη που διαδραματίζεται στην αρχαία Αθήνα. Τώρα ολοκληρώνω το "Ο καλός στρατιώτης Σβέικ", μια χιουμοριστική, αντιπολεμική ιστορία. Κάθε μήνα διαβάζω και ένα τουλάχιστον βιβλίο στο αντικείμενο μου. Αυτό που ξεκίνησα τώρα είναι το "Start your business week by week" του Steve Parks.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ