Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Με τη φωνή του Καζαντζίδη ο καθένας έκανε εκδρομή στον πόνο και έπαιρνε ανάσα»

Ένα άλλο βιβλίο για τον Στέλιο Καζαντζίδη έγραψε ο συγγραφέας και λίγο πριν την παρουσίαση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη μίλησε μαζί μας

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

Να αποκαταστήσει την εσφαλμένη εικόνα, κάποιες παγιωμένες αντιλήψεις που επικράτησαν για τον Στέλιο Καζαντζίδη επιχειρεί με το νέο βιβλίο του ο Θανάσης Λάλας με τίτλο «Στέλιος Καζαντζίδης. Θηρίο ανήμερο» (εκδόσεις Αρμός).

Μέσα από 192 αυτοβιογραφικά διηγήματα διαλόγου, 61 φωτογραφικές αφηγήσεις και 14 μαρτυρίες για τον γνωστό λαϊκό τραγουδιστή, ο αναγνώστης θα γνωρίσει τον ανθρώπινο Στέλιο, που είχε «θυμό με καταγωγή» όπως εξήγησε ο συγγραφέας του βιβλίου σε τηλεφωνική μας συνομιλία με αφορμή την βιβλιοπαρουσίαση που θα γίνει τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021 στις 19.00 στο Κτήμα Γεροβασιλείου (Επανομή).

lals2.jpg

«Όταν θύμωνε ο Καζαντζίδης ήταν για πράγματα που είχε βιώσει και τον είχαν στιγματίσει πολύ. Έζησε στην Κατοχή, είδε τον πατέρα του να πεθαίνει, έζησε πείνα… Όλα αυτά δημιούργησαν έναν εκρηκτικό χαρακτήρα γι’ αυτό και ο τίτλος του βιβλίου χρησιμοποιεί τις λέξεις “Θηρίο ανήμερο”. Όμως αυτό το θηρίο μέσα από το τραγούδι διατηρούσε την παιδικότητά του», ανέφερε ο κ. Λάλας.

«Ο Καζαντζίδης είχε μια δυνατή φωνή και θα έπρεπε να βρουν ελαττώματα στον χαρακτήρα του για να στραφούν εναντίον του. Ήταν κάτι το εκθαμβωτικό, το ανεξήγητο όπως πχ η Μαρία Κάλλας, η Ουμ Καλσούμ. Έλεγε μια νότα και αυτή έφτανε στην ψυχή των ανθρώπων. Τραγουδούσε για την μάνα και ο κάθε ακροατής ένιωθε πως το τραγούδι να είχε γραφτεί για την δική του μάνα», σημείωσε ο συγγραφέας.

Η ιδέα για το βιβλίο όπως μας είπε προέκυψε όταν ξανακοίταξε το πλούσιο αρχείο που διατηρεί από τις συνομιλίες που είχε με τον Καζαντζίδη. «Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με την ζωγραφική και στον ελεύθερο χρόνο που έχω μελετώ τα αρχεία μου. Αντιλήφθηκα πως έχω πολύ ενδιαφέρον υλικό για τον Στέλιο. Γνωριζόμασταν για πολλά χρόνια. Ένα μέρος του υλικού είχε δημοσιευτεί σε παλαιότερη συνέντευξή μου και κάποιο μέρος είχε μεταδοθεί στην τηλεόραση. Όμως τότε μέσα στο τρέξιμο της καθημερινότητας δεν είχα δώσει την απαραίτητη προσοχή. Αποφάσισα λοιπόν να γράψω ένα άλλο βιβλίο για τον Στέλιο, που θα έδινε την οπτική ενός σκεπτόμενου ανθρώπου, θα αποδείκνυε πως αυτή η φωνή κατοικούνταν και από σκέψη. Η ανταπόκριση ήταν θερμή. Και μάλιστα στις σελίδες του βιβλίου υπάρχει θα λέγαμε και η ειρήνη με τον Νικολόπουλο», ανέφερε ο κ. Λάλας.

Απαντώντας σε ερώτηση στο αν υπάρχουν σήμερα φωνές που να ξεχωρίζουν σχολίασε πως πάντα ζουν ανάμεσά μας και αξιόλογοι δημιουργοί και καλλιτέχνες τους οποίους δεν γνωρίζουμε, και ίσως δεν τους αναδεικνύουμε. «Η άνεση σε οδηγεί σε εσωτερική παρακμή. Μετά αναζητάς την πνευματική τροφή. Σκεφτείτε πως μετά τον Μεσαίωνα ήρθε η Αναγέννηση…», σχολίασε.

lalas.jpg

Στο τι κρατά ο ίδιος από τον Στέλιο Καζαντζίδη σημείωσε πως ιδιαίτερες ήταν οι στιγμές που πήγαιναν μαζί για ψάρεμα και ο ηθικός κώδικας που είχε ο τραγουδιστής. «Δεν έκανε υποχωρήσεις. Ήξερε πως η μεγάλη φωνή του δεν του ανήκε, αλλά μέσα από αυτήν ο καθένας έκανε εκδρομή στον πόνο και έπαιρνε ανάσα…».

Παράλληλα ανέφερε ένα περιστατικό όπου σε συζήτηση που είχαν με τον Μίκη Θεοδωράκη για να κάνουν μια συναυλία με κομμάτια που του είχε γράψει ο αείμνηστος μουσικοσυνθέτης, όταν ο τελευταίος του πρότεινε στο δεύτερο μέρος της βραδιάς να πει ο τραγουδιστής όποια δικά του κομμάτια ήθελε, ο Στέλιος θεωρούσε πως έτσι θα έκλεβαν το κοινό που θα άκουγε ήδη γνωστά τραγούδια. «Αυτή η κατηγορία ανθρώπων είναι σπάνια, γι΄αυτό είναι ένας αιώνιος μύθος και τα τραγούδια του θα συνεχίσουν να ακούγονται», ανέφερε ο συγγραφέας.

Και συμπλήρωσε: «Δείτε πως πχ στην τηλεόραση ή στην εστίαση και αλλού ακόμη όταν κάτι είναι πετυχημένο όλοι σπεύδουν να το αντιγράψουν, θέλουν να επαναλάβουν την επιτυχία. Οι μεγάλοι καλλιτέχνες όμως κυνηγούν αυτό που τους λέει η ψυχή τους. Όπως λέει ο εικαστικός Γιάννης Κουνέλης ο δημιουργός είναι ένας αρχαίος άνθρωπος όχι σημερινός. Και κάνει πράγματα που αντέχουν στο χρόνο».

 

opisthen_kazatzidis_biblio.jpg

Χρήσιμα

Ο συγγραφέας Θανάσης Λάλας θα συνομιλήσει για το βιβλίο του με τους Θανάση Γιώγλου, Γιώργο Καζαντζή, Θωμά Κοροβίνη και Στάθη Παχίδη.

Οι μουσικοί Γιώργος Καραμφίλλης (μπουζούκι) και Πέτρος Πετράκης (κιθάρα-φωνή) θα κλείσουν τη βραδιά με τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της εμφιάλωσης του οινοποιείου. Στο πλαίσιο της παρουσίασης, το μουσείο οίνου θα είναι επισκέψιμο από τις 18:00 μέχρι τις 19:00.

Λόγω των μέτρων κατά του covid-19, η είσοδος θα επιτραπεί μόνο με την επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης και της πρόσκλησης, ηλεκτρονικής ή εκτυπωμένης. Θα τηρηθούν όλα τα ισχύοντα μέτρα για την ασφάλεια της υγείας του προσωπικού, των καλεσμένων και του κοινού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Φάουτσι προειδοποιεί για πέμπτο κύμα της πανδημίας με τη μετάλλαξη «Ο»
Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού δείχνει σημάδια αυξημένης μεταδοτικότητας - Μήνυμα στους πολίτες να εμβολιαστούν εν μέσω αύξησης κρουσμάτων
Ο Φάουτσι προειδοποιεί για πέμπτο κύμα της πανδημίας με τη μετάλλαξη «Ο»