Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Απολογισμός της διοίκησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Στα μέτρα στήριξης του ελληνικού σινεμά αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Μάρκος Χολέβας

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Σε έναν απολογισμό με αφορμή τον ένα χρόνο και ένα μήνα από την ανάληψη καθηκόντων του προέβη το μεσημέρι της Δευτέρας το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Μάρκος Χολέβας τόνισε ότι  πρέπει να υποστηριχθεί ο ελληνικός κινηματογράφος και τα φεστιβάλ ενώ αναφέρθηκε στα σημεία που επικεντρώθηκε η διοίκηση του ΕΚΚ.

Σημείωσε ότι το Δ.Σ ολοκλήρωσε εκκρεμείς διαδικασίες σχετικά με τη λειτουργικότητα των Διευθύνσεών του. Πρόσθεσε ότι η κατάρτιση των νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, που αφορούν τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Παραγωγής και για πρώτη φορά την HellasFilm αλλά και το HellenicFilmCommission, συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλέγμα με στόχο την εξυπηρέτηση της κινηματογραφικής κοινότητας.

Ο κ. Χολέβας δήλωσε πως μέσω του προγράμματος για αντιμετώπιση επιπτώσεων από πανδημία covid19 «δημιουργήθηκε πρόγραμμα για στήριξη αιθουσών με το αρχικό ποσό διάθεσης για αυτό το σκοπό να ανέρχεται σε 675.000 €. Επίσης διατέθηκαν από το Υπουργείο 3.800.000 € στην κινηματογραφική κοινότητα με στόχο την οικονομική ενίσχυση μεγαλύτερου αριθμού δημιουργών».

Παράλληλα πρόσθεσε πως «διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Αθηνών οι εκθέσεις των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 2015-2017 προκειμένου, ως καθ’ ύλην αρμόδια, να εξετάσει την ύπαρξη ή μη ποινικών αδικημάτων. Με τη συνδρομή της νομικής μας υπηρεσίας συγκεντρώθηκαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που βρίσκονταν στη διάθεση του ΕΚΚ, συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου έγκλησης του Δικηγορικού Γραφείου Ασπρογέρακας-Γρίβας προκειμένου να δοθεί η πλήρης εικόνα στις εισαγγελικές αρχές σε σχέση με τις διαπιστώσεις των ελέγχων».

Μιλώντας για τις εγκρίσεις για σχέδια ταινιών που επί τρία χρόνια υπολείπονταν ανέφερε πως με μέριμνα του ΔΣ προχώρησε «η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων και η εκκαθάριση σε όλες τις προτάσεις του παρελθόντος ώστε να υπάρχει ενημέρωση για το αν μια ταινία θα προχωρήσει ή όχι». 

ekk.jpg

Παράλληλα αναφέρθηκε στη δημιουργία κατάρτισης εσωτερικού κανονισμού στο ΕΚΚ που θα οδηγήσει σε ένα σινεμά πιο ευέλικτο.

Εξάλλου μίλησε και για την διασωστική ενέργεια του ΕΚΚ με βάση ισχύουσα νομοθεσία για αρνητικά, κόπιες ταινιών της Finos Film στα υπόγεια της οδού Χίου. «Έχουν πλέον ήδη καταγραφεί και αναζητούμε διαδικασία για την αξιολόγησή τους. Πχ ενδεικτικά αναφέρω ότι βρέθηκαν τα αρνητικά από την ταινία “Κρυστάλλινες νύχτες” της Τώνιας Μαρκετάκη», σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για αρχεία της finos film ο κ. Χολέβας είπε ότι «υπήρχαν κουτιά που είχαν διαβρωθεί από την υγρασία». Αναφέρθηκε στις επεμβάσεις που έχουν γίνει τονίζοντας πως «σήμερα τα αρχεία βρίσκονται σε έναν κλειστό χώρο με θερμόμετρο και υγρόμετρο. Πρόκειται για προσωρινές συνθήκες, για ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει και σαφώς μιλάμε για βελτιωμένες συνθήκες σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση».

Να αρχίσει η ψηφιοποίηση ταινιών από… χθες

Παράλληλα πρόσθεσε πως για το υλικό  που έχει στα χέρια του το ΕΚΚ  «αναπτύσσεται προβληματική για το πώς θα γίνει ψηφιοποίηση . Με πρωτοβουλία του ΕΚΚ θα καλέσουμε φορείς και τεχνικούς του αναλογικού σινεμά για να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο ώστε να αρχίσει αν είναι δυνατόν από χθες η ψηφιοποίηση ταινιών που κινδυνεύουν να χαθούν».

Στο πλαίσιο του απολογισμού ο κ. Χολέβας μίλησε και για την εσωτερική αναδιάρθρωση του ΕΚΚ αλλά και για το πρόγραμμα «Ψηφιακή Πλατφόρμα Κινηματογραφικών Ταινιών για τα Σχολεία» (με δαπάνη ύψους 1.418.964 €,) μέσω ΕΣΠΑ για χρήση κινηματογράφου ως εργαλείου για διδασκαλία στα σχολεία.

Δεν αποδίδουν το 1,5% τα περισσότερα κανάλια

Εν τω μεταξύ ασυνέπεια ως προς την απόδοση του 1,5% των ακαθάριστων εσόδων για την κινηματογραφική παραγωγή παρατηρείται από την πλειοψηφία των καναλιών της Ελληνικής επικράτειας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χολέβας ανέφερε πως εκτός από την ΕΡΤ και το Nova «οι υπόλοιποι αποφεύγουν να μπουν στην επένδυση. Δεν αντιλαμβάνονται πως σκοπός είναι να μεγαλώσει η πίτα για το σινεμά. Να διαθέσουν χρήματα σε ταινίες που μετά θα επιλέξουν. Ανάλογες πρακτικές εφαρμόζουν και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με επιτυχία. Ενδεικτικά αναφέρω το πετυχημένο παράδειγμα της Ισπανίας».

Σχετικά με τον ΕΚΟΜΕ σημείωσε πως «δεν υπάρχει ανταγωνισμός, απλά υπάρχει μια επικάλυψη δράσεων» προσθέτοντας ότι «το ΕΚΚ ανέλαβε πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα  αρμοδιοτήτων συνάπτοντας προγραμματική συμφωνία με το ΕΚΟΜΕ».

Τέλος ο κ. Χολέβας προανήγγειλε ότι ΥΠΠΟΑ ενέταξε για την επόμενη 3ετία 2 εκατ ευρώ επιπλέον ενίσχυση για το ΕΚΚ πλέον των 3,6 εκατ ευρώ του τακτικού προϋπολογισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ