Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Φένια Τσανάκα “ανακαίνισε” τη θεωρία του Αριστοτέλη κάνοντάς την κατανοητή στο σήμερα

Η συγγραφέας έγραψε ένα βιβλίο αντλώντας υλικό από την φιλοσοφία του Αριστοτέλη και συσχετίζοντάς το με την αρχιτεκτονική

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

Ποια σχέση μπορεί να έχουν η φιλοσοφία με την αρχιτεκτονική; Και πόσο μπορεί να μας βοηθήσει η φιλοσοφία του Αριστοτέλη; Η Φένια Τσανάκα μάς το εξηγεί μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της με τίτλο «Ανακαινίζω τη ζωή μου – Με αρχιτέκτονα τον Αριστοτέλη» (εκδόσεις Αρμός). «Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τον Αριστοτέλη ως “φιλόσοφο της λογικής” και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι υποστηρίζει πως ο άνθρωπος πράττει κυρίως με τη λογική. Αντιθέτως, ο Αριστοτέλης θεωρεί ότι ο άνθρωπος αποφασίζει και πράττει με το συναίσθημα», ανέφερε στο TyposThes η κυρία Τσανάκα με αφορμή την «Συνάντηση συγγραφέα με τους αναγνώστες» που πραγματοποιεί το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Αρμός ((Ιωάννη Πρασακάκη 5, Αγία Σοφία)) αυτή την Παρασκευή 5/11. Παράλληλα μίλησε για την αξία της φιλοσοφίας που έχει ως σκοπό  «να μας βοηθήσει να φτιάξουμε την ζωή μας καλύτερη σε καθημερινή βάση».  Επίσης εξήγησε ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της ανακαίνισης στη ζωή του καθένα.

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το βιβλίο;

-O προβληματισμός για να απαντήσω στο βασικό ερώτημα «Ποιος είναι ο προτιμότερος τρόπος ζωής» με έκανε να συναντηθώ με τη φιλοσοφία του Αριστοτέλη.

Τον Αριστοτέλη σαν όνομα τον γνωρίζουμε όλοι, αλλά τη θεωρία του «Πώς κτίζεται μια καλή ζωή» διαπίστωσα ότι τη γνωρίζουν ελάχιστοι άνθρωποι και εγώ ήμουν μέσα σ΄ αυτούς. Διαπίστωσα, επίσης, ότι οι περισσότεροι όχι μόνο δεν γνωρίζαμε τη θεωρία του, αλλά τον έχουμε παρανοήσει κιόλας. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τον Αριστοτέλη ως «φιλόσοφο της λογικής» και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι υποστηρίζει πως ο άνθρωπος πράττει κυρίως με τη λογική. Αντιθέτως, ο Αριστοτέλης θεωρεί ότι ο άνθρωπος αποφασίζει και πράττει με το συναίσθημα. Ο συναισθηματικός μας κόσμος είναι οδηγός της ζωής μας και γι’ αυτό το μεγαλύτερο μέρος της θεωρίας του είναι συμβουλές τού πώς να σμιλέψουμε τα συναισθήματά μας, το θυμό μας, τους φόβους μας, την αγάπη  κ.λπ. ώστε να μας οδηγούν σε επιθυμίες που θα μας ευχαριστούν σε μάκρος χρόνου.

Εγώ εφάρμοσα αυτή τη φιλοσοφία στην ζωή μου και είδα θεαματικά αποτελέσματα. Έτσι αποφάσισα να γράψω ένα βιωματικό βιβλίο, το οποίο φέρνει, λοιπόν, στο προσκήνιο μία θεωρία που υπάρχει εδώ και 2.400 χρόνια, ανακαινισμένη. Και επειδή ακριβώς ανακαινίστηκε, όπως τα ανακαινισμένα κτίρια που πλέον είναι λειτουργικά και ευχάριστα, έτσι και η θεωρία του Αριστοτέλη γίνεται κατανοητή και εφαρμόσιμη στη σημερινή ζωή μας.

tsanaka_biblio.jpg

-Πώς σχετίζεται η αρχιτεκτονική με την αυτοβοήθεια, την φιλοσοφία;

-Η φιλοσοφία για τους αρχαίους Έλληνες είναι πρακτική, αλλιώς δεν είχε αξία γι’ αυτούς. Επομένως, η φιλοσοφία τους είναι επί της ουσίας, αυτοβοήθεια. Ο σκοπός της φιλοσοφίας τους είναι να μας βοηθήσουν να φτιάξουμε την ζωή μας καλύτερη σε καθημερινή βάση.

Όσον αφορά την αρχιτεκτονική, όπως αναφέρει ο Αριστοτέλης «ο ύψιστος πρακτικός τρόπος σκέψης είναι ο αρχιτεκτονικός». Ο αρχιτέκτονας φαντάζεται κάτι που δεν υπάρχει (π.χ. ένα κτίριο), το μελετάει και βρίσκει τον τρόπο να το υλοποιήσει. Το ίδιο ακριβώς κάνουμε κι εμείς με τις επιθυμίες μας. Φανταζόμαστε (πιστεύουμε) ότι κάτι θα μας φέρει χαρά (μία αγορά, ένα ταξίδι, ένα σπίτι κ.λπ.), το μελετάμε και προσπαθούμε να το πραγματοποιήσουμε.

Επομένως, θα έλεγα ότι φιλοσοφία, αυτοβοήθεια και αρχιτεκτονική είναι επί της ουσίας ένα. Γινόμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας.

-Τι θέση έχει η φιλοσοφία στη ζωή σας;

-Πλέον ζω φιλοσοφημένα…

-Πόσο σας επηρέασε η φιλοσοφία του Αριστοτέλη;

-Ολοκληρώνοντας τη φιλοσοφική µου πορεία, αντιλήφθηκα ότι τα περισσότερα «δυσεπίλυτα θέµατα» είναι δυσεπίλυτα, γιατί είναι µπλεγµένα στον ιστό των ανθρώπινων σχέσεων. Η φιλοσοφία µε βοήθησε να τα ξεµπλέξω.

Είδα µε διαφορετική µατιά τις µέχρι σήµερα εµπειρίες µου. Πλέον µπορώ να διαβάζω πιο καθαρά τους ανθρώπους. Πρωτίστως τον εαυτό µου και στη συνέχεια τους ανθρώπους που συναναστρέφοµαι καθηµερινά. Φωτίζοντας τους ανθρώπους φανερώνεται µέσα µου ποιους θα πρέπει να εµπιστευτώ και σε τι. Δεν αξίζουν όλοι την εµπιστοσύνη µου για όλα. Μαζί µε αυτή τη γνώση, ξαφνικά φεύγει το άγχος γιατί πλέον έχω τον έλεγχο του εαυτού µου και των καταστάσεων. Οδηγώ πιο εύκολα τη ζωή µου προς την κατεύθυνση που επιλέγω.

-Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι μιας ανακαίνισης, μιας αλλαγής στη ζωή;

-Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομη, γιατί η ερώτηση αυτή είναι καίρια. Θα σταθώ στα δύο βήματα που τα θεωρώ τα πιο βασικά.

Το πρώτο  βήμα είναι η θέληση. Να θελήσουμε, να πιστέψουμε  ότι εμείς οι ίδιοι έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε την αλλαγή. Από απλές αλλαγές (πώς να φτιάξουμε μια σχέση που έχει βαλτώσει) μέχρι μεγαλύτερες.

Το δεύτερο βήμα είναι η επιμονή μας, να μην εγκαταλείψουμε τον αγώνα στη μέση. Ο δρόµος των αλλαγών είναι στρωµένος µε τόλµη, πίστη, εµπόδια, κακίες, σωστές επιλογές, προγραµµατισµό, απογοητεύσεις, απρόσµενη βοήθεια ως αποµηχανής θεός, κούραση, εγκράτεια, προσωπική συνεχή προσπάθεια, πάθος, γενναιοδωρία και γι’ αυτό κάποιες φορές φαντάζει πολύ δύσκολος ή αδύνατος. Εκεί πρέπει να υπερισχύσει η αγωνιστική διάθεση που τελικώς κουβαλάει τη χαρά της ζωής.

- Πού βοηθάει το βιβλίο σας στον αναγνώστη;

-Σ’ αυτό το βιβλίο ο αναγνώστης θα βρει αρχές και όχι συνταγές, για το πώς μπορεί  να  ανακαινίσει τη ζωή του, αλλάζοντας τις καταστάσεις που τον δυσαρεστούν  προκειμένου να αποκτήσει μόνιμη όρεξη για ζωή. Θα βρει τις αρχές και τη μέθοδο να αλλάξει το πώς νιώθει, τον τρόπο που βλέπει τις καταστάσεις, τον τρόπο που σκέφτεται και εντέλει τον τρόπο που πράττει.

-Έρχεστε στη Θεσσαλονίκη για «Συνάντηση συγγραφέα με τους αναγνώστες» μετά από μια δύσκολη χρονιά για όλους μας. Τι μπορεί να περιμένει ο κόσμος του βιβλίου;  

 -Ένα βιβλίο ουσιαστικά δημιουργεί ένα διάλογο, μία σχέση του κάθε αναγνώστη με τον συγγραφέα και γι’ αυτό  αποκτά τη δυναμική της αλλαγής. Η  σχέση αναγνώστη - βιβλίου υπάρχει  και θα υπάρχει αιωνίως, ακόμη κι όταν οι εξωτερικές συνθήκες είναι δύσκολες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ