Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στη σκηνή ανεβαίνει η παράσταση «Στο λόφο με τα άλικα πεύκα»

Οι τελευταίες επιστολές του Τζιάκοπο Όρτις, είναι ένα από τα πρώτα και πιο εκρηκτικά έργα του Ούγκο Φόσκολο

Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, στις 21.00 στο Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71) θα ανοίξει η αυλαία για την παράσταση «Στο λόφο με τα άλικα πεύκα (Le ultime lettere di Jacopo Ortis) που σκηνοθετεί ο Νίκος Ορτετζάτος.

Οι τελευταίες επιστολές του Τζιάκοπο Όρτις, είναι ένα από τα πρώτα και πιο εκρηκτικά έργα του Ούγκο Φόσκολο. Το νεανικό αυτό έργο του χαρακτηρίζεται από δραματικά και ρομαντικά στοιχεία, προσωποποιεί τις εμπειρίες του, τα πάθη του και τα συναισθήματά του, φτιάχνοντας τον Τζιάκοπο με σκοπό να μιλήσει για τον σύγχρονο άνθρωπο.

lofos4.jpg

Γόνος μεγάλης βενετσιάνικης οικογένειας, του Αντρέα Φόσκολο και της Διαμαντίνας Σπάθη. Αφού πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο νησί, μετά το θάνατο του πατέρα του μετακομίζει με τη μητέρα του και τα αδέρφια του στη Βενετία. Νέος φιλόδοξος με έντονη ποιητική φύση, ενστερνίζεται επαναστατικές δημοκρατικές ιδέες και προωθεί την ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία. Το λογοτεχνικό του ταμπεραμέντο τροφοδοτείται από τις ιδέες του, τις εμπειρίες του και τα ερωτικά του πάθη, αναδεικνύοντας έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς του νεοκλασικισμού και του πρώιμου ρομαντισμού.

Η παράσταση

Η παράσταση ακολουθώντας τα βήματα του νέου Τζιάκοπο, που τον οδηγούν ανεπιστρεπτί σε μια λυτρωτική αυτοκτονία, θέλει να σκιαγραφήσει την εικόνα μιας εποχής και μιας κοινωνίας που δεν απέχει από τη δική μας. Μιας κοινωνίας που θέτει τη λογική απέναντι στο συναίσθημα, τη μετριοπάθεια απέναντι στην αρετή και την ανικανότητα απέναντι στο πάθος. Μιας κοινωνίας που κραυγάζει πένθιμα για την αλλοτριωμένη της ύπαρξη, για την ανάσταση των υψηλών ιδεών, για τον χαμένο ανθρωπισμό της και την κατακερματισμένη μεγαλοψυχία της, μα παραμένει σκληρή, ιδιοτελής και απαθής.

Ο Διονύσιος Σολωμός γράφει για τον Όρτις του Φόσκολο: […]Διαβάστε πόσο τον συνεπαίρνει η αγάπη για την πατρίδα του, η ευσπλαχνία για τον φτωχό, ο σεβασμός για τα μεγάλα πνεύματα και τους γονείς του, το δέος απέναντι στα ιερά κείμενα που τα διαβάζει ακόμα και μια στιγμή προτού πεθάνει, ο άκρατος θαυμασμός για τις ομορφιές της πλάσης, αγάπες που ο ίδιος ο Φώσκολο είχε στην ψυχή του κι έτσι μπόρεσε να τις χρωματίσει ζωηρά.

Elogio di Ugo Foscolo Άπαντα, τόμος Β’, εκδόσεις Ίκαρος, 1955, σελ. 189.

afisa_1.jpg

Συγγραφέας: Ούγκο Φόσκολο, Μετάφραση-Διασκευή-Δραματουργική επεξεργασία: Νίκος Ορτετζάτος, Σκηνοθεσία: Νίκος Ορτετζάτος, Σκηνικά: Μαρίνα Γκούμλα, Κοστούμια: Χριστίνα Θαλασσά, Μουσική: Πάρις Παρασχόπουλος, Σχεδιασμός φωτισμών: Πολύβιος Σερδάρης, Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Ράπαντα. Παίζουν: Δημήτρης Δάγκαλης, Μαρία Αλεξανδρίδου, Άγγελος Γουγούσης

Γραφιστικός σχεδιασμός: Πολύβιος Σερδάρης, Video: Γιώργος Αναστούλης, Προώθηση: Κωνσταντίνος Δελαβερίδης, Φωτογραφίες: Δήμητρα Κουσκουβάτα. Επικοινωνία: Μαρία Τότσκα, 6983030542

Ημέρες παραστάσεων:

Από 5 Νοεμβρίου 2021 Πέμπτη με Κυριακή στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 10€ γενική είσοδος, 8€ φοιτητικό, 5€ άνεργοι, ατέλειες, ΑμεΑ, πολύτεκνοι

Κρατήσεις: 2310 842 509

Ώρες λειτουργίας ταμείου: Καθημερινά 10.30 – 14.30 & 17.30 – 21.30.

Η παράσταση επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Με την υποστήριξη και τη συνεργασία του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Φάουτσι προειδοποιεί για πέμπτο κύμα της πανδημίας με τη μετάλλαξη «Ο»
Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού δείχνει σημάδια αυξημένης μεταδοτικότητας - Μήνυμα στους πολίτες να εμβολιαστούν εν μέσω αύξησης κρουσμάτων
Ο Φάουτσι προειδοποιεί για πέμπτο κύμα της πανδημίας με τη μετάλλαξη «Ο»