Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το Open House Thessaloniki επιστρέφει με 10 θεματικές διαδρομές

Για ένα Σαββατοκύριακο γνωρίζουμε την αρχιτεκτονική και την ιστορία της Θεσσαλονίκης

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Στις δια ζώσης ξεναγήσεις επιστρέφει το Open House Thessaloniki. Το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Οκτωβρίου οι εθελοντές του θα μας βοηθήσουν να δούμε με διαφορετική ματιά την πόλη μας, να περιηγηθούμε στα στενά της, να μάθουμε πληροφορίες για την αρχιτεκτονική κτιρίων της.

Η αγαπημένη διοργάνωση που πέρυσι είχε γίνει διαδικτυακά με online ξεναγήσεις σε κατοικίες που είχαν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, φέτος δίνει ραντεβού με το κοινό με μια προσέγγιση που έχει προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της εποχής.

Η Ρενάτα Δούμα, υπεύθυνη επικοινωνίας του OHT έδωσε στον «TyposThes» μια ιδέα για την επερχόμενη διοργάνωση. Όπως μας είπε: «Το Open House Thessaloniki "restarts" , ξανά ξεκινά δηλαδή τις δια ζώσης ξεναγήσεις. Προσπαθώντας να προσαρμοστούμε στην εποχή της πανδημίας, γεννήθηκε η ιδέα των open walks όπου μέσα από τις 10 θεματικές διαδρομές, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν κτίρια ιδιαίτερης  σημασίας για την αρχιτεκτονική και την ιστορία  της Θεσσαλονίκης! Το ΟΗΤ 2021 θα ολοκληρωθεί με ένα online event στα τέλη Νοεμβρίου όπου το κοινό θα ξεναγηθεί διαδικτυακά σε σύγχρονες κατοικίες, θα γνωρίσει αρχιτεκτονικά γραφεία της πόλης μας και θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στο livestream event».

viomixaniki_klironomia.jpg

Πολύτιμη όπως πάντα είναι η συμμετοχή των εθελοντών. «Κινητήρια δύναμή μας είναι πάντα οι εθελοντές μας, που δεν έχασαν ούτε στιγμή τον ενθουσιασμό τους και την αγάπη τους για το OPEN HOUSE.  Φέτος 500 στον αριθμό...τους ευχαριστούμε πολύ!», σημείωσε η κυρία Δούμα.

 

Τι μπορείτε να δείτε στις 10 θεματικές ξεναγήσεις

viomixaniki_2.jpg

Δυτική Θεσσαλονίκη - Η βιομηχανική κληρονομιά  (2,5 χλμ)

Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται έξω από την  Βίλα Πετρίδη, Αναγεννήσεως 10

Στόχος της διαδρομής είναι να ανακαλύψουν οι επισκέπτες τη βιομηχανική κληρονομιά της πόλης, την ιστορία και την αρχιτεκτονική εξέλιξη των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της περιοχής αυτής, που, μαζί με το Λιμάνι και τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, διαμόρφωσαν τον βιομηχανικό χαρακτήρα της πόλης από τα μέσα του 19ου αιώνα και μετά, για περίπου έναν αιώνα.

dytika_teixi.jpg

Δυτικά Τείχη - Στα μονοπάτια της ιστορίας (3,2 χλμ)

Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται στην διασταύρωση Έβρου & Ακρίτα, Δυτικά Τείχη

Στόχος της διαδρομής είναι να γνωρίσουν οι επισκέπτες την οχύρωση-οριοθέτηση στα δυτικά της πόλης, όπως αυτή δομήθηκε από τη ρωμαϊκή εποχή μέχρι και σήμερα, καθώς και να ιχνηλατήσουν τα πέριξ των τειχών.

dromoi_eboriou.jpg

Οι δρόμοι του εμπορίου (1,2χλμ)

Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται Οπλοποιού & Κατούνη, Λαδάδικα

Στόχος της διαδρομής είναι η ανάδειξη του εμπορικού χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης και η γνωριμία με ιστορικούς χώρους ποικίλων μορφών εμπορίου.

Μέσα από τις στάχτες - Η αναγέννηση μετά την πυρκαγια (1,8χλμ)

Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται άγαλμα Βενιζέλου, Αριστοτέλους & Εγνατία

Στόχος της διαδρομής είναι οι επισκέπτες να αντιληφθούν τον ρόλο που έπαιξε η πυρκαγιά στην εξέλιξη της πόλης, να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική της ανοικοδόμησης που ακολούθησε, αλλά και να πάρουν μια γεύση από το μεγαλεπήβολο σχέδιο Εμπράρ, που –ακόμα και αν δεν εφαρμόστηκε πλήρως– χάραξε νέο μέλλον για την πόλη.

galeriano.jpg

Γαλεριανό Συγκρότημα - Από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία στον χρυσό αιώνα (1,4 χλμ)

Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται έξω από την Ροτόντα

Στόχος της διαδρομής είναι οι επισκέπτες να γνωρίσουν τα επί μέρους τμήματα του Γαλεριανού Συγκροτήματος, τη μεταξύ τους σύνδεση, αλλά και την ειδοποιό διαφορά τους, καθώς και τη θέση τους μέσα στον σύγχρονο αστικό ιστό. Παράλληλα, να κατανοήσουν τη συνεισφορά της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στο μνημειακό απόθεμα της Θεσσαλονίκης.

mosaiko_thriskeymaton.jpg

Το μωσαϊκό των θρησκευμάτων (3,4χλμ)

Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται  έξω από το Αλατζά Ιμαρέτ, Κασσάνδρου 91-93

Στόχος της διαδρομής είναι οι επισκέπτες να γνωρίσουν αυτές τις διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες, μέσα από την αρχιτεκτονική τους, τον τρόπο που συνυπήρξαν –άλλοτε λιγότερο, άλλοτε περισσότερο αρμονικά– και πως διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη.

ano_poli.jpg

Άνω Πόλη - Η γειτονιά του χθες (3,1 χλμ)

Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται έξω από έξω από την Μονή Βλατάδων Επταπυργίου 64

Στόχος της διαδρομής είναι οι επισκέπτες να αντιληφθούν την αρχιτεκτονική και πολιτισμική ταυτότητα της συνοικίας, καθώς και την άμεση σχέση της καθημερινότητάς της με τη δημόσια ζωή. Η ξενάγηση αυτή θα μας αφήσει την αίσθηση μιας όμορφης βόλτας στους ήσυχους και γραφικούς δρόμους της Άνω Πόλης.

anatolika_teixi_katerina_aretaki.jpg

Ανατολικά Τείχη - Θέα θάλασσα (3,6χλμ)

Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται στο Επταπύργιο, Δ. Τζαχείλα 7

Στόχος της διαδρομής είναι να γίνει αντιληπτή η ακριβής θέση των Ανατολικών Τειχών μέσα στη σύγχρονη πόλη, η σημασία τους για την ανάπτυξή της –εντός κι εκτός αυτών– και η επιρροή που είχαν σε αυτά οι διάφοροι πολιτισμοί, θρησκείες και αυτοκρατορίες που έχουν περάσει από την πόλη της Θεσσαλονίκης.

geni_tzami.jpg

Συνοικία των Εξοχών - Η άγνωστη πλευρά (2,6χλμ)

Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται έναντι Στρατηγείου επι της Λ. Στρατού

Στόχος της διαδρομής είναι οι επισκέπτες να ταξιδέψουν στην κοσμοπολίτικη Συνοικία των Εξοχών, ανακαλύπτοντας και κτίρια λιγότερο γνωστά, ώστε να κατανοήσουν συνολικά τη φυσιογνωμία και την ιστορία της.

Συνοικία των Εξοχών - Οι πύργοι της αριστοκρατίας (2,8χλμ)

Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται έξω από το Λαογραφικό Μουσείο, Βας. Όλγας 212

Στόχος της διαδρομής είναι οι επισκέπτες να μεταφερθούν πίσω στον χρόνο, στις αρχές τους 20ου αιώνα και να ανασυνθέσουν την εικόνα της συνοικίας εκείνης της εποχής, μέσα από τα κτίρια που σώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου κι από τις μνήμες και τους μύθους που τα περιβάλλουν.

Παράλληλα θα γίνει διαγωνισμός OPEN PHOTO  (23-31-10.2021) με θέμα το “Bricks of History”, ενώ ο διαγωνισμός για το βραβείο κοινού δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της δράσης να ψηφίσουν την αγαπημένη τους διαδρομή και να λάβουν μέρος στην κλήρωση για μια υποτροφία σπουδών σε συγκεκριμένο φροντιστήριο.

Χρήσιμα

Όλες οι ξεναγήσεις θα ξεκινούν από τις 11.00 και θα πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (εκκίνηση περίπου ανά 15′) μέχρι τις 16.00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης. Για την συμμετοχή στην εκδήλωση είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ