Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δημήτρης Βουτσάς: «Η επαφή με τον κόσμο σού δείχνει αν βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο

Από τη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το δίσκο του "Βλέμμα στο Βυθό”

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη


Από τη Θεσσαλονίκη θα γίνει η πρώτη παρουσίαση του δίσκου του Δημήτρη Βουτσά με τίτλο «Βλέμμα στο Βυθό».

Σε ένα live στη σκηνή του θεάτρου Αυλαία (Τσιμισκή 136, Θεσσαλονίκη) το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021 στις 21.00 ο ίδιος θα ερμηνεύσει και τα έντεκα κομμάτια της νέας του δουλειάς. Μάλιστα νιώθει ιδιαίτερα χαρούμενος που θα παίξει στην «μαμά πατρίδα», όπως μας είπε.

Δύο χρόνια μετά το πρώτο τραγούδι του την «Φρίντα», τραγούδι - αναφορά στη ζωή και την παρουσία της ζωγράφου Φρίντα Κάλο, ο κ. Βουτσάς ετοιμάζεται για το νέο του βήμα έχοντας ως συνοδοιπόρους του την Φωτεινή Λαμπρίδη στους στίχους και τον συνθέτη Μίμη Νικολόπουλο, αλλά και τον Παρασκευά Καρασούλο στην παραγωγή.

Ο ερμηνευτής στην κουβέντα μας πριν την συναυλία είπε πως η ενασχόλησή του με το τραγούδι ξεκίνησε ως μια τρέλα στα φοιτητικά χρόνια. Όλα ξεκίνησαν όταν μπήκε σε ένα ωδείο και ζήτησε να του μάθουν να τραγουδάει… Ακολούθησαν οι πρώτες συνεργασίες, τα πρώτα δικά του κομμάτια και τώρα αναμένει να κυκλοφορήσει ο δίσκος του. Ονειρεύεται να κάνει μουσική για την οποία θα νιώθει περήφανός και μετά από χρόνια, ενώ σχολίασε πως «η επαφή με τον κόσμο σου δείχνει κατά πόσο βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο κι αν αξίζει να συνεχίσεις να κάνεις αυτό που κάνεις. Αν υπάρχει ουσία και νιώθεις πληρότητα».
 

 

-Το «Βλέμμα στο βυθό» θα κάνει την πρεμιέρα του από τη Θεσσαλονίκη. Τι να περιμένουμε;

-Να περιμένετε να ακούσετε έντεκα τραγούδια. Με αυτό εννοώ ότι θα παίξουμε ολόκληρο το δίσκο και όχι κάποια από αυτά, διότι πιστεύουμε ότι όλα έχουν κάτι να πουν και πως κάθε ένα από αυτά θα βρει εκείνη τη βραδιά το δικό του αποδέκτη. Κι αυτό το θεωρώ μεγάλη τύχη και ευλογία για έναν καλλιτέχνη, να νιώθει δηλαδή απόλυτη πληρότητα, ως προς το υλικό που πρόκειται να μοιραστεί με το κοινό. Το ότι ξεκινάει όλο αυτό το ταξίδι από την Θεσσαλονίκη κάνει διπλή τη χαρά. Και πως να μην την κάνει άλλωστε, αφού είναι η μαμά πατρίδα! 

-Πώς γεννήθηκε αυτός ο δίσκος;

-Το "πάντρεμα" έγινε στην Μικρή Άρκτο, από τον παραγωγό μας Παρασκευά Καρασούλο. Εγώ προέρχομαι από την 4η ακρόαση ερμηνευτών, που αποτελεί πλέον θεσμό στο ελληνικό τραγούδι. Κατά την διαδικασία επιλογής συνεργατών για μια ολοκληρωμένη δουλειά, ο Παρασκευάς ανακάλυψε έναν νέο σύνθετη, τον Μίμη Νικολόπουλο, που εκείνο τον καιρό είχε μόλις κυκλοφορήσει την πρώτη του ορχηστρική δουλειά με τίτλο "Deviation"! Είχαμε ενθουσιαστεί με τη δουλειά αυτή, γιατί υπήρχαν τόσο ξεκάθαρες μελωδίες. Ακούγαμε δηλαδή τραγούδια σε αυτές, που αρχικά του προτείναμε να κάνουμε τα ίδιο με στίχους. Η δε επιλογή, της Φωτεινής Λαμπρίδη να το αναλάβει αυτό, θεωρώ πως ήταν ό,τι καλύτερο, γιατί πράγματι βούτηξε το μελάνι της πένας της μέσα στην ψυχή μας και δημιούργησε έναν τέλειο και κοινό, για όλους μας, λόγο. Όταν όμως ο Μίμης άρχισε να φέρνει νέο υλικό, ήμασταν πλέον σίγουροι ότι πρέπει να ρίξουμε όλο μας το "Βλέμμα στο Βυθό" του, για να κάνω κι έναν παραλληλισμό, κλέβοντας τον τίτλο του δίσκου μας. Βέβαια, σε αυτόν τον δίσκο έχω τη χαρά να τραγουδάω και ένα πολύ ξεχωριστό τραγούδι σε στίχους Γιάννη Βασιλόπουλου. Έναν στιχουργό που έχω ξεχωρίσει και πιστεύω πολύ, από τη νέα γενιά. Έχουμε ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν, αλλά θέλω πολύ και στο μέλλον!

-Τι σημαίνει για εσάς η επαφή με το κοινό;

-Ακόμη δεν μπορώ να το προσδιορίσω με ακρίβεια. Βεβαίως, είναι σημαντική όλη αυτή η αλληλεπίδραση, να γίνει δηλαδή ο άλλος αποδέκτης των μηνυμάτων που θέλεις να στείλεις. Σίγουρα, όμως, η επαφή με τον κόσμο σου δείχνει κατά πόσο βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο κι αν αξίζει να συνεχίσεις να κάνεις αυτό που κάνεις. Αν υπάρχει ουσία και νιώθεις πληρότητα.

-Πότε, πού και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το τραγούδι;

-Αυτό ξεκίνησε σαν μια "τρέλα" στα φοιτητικά χρόνια, όταν μπήκα ξαφνικά σε ένα Ωδείο και είπα "γεια σας, θέλω να μάθω να τραγουδάω"! Έτσι, χωρίς σκοπό! Φυσικά υποσυνείδητα, πάντα υπάρχει λόγος και σκοπός σε αυτά που κάνουμε, όμως κι εγώ απορώ ακόμα πώς το έκανα. Μάλιστα για πολλά χρόνια πήγαινα κρυφά από όλους, γιατί ντρεπόμουν! Οπότε, δεν έχω να σας πω μια ιστορία μπροστά σε έναν καθρέφτη ή πάνω σε ένα τραπέζι μπροστά σε συγγενείς και φίλους! Κάθε άλλο, έβλεπα μικρόφωνο κι έτρεχα μακριά! Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησα με το κλασικό, μετά βέβαια και σύγχρονο, jazz αλλά και λαϊκό.

dimitris_boytsas_2.jpg

-Ποιοι οι αγαπημένοι σας ερμηνευτές και με ποιον θα θέλατε να μοιραστείτε τη σκηνή;

-Δεν υπάρχει πιο δύσκολη ερώτηση! Είναι ατελείωτη η λίστα των ερμηνευτών που θαυμάζω, Νταλάρας, Αλέξιου, Γαλάνη, Μοσχολιού, Μητροπάνος. Είμαστε μια μικρή χώρα που έχει βγάλει σπουδαίες φωνές! Όσο για το μοίρασμα της σκηνής, το αφήνω στην τύχη και το κάρμα! (Ξέρει αυτό.)

-Ποιοι οι στόχοι σας και τα όνειρά σας στη μουσική;

-Οι άμεσοι στόχοι είναι να βγει ο δίσκος με το καλό και να κάνει το ταξίδι που του αξίζει, γιατί είμαι πραγματικά περήφανος για αυτή τη δουλειά! Οι μακροπρόθεσμοι είναι να μπορώ να κάνω αντίστοιχες δουλειές, που θα τις ακούω δηλαδή μετά από χρόνια και δε θα το μετανιώνω. Όσον αφορά τα όνειρα στη μουσική, μου αρκεί να έχει καταφέρει στο μέλλον να διασωθεί το ελληνικό τραγούδι και, γιατί όχι, θα τολμήσω να πω και η ίδια η μουσική! 

dimitris_boytsas_1.jpg

-Πάτε ένα μεγάλο ταξίδι. Ποιους 5 δίσκους θα επιλέγατε για συντροφιά;

-Δύσκολο κι αυτό! Σίγουρα έναν του Χατζιδάκι, μάλλον τα "30 Νυχτερινά" ή "Το Χαμόγελο της Τζοκόντα", τη ζωντανή ηχογράφηση Αλεξίου-Μάλαμα-Ιωαννίδη, το "Deviation" του Μίμη και επειδή αυτόν τον καιρό έχω φάει κόλλημα με τα δίδυμα, τα "Ρεμπώτικα" των αδελφών Καλογεράκη! Πέμπτο δε θα πω, για να μη στεναχωρήσω κάποιον φίλο, χαχα! Αφήνω όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά! 

Ταυτότητα Παράσταση

Τίτλος : Βλέμμα στο βυθό, Ερμηνεία : Δημήτρης Βουτσάς, Μουσικοί : Μίμης Νικολόπουλος κιθάρα. Μαζί του πενταμελής ορχήστρα.

Τιμή Εισιτηρίων: 15€. Προπώληση: Ticketservices | Public (φυσικά καταστήματα) , Ταμείο Θεάτρου 231 023 0013. Παραγωγή Μικρή Άρκτος, www.mikri-arktos.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ